Tak jak i inne warzywa strączkowe, fasolka edamame jest bogata w błonnik, białko, kawasy omega-3 i omega-6. Oprócz tego zawiera w sobie niezwykle ważne dla zdrowia witaminy z grupy B, takie jak B1 czy B2, oraz witaminę K, a także minerały dużą dawkę minerałów: magnez, cynk, żelazo, fosfor czy miedź. Dodatkowo fasolka, podobnie jak dojrzała soja, zawiera dużą dawkę substancji podobnej do ludzkiego estrogenu - fitohormonu, dlatego stanowi idealny dodatek do diety kobiet po okresie menopauzy.
Edamame są podobne zarówno w smaku jak i strukturze do młodej fasolki szparagowej. Wyłuskane ziarenka mają lekki i niesamowicie przyjemnie słodki smak, który zawdzięczają zawartości dużej ilości cukrów prostych. Fasolka jest niezwykle mięsista, ale zarazem bardzo delikatna w konsystencji, przez co przypomina bardzo popularny w Polsce słodki groszek lub uwielbiany bób. Prawdopodobnie właśnie dlatego tak dobrze zadomowiła się na naszych talerzach.
Surowe, delikatne młode ziarenka fasolki możemy podjadać przez cały dzień w formie zdrowej przekąski, bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia. A co, jeżeli chcemy zjeść ją na ciepło?
Co ważne możemy gotować ją zarówno w strączkach, których pozbywamy się bezpośrednio przed jedzeniem, lub już obraną.
Dla tych, którzy są bardziej wymagającymi smakoszami i znudziło im się już standardowe przygotowanie edamame poleca się po ugotowaniu przyprawienie fasolki płatkami chili lub suszonym czosnkiem. W połączeniu tych wyrazistych przypraw ze słodyczą edamame smak może mocno zaskoczyć!
Tą azjatycką fasolkę można dodawać zarówno do dań ciepłych na przykład zup, takich jak klasyczna fasolowa czy rozgrzewających gulaszy. Doskonale sprawdzi się również w zimnych sałatkach w połączeniu z kwaśnymi owocami oraz aktualnie niezwykle popularnych, bowlach.
Niestety fasolka edamame nie jest jeszcze na tyle popularna jako produkt używany w domowych kuchnia, co sprawia, że ciężko ją kupić w ogólnodostępnych polskich sklepach. Nie znajdziemy jej też na targowych straganach. Najszybciej dostaniemy ją w sklepach z żywnością azjatycką w postaci mrożonki. Taka fasolka jest już przeważnie wstępnie ugotowana, przez co przed podaniem wystarczy ją jedynie rozmrozić i podgrzać. Aby jednak zjeść pyszną i świeżą fasolkę edamame musimy udać się do orientalnej restauracji lub zamówić ją u internetowych dostawców, którzy zajmują się sprowadzaniem takich produktów.