Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Flambirowanie - na czym polega? porady

Flambirowanie - na czym polega?

Często mówi się, że gotowanie to prawdziwa sztuka. Jest w tym wiele prawdy. Niezwykłą sztuką można nazwać na pewno przygotowywanie potraw za pomocą flambirowania. Wykorzystanie ognia w bezpośrednim kontakcie z żywnością bez wątpienia jest czymś wyjątkowym. Proces ten nie tylko prezentuje się wręcz spektakularnie, ale również ma ogromny wpływ na smak przygotowywanych potraw.

Co to flambirowanie?

Telewizyjne programy kulinarne cieszą się od dawna dużą popularnością. W każdym programie szefowie kuchni prezentują niezwykle sposoby na przygotowywanie potraw. Jednym z takich sposobów jest podpalanie dania na patelni lub na talerzu. Czynność ta nie jest wykonywana bez przyczyny. Podpalanie, a następnie gaszenie dania jest szczególnym rodzajem obróbki kulinarnej. Tym właśnie jest flambirowanie. Pod tym pojęciem rozumie się jednak dwa procesy. Pierwszym jest przygotowanie dania skropionego alkoholem i podpalenie go przed podaniem. Z kolei drugim jest podpalenie tłuszczu, w którym smażona jest potrawa, a następnie ugaszenie ognia.

W jakim celu flambiruje się potrawy?

Najważniejszym powodem, dla którego flambiruje się potrawy, jest fakt, że dzięki temu procesowi nabierają one niespotykanego smaku i wyjątkowego aromatu. Ten niezwykły smak i aromat uwidaczniają się właśnie jedynie przy bezpośrednim kontakcie potrawy z ogniem. Przykładowo, jeśli w wyniku flambirowania na talerzu wyparowuje alkohol, to pozostawia on smak trunku na daniu. Dzięki temu wrażenia smakowe są naprawdę niezapomniane. Poza tym flambirowanie potraw to także prawdziwa uczta dla oka. Dlatego w restauracjach szefowie kuchni często flambirują potrawy na oczach gości.

Kiedy warto flambirować potrawy?

Przede wszystkim podkreślić trzeba, że flambirować można niemal wszystko. Dotyczy to zarówno mięsa, jaj i ryb. Co więcej, możliwe jest także flambirowanie owoców, warzyw, a nawet deserów. Pozwala to na podkreślenie ich smaku i urozmaicenie aromatu. Mówiąc o smaku, pamiętać trzeba, że jest to smak naprawdę wyjątkowy, którego nie da się uzyskać inaczej jak tylko poprzez bezpośredni kontakt potrawy z ogniem. Istotne we flambirowaniu jest jednak właściwe łączenie potraw. Jakie połączenia sprawdzają się najlepiej? Wskazać można tu choćby na połączenie steku z whisky, kurczaka z koniakiem czy połączenie krewetek z brandy. Warto tu dodać, że stosowany przy flambirowaniu dań alkohol musi mieć przynajmniej 40%. Słabsze alkohole nie spełnią tu swojego zadania. Ciekawym rozwiązaniem jest także flambirowanie bananów z rumem. To dobra propozycja dla miłośników pysznych deserów. Jak bowiem już wspomniano, flambirowanie deserów jest jak najbardziej możliwe.

Jak flambirować potrawy?

Zacząć trzeba od tego, że flambirowanie to proces bardzo krótki. Na patelni nie powinien trwać dłużej niż 30 sekund. Dlatego po podpaleniu potrawy należy być bardzo uważnym i odpowiednio szybko ogień ugasić. To zrobić należy poprzez odcięcie daniu dostępu do tlenu. Najlepiej jest w tym celu po prostu przykryć danie pokrywką. Dzięki temu ogień szybko zgaśnie. W przypadku flambirowania potraw na talerzu z wykorzystaniem alkoholu pamiętać trzeba, że ten płonie nieco dłużej, bo ok. minuty. Dlatego np. flambirowanie naleśników bądź innego dania na talerzu wymaga podpalenia we właściwym momencie.

Nie da się ukryć, że flambirowanie do szczególny rodzaj obróbki kulinarnej. Sztukę tę można oczywiście zastosować także we własnej kuchni. Pamiętać jednak przy tym trzeba o zachowaniu zasad bezpieczeństwa. Jest to z pewność coś, czego spróbować powinien każdy entuzjasta gotowania.

Polecane przepisy

Zupa cebulowa z białym winem

Zupa cebulowa z białym winem

37 min Łatwy
Karkówka w sosie barbecue

Karkówka w sosie barbecue

13 godz Łatwy
Delikatne naleśniki z wodą gazowaną

Delikatne naleśniki z wodą gazowaną

36 min Łatwy
Włoskie affogato, czyli kawa z lodami

Włoskie affogato, czyli kawa z lodami

15 min Łatwy
Stek wołowy w czerwonym winie

Stek wołowy w czerwonym winie

32 min Średni

Polecane artykuły

1111_jak-wybrac-odpowiednie-wino-do-potraw-1-866x575.jpg ZWZ WINIARY
Jakie wino najlepiej sprawdza się do zup?
Jak otworzyć wino bez korkociągu? Kilka sprawdzonych sposobów
Jak otworzyć wino bez korkociągu? Kilka sprawdzonych sposobów
naleśniki
Naleśniki na 7 sposobów
Jak usmażyć idealny stek
Jak usmażyć idealny stek? Sprawdź cenne porady
sos do mięsa
Jak zrobić dobry sos do mięsa
Jak zrobić zasmażkę do zupy? ZWZ WINIARY
Jak zrobić zasmażkę do zupy?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu