Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Groszek cukrowy – kilka pomysłów na dania | Porady i inspiracje WINIARY

Groszek cukrowy – kilka pomysłów na dania

Groszek cukrowy to warzywo, które przyciąga uwagę błyszczącymi i intensywnie zielonymi strąkami. Świeżo zerwany, wyróżnia się chrupkością i przyjemnie słodkim smakiem. Groszek ten jest jedyną odmianą roślin strączkowych, której strąki można spożywać na surowo. Co przygotujemy z groszku cukrowego? Do jakich dań będzie najlepiej pasować?

Groszek cukrowy – wyjątkowy i pyszny

Groszek cukrowy to jedno z najsmaczniejszych warzyw, doceniane i uprawiane od tysięcy lat na terenie Chin oraz Indii. Warzywo trafiło do Europy w czasach średniowiecznych i od razu zdobyło serca ówczesnych władców. Groszek cukrowy jest jednoroczną rośliną raczej niewielkich rozmiarów. Pomiędzy liśćmi o jajowatym kształcie wyrastają mocno spłaszczone, intensywnie zielone strąki. To właśnie one są częścią jadalną rośliny. Ze względu na brak pergaminowej wyściółki w środku strąku, można je spożywać w całości i na surowo np. w formie przekąski.

Warzywo to jest chętnie uprawiane w Polsce, dzięki czemu coraz częściej może gościć na naszych stołach. Groszek można także posadzić samemu w ogródku przy domu lub w balkonowej skrzynce. Gdy nasionka wysiejemy na początku marca, to już pod koniec czerwca będziemy mogli się cieszyć pierwszym zbiorem słodkich strączków.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Groszek cukrowy w naszej kuchni

Młode strąki groszku można spożywać na surowo. Wystarczy je wcześniej dokładnie umyć pod bieżącą wodą i delikatnie wytrzeć ręcznikiem kuchennym. Następnie odcinamy końcówki strąków oraz pozbawiamy je grubych włókien biegnących wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowany surowy groszek cukrowy można dodać do sałatki lub podgryzać jako przekąskę np. w trakcie pracy.

Groszek cukrowy jest idealnym dodatkiem do jednogarnkowych dań azjatyckich, potraw smażonych na patelni oraz różnego rodzaju sałatek i surówek. Krótko podsmażony z odrobiną czosnku i przypraw, świetnie komponuje się np. z wyrazistymi pieczeniami.

Jeżeli nie przepadamy za jarzynami w surowej postaci, wówczas groszek można ugotować, pamiętając jednak, by proces ten trwał możliwie krótko. Ugotowane strączki powinny zachować chrupkość, bo wtedy są najsmaczniejsze i się nie rozpadają. Podczas gotowania, do wody warto dodać trochę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego. Pomoże to zachować piękny i intensywnie zielony kolor strąków.

Groszek cukrowy – idealny na lunch

Groszek jest składnikiem wielu bardzo smacznych potraw, które mogą być spożywane również na zimno. Warto go wykorzystać jako element sycącej sałatki z dodatkiem mięsa. Jeśli mamy ochotę na subtelnie słodki lunch, wystarczy, że pokrojoną w paski pierś kurczaka zamarynujemy w odrobinie sosu sojowego, miodu, słodkiej papryki i oliwy. W międzyczasie czyścimy strączki groszku cukrowego a cukinię kroimy w cienkie paski. Na rozgrzanej oliwie obsmażamy cukinię, którą następnie odkładamy na ręcznik kuchenny. Teraz smażymy kurczaka, a gdy mięso się zrumieni dodajemy strączki. Całość podgrzewamy jeszcze przez chwilę i łączymy z cukinią, pestkami słonecznika oraz rukolą. Sałatkę wykładamy na talerz, skrapiamy oliwą, a wierzch dekorujemy kawałkami koziego sera.

Słodki groszek z pęczakiem – pycha!

Groszek cukrowy jest idealnym dodatkiem do dań z makaronem lub kaszą. Ugotowany pęczak łączymy z krótko podduszonym na maśle groszkiem cukrowym, po czym wszystko wykładamy na talerz. Do potrawy dodajemy kostki zgrillowanej cukinii. Prawie gotowe danie przyprawiamy solą i pieprzem. Na kaszę kładziemy pokrojony w kostkę ser feta zamarynowany kilka minut wcześniej w oliwie i słodkiej mielonej papryce.

Groszek – dodatek do dania głównego

Chrupiący groszek cukrowy świetnie również pasuje do wielu dań głównych. Strączki wystarczy krótko obsmażyć na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie umyty i wysuszony szpinak. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Po 30 sekundach smażenia warzywa przekładamy do miski, dodajemy cieniutkie plasterki czerwonej cebuli, kilka pokrojonych na pół pomidorków koktajlowych oraz pokruszony ser feta. Gotowy dodatek skrapiamy na koniec sokiem z cytryny. To niewielkie warzywo kryje w sobie ogromny kulinarny potencjał!

Polecane artykuły

Nowalijki – czy są zdrowe? ZWZ WINIARY
Nowalijki – czy są zdrowe?
Nowalijki – z wizytą w warzywniaku! ZWZ WINIARY
Nowalijki – z wizytą w warzywniaku!
zupa szpinakowa z botwinką ZWZ WINIARY
Zupy oczyszczające - czyli na czym polega Souping
jak blanszować warzywa ZWZ WINIARY
Jak blanszować warzywa
Zupy jako idealny sposób na więcej warzyw w codziennej diecie ZwZ WINIARY
Zupy jako idealny sposób na więcej warzyw w codziennej diecie
botwinka z fasolą ZWZ WINIARY
Proste triki na przygotowanie zup ze świeżych warzyw
zupy-orientalne-IMG_8219-866x577 ZWZ WINIARY
Kulinarne inspiracje – 5 sposobów na orientalną zupę
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Zobacz więcej
Gotuj z WINIARY | Produkty WINIARY

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu