Pochmurna aura lub brak własnego ogródka stanowią spory problem, gdy mamy ochotę na zorganizowanie grilla. Jak grillować bez grilla i cieszyć się charakterystycznym smakiem grillowanych potraw? Przekonaj się, że patelnia i piekarnik to sprawdzone rozwiązanie w tej sytuacji. Wybierz najlepszy sposób dla siebie!

Jak grillować w domu? Zacznij od przypraw!

Grillowanie bez grilla jest możliwe. Warto jednak przygotować się, aby wykonane w piekarniku lub na patelni dania, były pełne aromatu i smaku. W tym celu należy wybrać przyprawy, które w subtelny sposób nadadzą produktom grillowy i dymny posmak. Ciekawą propozycją jest z pewnością papryka wędzona, którą dodaje się do marynaty mięsa. Produkt ten można wykorzystać także w czasie samodzielnego doprawiania innych dań, które chcemy przygotować. 

Godnym uwagi trikiem na uzyskanie grillowanego smaku jest dodanie do marynaty niewielkiej ilości kawy. Na rynku dostępna jest także wędzona sól. To sprawdzony dodatek, który nadaje potrawom pożądany aromat. Pragnąc uzyskać satysfakcjonujący efekt, dobrze jest sięgnąć po ulubione marynaty i zaprawy na grilla, które z pewnością przypomną niejedną biesiadę na świeżym powietrzu. 

Grillowanie w piekarniku – poznaj sprawdzony sposób pieczenia

Wydaje się, że grillowanie w piekarniku jest proste. Zdecydowanie tak. Warto jednak pamiętać o kilku kwestiach, aby uzyskać możliwie najlepszy efekt. W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na budowę tego urządzenia. Posiada ono specjalną spiralę, która w większości modeli piekarników umieszczona jest na górze. Element ten przypomina budową klasyczny grill, jest jednak odwrócony. 

Zaletą grillowania w piekarniku jest fakt, że wytopiony z potraw tłuszcz i soki, ściekają na spód urządzenia. W przypadku grilla spadają na źródło ciepła, co przyczynia się do powstania specyficznego smaku oraz aromatu. Bez wątpienia grillowanie przy pomocy piekarnika jest korzystne z punktu widzenia naszego zdrowia, gdyż w jego trakcie tłuszcz nie ulega spaleniu i nie wydzielają się toksyczne substancje. 

Przygotowując piekarnik do grillowania, należy go nagrzać na najwyższą temperaturę, mianowicie około 250 stopni. Po osiągnięciu pożądanej temperatury zaleca się wygrzewać jego wnętrze przez około 10 minut. Następnie można wstawić przygotowane danie, które chcemy grillować. Drzwiczki od piekarnika warto zostawić lekko uchylone, aby cały czas pracowała grzałka. Dzięki temu temperatura nie spadnie. 

Niezastąpione grillowanie na patelni

Grillowanie na patelni to kolejna propozycja, która zastępuje klasyczny sposób przygotowania dań z grilla. Zadanie to z pewnością ułatwi zakup patelni grillowej, która posiada specjalne rowki. Wykonanie smacznej potrawy z jej użyciem jest proste i szybkie. Dla uzyskania najlepszego rezultatu należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze. Patelnię najlepiej rozgrzać na średnim ogniu. Pozwoli to uzyskać ciekawy smak i aromat przygotowywanych w ten sposób dań. Warto zauważyć, że na patelni można stosować tłuszcz lub całkowicie go pominąć. Ta kwestia uzależniona jest od indywidualnych oczekiwań, ponieważ powierzchnia większości patelni posiada nieprzywierającą powłokę. 

Triki, o których warto pamiętać w trakcie grillowania?

Jak grillować w domu? W tym celu warto sięgnąć po patelnię grillową lub wykorzystać piekarnik. Należy pamiętać o dobrym wygrzaniu, jak i o utrzymywaniu właściwej temperatury w czasie trwania całego procesu. W przypadku grillowania w domu i na klasycznym grillu przygotowane produkty można obrócić tylko raz. Pozwoli to na zachowanie wewnątrz potrawy niesamowitego smaku. Równie ważną kwestią jest stosowanie właściwie dobranych ziół. 

Mistrzowie grilla newsletter

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty