Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa krem z dyni

Dyniowe menu idealne na Halloween

Pora dojrzewania, intensywny kolor i łagodny smak sprawiają, że dynia nieraz jest uważana za prawdziwą warzywną królową jesieni. Z jej miąższu można przyrządzić wiele wyśmienitych potraw od intensywnie pikantnych po cudownie słodkie. A które przepisy z dyni najlepiej się sprawdzą na Halloween?

Aromatyczna zupa

Świeża lub mrożona dynia jest znakomitym składnikiem gęstych, sycących zup. Jeśli planujesz przyjęcie na Halloween, przygotuj pyszny krem z pieczoną gruszką, który zaskakuje nie tylko intensywnym kolorem i gładką konsystencją, lecz także dodatkiem zapieczonej na chrupiąco gruszki, podkreślającej swoją słodyczą łagodny smak potrawy. Z tego typowo jesiennego warzywa w kilka chwil przyrządzisz także rozgrzewającą zupę z imbirem i pomidorami o zdecydowanym smaku, w którym dominują świeże jarzyny, kumin, papryka i pachnący szczypiorek. Idealnym dodatkiem do kremu są chrupiące kromki bagietki podsmażone na maśle, chipsy z boczku, kawałki sera z niebieską pleśnią lub garść prażonych nasion.

Pyszny obiad z dyni

Chcesz przygotować na szybko pyszne i efektownie wyglądające danie? Makaron z dynią, czosnkiem oraz grzybami to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Grube tagliatelle pachnące borowikami i świeżym tymiankiem z dodatkiem gęstego sosu, doprawionego słodką śmietanką, smakuje wyśmienicie, zwłaszcza gdy tuż przed podaniem całość oprószy się drobno tartym parmezanem.

Z pokrojonej w dość drobną kostkę dyni z łatwością można przyrządzić orientalne indyjskie curry z dodatkiem kminu rzymskiego i kolendry. Potrawa zachwyci każdego uczestnika imprezy intensywnymi barwami i niecodziennym smakiem. Z kolei upieczony i zmiksowany miąższ dyniowy jest ważnym składnikiem chrupiących placuszków przygotowywanych i smażonych podobnie jak tradycyjne placki ziemniaczane. Te z dyniowego ciasta idealnie pasują do dobrze przyprawionych mięs, np. soczystych roladek otulonych wędzonym boczkiem lub miękkich polędwiczek w sosie grzybowym.

Deser z dynią w roli głównej

Purée z pieczonego miąższu ma łagodny, lekko słodki smak, dlatego sprawdza się jako dodatek nie tylko do ciast czy wytrawnych dań, lecz także wielobarwnych deserów podawanych na zimno. W wieczór halloweenowy nie może zabraknąć wyśmienitego deseru z nutką pomarańczy i mascarpone, przyciągającego uwagę kontrastującymi kolorami jesieni. Biała warstwa kremu, przykryta cienką kołderką musu z malin, ukrytych pod puszystą pianką dyniowo-cytrusową, smakuje dokładnie tak samo jak wygląda – fantastycznie. Tę słodką kompozycję uzupełniają wiórki tartej czekolady i kilka mrożonych owoców.

Najmłodsi uczestnicy zabawy na pewno pokochają słodkie pączki w kształcie niewielkich gwiazdek. Po usmażeniu ich pulchne ciasto wypełnia się delikatnym kremem z purée dyniowego i serka. Polewanie gotowych wypieków lukrem i zdobienie kolorowymi posypkami będzie nie lada frajdą zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Pyszny sok na podwieczorek

Do przygotowania gęstego, kremowego soku potrzebna jest dojrzała dynia o intensywnie pomarańczowym miąższu, który łączy się z marchewką i obranymi ze skórki jabłkami. Po ugotowaniu i zmiksowaniu powstanie wyśmienity napój, którego smak można wzbogacić również innymi owocami, np. bananami, malinami czy pomarańczą. Gotowy sok z dyni można przelać do buteleczek, zapasteryzować, schować w spiżarni i delektować się jego wyśmienitym smakiem aż do następnego sezonu dyniowego.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Polecane przepisy

Zupa krem z pieczonej dyni z boczkiem

Zupa krem z pieczonej dyni z boczkiem

1 godz 4 min Łatwy
Łazanki z grzybami, dynią i kiszoną kapustą

Łazanki z grzybami, dynią i kiszoną kapustą

49 min Łatwy
Leczo z pieczoną dynią

Leczo z pieczoną dynią

55 min Średni
Wegańskie curry dyniowo-kokosowe

Wegańskie curry dyniowo-kokosowe

35 min Łatwy
Pieczona dynia piżmowa

Pieczona dynia piżmowa

1 godz 10 min Średni
Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

2 godz 55 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

3 pomysły na wykorzystanie dyni ZWZ WINIARY
3 pomysły na wykorzystanie dyni
1111_dynia-główne-IMG_5313.jpg ZWZ WINIARY
5 sposobów na przygotowanie dyni na zupę
Rodzaje dyń - jakie są?
Jakie są rodzaje dyni?
Wycinanie dyni na Halloween – jak zrobić? | Porady i inspiracje Winiary
Wycinanie dyni na Halloween – jak zrobić?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu