Mule to wyjątkowy przysmak. Świetnie komponują się one z białym winem i innymi dodatkami. Wiele osób jednak zadaje sobie to samo pytanie: jak jeść mule? Czy trzeba je spożywać przy pomocy palców? Czy może lepiej posłużyć się sztućcami? Okazuje się, że podobnie jak w przypadku wielu innych owoców morza, nie da się tu wskazać jednoznacznej zasady. Tak naprawdę, wiele zależy od tego, co "mówi" etykieta zachowania się przy stole, a także preferencje smakoszy. Istnieje jednak kilka wskazówek odnośnie do tego, w jaki sposób najlepiej jeść mule, by nie skupiać na sobie tysięcy zniesmaczonych spojrzeń innych gości lokalu.
Mule - jak jeść? Wielu miłośników tych owoców morza ma odwieczny dylemat. Okazuje się, że jeśli przygotowujemy mule w domu, we własnym gronie, wówczas nie musimy zbytnio się przejmować tym, czy zachowujemy należytą etykietę. Problem pojawia się jednak w momencie, kiedy jesteśmy zaproszeni na uroczystą kolację. W tym momencie, nie chcemy popełnić żadnej "gafy" i pozostawić po sobie złego wrażenia. Wobec tego, jak jeść mule w restauracji?
Mule to wyjątkowo wdzięczne owoce morza. Jednocześnie ich przygotowanie jest dość problematyczne. Często nawet najlepsi kucharze nie są wstanie sprawić, że "otworzą" się wszystkie mule, jakie zostały zaserwowane na talerzu. W tym momencie jako gość restauracji, powinniśmy przestrzegać jednej zasady - nie jemy muli, które się nie otworzyły. Okazuje się, że próby otwarcia na siłę zamkniętej skorupki wyglądają dość karykaturalnie. Co więcej, mule, które nie otworzyły się podczas gotowania mogą być po prostu nieświeże.
Jedzenie muli widelcem wcale nie jest błędem. Skorupki muli, które są lekko otwarte, nie muszą być dalej rozszerzane. Wystarczy, że "wydłubiemy" środek widelcem. Ma on dość gumową konsystencję, więc nie powinno być z tym najmniejszego problemu.
Jeśli chcemy, możemy do jedzenia muli wykorzystać także ręce. Nie jest to absolutnie żadnym błędem. Wystarczy jedynie delikatnie rozchylić skorupkę, a następnie przechylić ją w kierunku ust. W momencie, kiedy środek nie spływa do ust, możemy delikatnie popchnąć go palcem. W ten sposób również możemy konsumować smakowite mule.
Często możemy się nadmiernie stresować w momencie, kiedy stanie przed nami talerz pełne muli. Nie powinniśmy jednak nerwowo się rozglądać czy szukać odpowiednich sztućców. Tak naprawdę, wystarczy zastosować się do powyższych wskazówek, a jedzenie muli stanie się prawdziwą przyjemnością. Co więcej, niezależnie od tego, czy posłużymy się rękoma, czy też widelcem nie popełnimy żadnego błędu. W ten prosty sposób unikniemy "gafy" w restauracji, a także zachowamy pełną klasę podczas jedzenia muli w prestiżowym lokalu.