Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jak zrobić zasmażkę do zupy? ZWZ WINIARY

Jak zrobić zasmażkę do zupy?

Dziś krótko i na temat! Kilka słów o tym, jak zrobić zasmażkę do zupy? W dzieciństwie sekret gęstej konsystencji potraw traktowałam jako tajemną wiedzę, która zarezerwowana była jedynie dla grona osób wtajemniczonych w kulinarne sztuczki. Jak się później okazało, do przygotowania słynnej zasmażki potrzeba zaledwie dwóch składników! Pierwsze skojarzenia przenoszą mnie do domu rodzinnego. W głowie pojawia się obraz babci i mamy przygotowujących niedzielny obiad. To właśnie one zwykle zagęszczały zupę dodatkiem zasmażki.
WINIARY ZwZWINIARY ZwZWINIARY ZwZ

Proces przygotowania zasmażki to prosta matematyka: 1 porcję tłuszczu należy zmieszać z 1 porcją mąki. W kwestii tłuszczu do wyboru: masło, smalec, margaryna lub olej. Mąka może być natomiast pszenna, razowa, a dla osób z nietolerancją glutenu – ryżowa. Osoboście przygotowując zasmażkę zwykle wybieram wysokiej jakości masło, część moich znajomych, którzy preferują tłuszcze roślinne, sięga z kolei po olej rzepakowy lub kokosowy. W przypadku oleju koksowego należy pamiętać o jego charakterystycznym, wyczuwalnym posmaku.
 

WINIARY ZwZWINIARY ZwZ

Zasmażkę przygotowuje się niezwykle szybko. Na dnie garnka lub patelni należy rozgrzać tłuszcz, a następnie dodać mąkę. Całość wymieszać drewnianą lub silikonową szpatułką. Podgrzać. Uważać na grudki! Zasmażka jest gotowa po kilku minutach, kiedy składniki się połączą. Uwaga! Podczas jej robienia należy ją cały czas mieszać, zasmażka lubi się bowiem przypalić. Im dłużej trzymana na ogniu, tym ciemniejsza. Teraz, jeśli ktoś zada Wam pytanie, jak zrobić zasmażkę do zupy, znacie już całą procedurę!
Zasmażka dobrze sprawdzi się jako dodatek do zupy, nie obejdzie się bez niej także sos beszamelowy, marchewka z groszkiem czy kapusta (jak sama nazwa wskazuje) zasmażana! Ciekawa jestem, kto z Was używa jeszcze dzisiaj zasmażki i do czego?

WINIARY ZwZWINIARY ZwZ

 

Autor: Ania

Polecane artykuły

Jak zrobić domowy jogurt naturalny
Jak zrobić domowy jogurt naturalny
Jak gotować makaron – kilka sprawdzonych zasad
Jak gotować makaron – kilka sprawdzonych zasad
Zupy dla zabieganych, czyli top lista – szybkie zupy, które przygotujesz w 30 minut
Zupy dla zabieganych, czyli top lista – szybkie zupy, które przygotujesz w 30 minut
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu