Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Fasolka edamame - jak ją jeść?

Fasolka edamame - jak ją jeść?

Fasolka edamame to nic innego jak niedojrzałe strączki i ziarna soi, które pojawiła się na europejskich talerzach wraz z coraz bardziej rosnącą popularnością kuchni azjatyckiej. Ten uwielbiany przez wielu dodatek do złudzenia przypomina młody bób, przez co tak ogromną popularnością cieszy się szczególnie w Polsce. Jednak w kuchni używane są nie tylko ziarna, ale również całe strączki, przez co można ją przygotować na wiele sposobów i użyć jako dodatek do wielu różnych dań, nie tylko tych pochodzących wprost z orientalnej kuchni. Oprócz pysznego smaku jaki daje fasolka edamame, ma ona również wiele korzyści zdrowotnych.

Edamame - na zdrowie!

Tak jak i inne warzywa strączkowe, fasolka edamame jest bogata w błonnik, białko, kawasy omega-3 i omega-6. Oprócz tego zawiera w sobie niezwykle ważne dla zdrowia witaminy z grupy B, takie jak B1 czy B2, oraz witaminę K, a także minerały dużą dawkę minerałów: magnez, cynk, żelazo, fosfor czy miedź. Dodatkowo fasolka, podobnie jak dojrzała soja, zawiera dużą dawkę substancji podobnej do ludzkiego estrogenu - fitohormonu, dlatego stanowi idealny dodatek do diety kobiet po okresie menopauzy.

Edamame - pyszna fasolka

Edamame są podobne zarówno w smaku jak i strukturze do młodej fasolki szparagowej. Wyłuskane ziarenka mają lekki i niesamowicie przyjemnie słodki smak, który zawdzięczają zawartości dużej ilości cukrów prostych. Fasolka jest niezwykle mięsista, ale zarazem bardzo delikatna w konsystencji, przez co przypomina bardzo popularny w Polsce słodki groszek lub uwielbiany bób. Prawdopodobnie właśnie dlatego tak dobrze zadomowiła się na naszych talerzach.

Jak przygotować edamame?

Surowe, delikatne młode ziarenka fasolki możemy podjadać przez cały dzień w formie zdrowej przekąski, bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia.  A co, jeżeli chcemy zjeść ją na ciepło?

  • Najprostszym sposobem na przygotowanie fasolki edamame jest ugotowanie jej w lekko osolonej wodzie, podobnie jak fasolki szparagowej. Czas gotowania powinien wynosić około 5 minut.
  • Dla tych bardziej zabieganych, którym szkoda czasu na czekanie za tą niezwykle pyszną i kuszącą przekąską, jest opcja przygotowania jej w mikrofali. Do miski należy wlać wodę i wsypać do niej fasolkę, a następnie umieścić ją w mikrofali na około 3 minuty. Szybka i zdrowa przekąska gotowa! 

Co ważne możemy gotować ją zarówno w strączkach, których pozbywamy się bezpośrednio przed jedzeniem, lub już obraną.

Dla tych, którzy są bardziej wymagającymi smakoszami i znudziło im się już standardowe przygotowanie edamame poleca się po ugotowaniu przyprawienie fasolki płatkami chili lub suszonym czosnkiem. W połączeniu tych wyrazistych przypraw ze słodyczą edamame smak może mocno zaskoczyć! 

Tą azjatycką fasolkę można dodawać zarówno do dań ciepłych na przykład zup, takich jak klasyczna fasolowa czy rozgrzewających gulaszy. Doskonale sprawdzi się również w zimnych sałatkach w połączeniu z kwaśnymi owocami oraz aktualnie niezwykle popularnych, bowlach.

Gdzie kupić fasolkę edamame?

Niestety fasolka edamame nie jest jeszcze na tyle popularna jako produkt używany w domowych kuchnia, co sprawia, że ciężko ją kupić w ogólnodostępnych polskich sklepach. Nie znajdziemy jej też na targowych straganach. Najszybciej dostaniemy ją w sklepach z żywnością azjatycką w postaci mrożonki. Taka fasolka jest już przeważnie wstępnie ugotowana, przez co przed podaniem wystarczy ją jedynie rozmrozić i podgrzać. Aby jednak zjeść pyszną i świeżą fasolkę edamame musimy udać się do orientalnej restauracji lub zamówić ją u internetowych dostawców, którzy zajmują się sprowadzaniem takich produktów.

Polecane przepisy

Zapiekane Nachos Grande na ostro

Zapiekane Nachos Grande na ostro

51 min Łatwy
Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

1 godz Łatwy
Humus z fasoli

Humus z fasoli

14 min Łatwy
Sałatka jarzynowa z czerwoną fasolą i winogronami

Sałatka jarzynowa z czerwoną fasolą i winogronami

40 min Łatwy
Zupa Minestrone

Zupa Minestrone

36 min Łatwy
Ciecierzyca i fasolka smażone z jajkiem

Ciecierzyca i fasolka smażone z jajkiem

15 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Czym przyprawić fasolkę po bretońsku?
Czym przyprawić fasolkę po bretońsku?
Rozgrzewająca zupa na zimę - 9 przepisów na buraczki, kalafior i strączki w zupie
Rozgrzewająca zupa na zimę - 9 przepisów na buraczki, kalafior i strączki w zupie
Jak gotować ciecierzycę? Sprawdzone sposoby gotowania cieciorki
Jak gotować ciecierzycę? Sprawdzone sposoby gotowania cieciorki
Jak gotować soczewicę
Jak gotować soczewicę
Groszek cukrowy – kilka pomysłów na dania
Groszek cukrowy – kilka pomysłów na dania
Bób – wszystko, co warto o nim wiedzieć
Bób – wszystko, co warto o nim wiedzieć
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu