Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
1111_jak-wybrac-odpowiednie-wino-do-potraw-1-866x575.jpg ZWZ WINIARY

Jakie wino najlepiej sprawdza się do zup?

Zacznę dzisiaj od kilku pytań do Was, drodzy Czytelnicy. Będzie mi bardzo przyjemnie, jeśli potraktujecie je jako zaproszenie do dyskusji w komentarzach. Ciekawa jestem, jakie są Wasze ulubione smaki? Stawiacie na kuchnię tradycyjną, a może lubicie eksperymenty? W jaki sposób balansujecie potrawy, czy macie swoje ulubione, sprawdzone dodatki, które nadają poszczególnym daniom (a w szczególności zupom) aromatu? I wreszcie, czy dodajecie do przygotowywanych dań wino? Bo, że każdemu zdarzy się wypić lampkę w trakcie gotowania, to przecież sprawa oczywista :) Zatem, do rzeczy! Kilka słów o tym, jak wybrać odpowiednie wino do potraw!

Białe wino – poznaj jego najbardziej aromatyczne sekrety

Skupię się zatem na kilku zupowych (a jakże by inaczej!) przepisach, w których wino stanowi nieodłączny element listy składników. W przypadku zup, zwykle sięgamy po wino białe. Delikatniejsze w smaku, jednak wciąż mocno aromatyczne, a nutach kwiatowych lub cytrusowych, doskonale podkreśla smak bulionu. Do dań konkretnych najlepiej nadają się wina wytrawne i półwytrawne, rzadko półsłodkie czy słodkie. Jednym z zupowych klasyków z dodatkiem wina jest oczywiście zupa cebulowa. Receptura powstała we Francji – kraju, który słynie z doskonałego wina, nic zatem dziwnego, że Francuzi zaczęli go dodawać także do zup. Przepis na zupę cebulową z dodatkiem wina znajdziecie TUTAJ.

zupa-cebulowa-z-winem-1.jpg ZWZ WINIARY

Jednym z moich ostatnich kulinarnych eksperymentów była zupa krem z soczewicy z dodatkiem białego wina. Eksperyment zaliczam do wyjątkowo udanych! Przepis znajdziecie TUTAJ. Tworząc przepisy z dodatkiem alkoholu, zwykle staram się myśleć o alternatywnej wersji, którą można by podać najmłodszym głodomorom. I o ile zupy cebulowej nie jestem w stanie sobie wyobrazić bez dodatku wina (choć i na taką znajdziecie u nas na blogu przepis!), tak w zupie z ciecierzycy wino można pominąć i wciąż cieszyć się doskonałym smakiem.

zupa-z-ciecierzycy-z-pieczoną-papryką-i-kozim-serem-6.jpg ZWZ WINIARY

 

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

A w jakich przepisach wykorzystać wino czerwone?

Innym przykładem wyśmienitego połączenia strączków z winem w jednym garnku, może być włoska zupa z soczewicy. No tak, była już Francja, więc teraz z pewnością nikogo nie zdziwi kolejny kraj winiarski, w którym wino dodawane jest do wielu potraw.

Wino doskonale nadaje się do wszystkich dań jednogarnkowych, w których to właśnie specjalizujemy się na blogu. Oprócz zup, do listy dołączają, lecza czy gulasze, które zyskują po dolaniu do nich odrobiny napoju z winogron z procentami. W przypadku dań z mięsem, pomidorami i kapustą, postawmy na wino czerwone. Wytrawne może się czasami okazać bardzo wyraziste i ciężkie, bezpieczniej będzie zatem sięgnąć po półwytrawne. Jeśli zależy nam na nadaniu potrawie słodyczy, dodajmy mniejszą ilość wina, lecz o wyższym poziomie słodyczy – sięgnijmy po półsłodkie lub słodkie szczepy.

Poniżej kilka przepisów na klasyczne gulasze, do których śmiało możecie dolać lampkę czerwonego, nawet jeśli nie ma go w bazowym przepisie!

Zupa gulaszowa

zupa-gulaszowa-z-pieczarkami-15.jpg ZWZ WINIARY

Gulasz węgierski z pieczarkami

Gulasz-węgierski-z-pieczarkami-7.jpg ZWZ WINIARY

Pikantna zupa gulaszowa z czerwoną papryką

pikantna-zupa-gulaszowa-IMG_7002.jpg ZWZ WINIARY

Na zakończenie ważna uwaga! Wino dodajemy pod koniec gotowania, gdyż zawarty w nim kwas, może sprawdzić, że warzywa nie zmiękną.

Jeśli do tej pory, wino nalewaliście zwykle do kieliszka, a nie bezpośrednio do garnka z zupą, być może jest to dobry moment, aby wyrobić sobie nowy nawyk i nauczyć się gotować z winem. Teraz, kiedy wiecie już, jak wybrać odpowiednie wino do potraw i po jakie przepisy z jego dodatkiem sięgnąć, pozostaje jedynie oddać się gotowaniu i degustacji. Czekam na Wasze pierwsze wrażenia smakowe :)

Autor: Ania

Polecane artykuły

Jak otworzyć wino bez korkociągu? Kilka sprawdzonych sposobów
Jak otworzyć wino bez korkociągu? Kilka sprawdzonych sposobów
kieliszki-IMG_7488.jpg ZWZ WINIARY
Jakie kieliszki wybrać do wina czerwonego, a jakie do białego?
Poznaj 11 przepisów na rozgrzewające i aromatyczne potrawy
Poznaj 11 przepisów na rozgrzewające i aromatyczne potrawy
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu