Gujawa to jeden z bardziej egzotycznych owoców, które stają się coraz popularniejsze w kuchni europejskiej. Oczywiście, jest to dalej dość mistyczny produkt, aczkolwiek w Brazylii lub innych krajach Ameryki Południowej jest on podstawą wielu dań, a nawet i smakowitych deserów. Gujawa to owoc - kształtem nieco przypomina on gruszkę, z kolej kolorem nawiązuje do dobrze nam znanego miąższu z arbuza. Co ciekawe sam miąższ gujawy pospolitej może nawet przybrać barwę białą lub żółtawą, w zależności od stadium dojrzewania. Jeśli zaś chodzi o smak, to jest on określany jako słodki. Gujawa owoc wyróżnia się także wyjątkowo przyjemnym, orzeźwiającym zapachem.
Z uwagi na swój słodki smak oraz przyjemny zapach, gujawa jest dość uniwersalnym owocem, który znajduje szerokie spektrum zastosowania w kuchni. Oczywiście można z niej wykonywać różnorodne dania i desery, aczkolwiek gujawę można jest surową - dokładnie w taki sam sposób, w jaki jemy jabłka, truskawki czy maliny. Miąższ gujawy pospolitej jest wyjątkowo soczysty, więc skutecznie gasi pragnienie, a także orzeźwia w upalne dni. Jednak gujawę można wykorzystać także na wiele, innych sposobów.
Gujawa świetnie sprawdzi się jako podstawowy składnik różnorodnych koktajli owocowych, a także smoothies, które mogą stać się świetną alternatywą dla tradycyjnego śniadania. Wystarczy obrać gujawę - owoc ze skórki, a następnie połączyć z innymi owocami i zmiksować. Pyszne i zdrowe śniadanie lub przekąska będzie gotowa w kilka minut!
Obraną ze skórki gujawę wystarczy pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. W ten sposób otrzymamy smakowity dżem, bez dodatku cukru, gdyż owoc jest naturalnie słodki. Taki dżem możemy wykorzystać na kanapki lub jako dodatek do zwykłego ciasta biszkoptowego. W Brazylii, dżem z gujawy serwuje się do malutkich, słodkich bułeczek z parmezanem w kształcie kulki.
Gujawa pospolita będzie stanowiła także świetny dodatek do różnorodnych deserów jak np. lody czy ciasta. W tym wypadku można serwować ją w formie surowej, ale także można wykonać z niej smakowity sos, gotując ją z dodatkiem żelatyny. Można także przygotować sorbet z gujawy. Wystarczy zmiksować ją z dodatkiem kostek lodu, a następnie wstawić do zamrażalnika. Taki deser z pewnością pobudzi nasze kubki smakowe.
Dobrym pomysłem na wykorzystanie gujawy w kuchni, jest także wykonanie z niej smakowitej sałatki. W tym celu do miski wystarczy wrzucić umytą rukolę, kawałeczki pleśniowego sera, posiekane drobno orzechy włoskie, a także kawałeczki gujawy. Całość wystarczy skropić octem balsamicznym, a orzeźwiająca sałatka z gujawą w roli głównej będzie gotowa.
Jak widać, gujawa pospolita to owoc smaczny, łatwy w obróbce, a także znajdujący wiele zastosowań. Gujawa z pewnością przypadnie nam do gustu, a jej wykorzystanie zależy od naszej kreatywności.