Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gujawa – co to za owoc?

Gujawa - co to?

Egzotyczna kuchnia zawsze pełna była niekonwencjonalnych składników, które mogą nam posmakować lub wręcz przeciwnie - nie przypadną nam one do gustu. Gujawa dla większości z nas dalej pozostaje dość zagadkowym produktem. Wobec tego, co warto o niej wiedzieć i w jaki sposób można wykorzystać ją w kuchni?

Gujawa pospolita - czym ona dokładnie jest?

Gujawa to jeden z bardziej egzotycznych owoców, które stają się coraz popularniejsze w kuchni europejskiej. Oczywiście, jest to dalej dość mistyczny produkt, aczkolwiek w Brazylii lub innych krajach Ameryki Południowej jest on podstawą wielu dań, a nawet i smakowitych deserów. Gujawa to owoc - kształtem nieco przypomina on gruszkę, z kolej kolorem nawiązuje do dobrze nam znanego miąższu z arbuza. Co ciekawe sam miąższ gujawy pospolitej może nawet przybrać barwę białą lub żółtawą, w zależności od stadium dojrzewania. Jeśli zaś chodzi o smak, to jest on określany jako słodki. Gujawa owoc wyróżnia się także wyjątkowo przyjemnym, orzeźwiającym zapachem.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Gujawa w kuchni - w jaki sposób można ją wykorzystać?

Z uwagi na swój słodki smak oraz przyjemny zapach, gujawa jest dość uniwersalnym owocem, który znajduje szerokie spektrum zastosowania w kuchni. Oczywiście można z niej wykonywać różnorodne dania i desery, aczkolwiek gujawę można jest surową - dokładnie w taki sam sposób, w jaki jemy jabłka, truskawki czy maliny. Miąższ gujawy pospolitej jest wyjątkowo soczysty, więc skutecznie gasi pragnienie, a także orzeźwia w upalne dni. Jednak gujawę można wykorzystać także na wiele, innych sposobów.

Koktajle i smoothies z gujawy

Gujawa świetnie sprawdzi się jako podstawowy składnik różnorodnych koktajli owocowych, a także smoothies, które mogą stać się świetną alternatywą dla tradycyjnego śniadania. Wystarczy obrać gujawę - owoc ze skórki, a następnie połączyć z innymi owocami i zmiksować. Pyszne i zdrowe śniadanie lub przekąska będzie gotowa w kilka minut!

Dżem z gujawy

Obraną ze skórki gujawę wystarczy pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. W ten sposób otrzymamy smakowity dżem, bez dodatku cukru, gdyż owoc jest naturalnie słodki. Taki dżem możemy wykorzystać na kanapki lub jako dodatek do zwykłego ciasta biszkoptowego. W Brazylii, dżem z gujawy serwuje się do malutkich, słodkich bułeczek z parmezanem w kształcie kulki.

Desery z dodatkiem gujawy

Gujawa pospolita będzie stanowiła także świetny dodatek do różnorodnych deserów jak np. lody czy ciasta. W tym wypadku można serwować ją w formie surowej, ale także można wykonać z niej smakowity sos, gotując ją z dodatkiem żelatyny. Można także przygotować sorbet z gujawy. Wystarczy zmiksować ją z dodatkiem kostek lodu, a następnie wstawić do zamrażalnika. Taki deser z pewnością pobudzi nasze kubki smakowe.

Sałatka z gujawą

Dobrym pomysłem na wykorzystanie gujawy w kuchni, jest także wykonanie z niej smakowitej sałatki. W tym celu do miski wystarczy wrzucić umytą rukolę, kawałeczki pleśniowego sera, posiekane drobno orzechy włoskie, a także kawałeczki gujawy. Całość wystarczy skropić octem balsamicznym, a orzeźwiająca sałatka z gujawą w roli głównej będzie gotowa.

Jak widać, gujawa pospolita to owoc smaczny, łatwy w obróbce, a także znajdujący wiele zastosowań. Gujawa z pewnością przypadnie nam do gustu, a jej wykorzystanie zależy od naszej kreatywności.

Polecane przepisy

Mango lassi

Mango lassi

20 min Łatwy
Sałatka z melonem i rukolą

Sałatka z melonem i rukolą

25 min Łatwy
Sernik z marakują

Sernik z marakują

4 godz 20 min Łatwy
Kokosowy budyń jaglany

Kokosowy budyń jaglany

25 min Łatwy
Tabuleh - sałatka z kurczakiem, kuskusem i granatem

Tabuleh - sałatka z kurczakiem, kuskusem i granatem

30 min Łatwy
Tofu sweet chili pieczone z warzywami i ananasem

Tofu sweet chili pieczone z warzywami i ananasem

47 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak jeść i obierać papaję
Jak jeść papaję
Kiwano - jak jeść ten egzotyczny owoc?
Kiwano - jak jeść ten egzotyczny owoc?
Jak obrać, pokroić i jeść mango?
Jak obrać, pokroić i jeść mango?
Pitahaya czyli smoczy owoc – jak jeść? | Porady i inspiracje WINIARY
Pitahaya czyli smoczy owoc – jak jeść?
Marakuja - jak jeść ten egzotyczny owoc?
Marakuja - jak jeść ten egzotyczny owoc?
Kumkwat
Kumkwat – jak jeść i kupować ten egzotyczny owoc
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu