Świeża lub mrożona dynia jest znakomitym składnikiem gęstych, sycących zup. Jeśli planujesz przyjęcie na Halloween, przygotuj pyszny krem z pieczoną gruszką, który zaskakuje nie tylko intensywnym kolorem i gładką konsystencją, lecz także dodatkiem zapieczonej na chrupiąco gruszki, podkreślającej swoją słodyczą łagodny smak potrawy. Z tego typowo jesiennego warzywa w kilka chwil przyrządzisz także rozgrzewającą zupę z imbirem i pomidorami o zdecydowanym smaku, w którym dominują świeże jarzyny, kumin, papryka i pachnący szczypiorek. Idealnym dodatkiem do kremu są chrupiące kromki bagietki podsmażone na maśle, chipsy z boczku, kawałki sera z niebieską pleśnią lub garść prażonych nasion.
Chcesz przygotować na szybko pyszne i efektownie wyglądające danie? Makaron z dynią, czosnkiem oraz grzybami to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Grube tagliatelle pachnące borowikami i świeżym tymiankiem z dodatkiem gęstego sosu, doprawionego słodką śmietanką, smakuje wyśmienicie, zwłaszcza gdy tuż przed podaniem całość oprószy się drobno tartym parmezanem.
Z pokrojonej w dość drobną kostkę dyni z łatwością można przyrządzić orientalne indyjskie curry z dodatkiem kminu rzymskiego i kolendry. Potrawa zachwyci każdego uczestnika imprezy intensywnymi barwami i niecodziennym smakiem. Z kolei upieczony i zmiksowany miąższ dyniowy jest ważnym składnikiem chrupiących placuszków przygotowywanych i smażonych podobnie jak tradycyjne placki ziemniaczane. Te z dyniowego ciasta idealnie pasują do dobrze przyprawionych mięs, np. soczystych roladek otulonych wędzonym boczkiem lub miękkich polędwiczek w sosie grzybowym.
Purée z pieczonego miąższu ma łagodny, lekko słodki smak, dlatego sprawdza się jako dodatek nie tylko do ciast czy wytrawnych dań, lecz także wielobarwnych deserów podawanych na zimno. W wieczór halloweenowy nie może zabraknąć wyśmienitego deseru z nutką pomarańczy i mascarpone, przyciągającego uwagę kontrastującymi kolorami jesieni. Biała warstwa kremu, przykryta cienką kołderką musu z malin, ukrytych pod puszystą pianką dyniowo-cytrusową, smakuje dokładnie tak samo jak wygląda – fantastycznie. Tę słodką kompozycję uzupełniają wiórki tartej czekolady i kilka mrożonych owoców.
Najmłodsi uczestnicy zabawy na pewno pokochają słodkie pączki w kształcie niewielkich gwiazdek. Po usmażeniu ich pulchne ciasto wypełnia się delikatnym kremem z purée dyniowego i serka. Polewanie gotowych wypieków lukrem i zdobienie kolorowymi posypkami będzie nie lada frajdą zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Do przygotowania gęstego, kremowego soku potrzebna jest dojrzała dynia o intensywnie pomarańczowym miąższu, który łączy się z marchewką i obranymi ze skórki jabłkami. Po ugotowaniu i zmiksowaniu powstanie wyśmienity napój, którego smak można wzbogacić również innymi owocami, np. bananami, malinami czy pomarańczą. Gotowy sok z dyni można przelać do buteleczek, zapasteryzować, schować w spiżarni i delektować się jego wyśmienitym smakiem aż do następnego sezonu dyniowego.