Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa krem z dyni

Dyniowe menu idealne na Halloween

Pora dojrzewania, intensywny kolor i łagodny smak sprawiają, że dynia nieraz jest uważana za prawdziwą warzywną królową jesieni. Z jej miąższu można przyrządzić wiele wyśmienitych potraw od intensywnie pikantnych po cudownie słodkie. A które przepisy z dyni najlepiej się sprawdzą na Halloween?

Aromatyczna zupa

Świeża lub mrożona dynia jest znakomitym składnikiem gęstych, sycących zup. Jeśli planujesz przyjęcie na Halloween, przygotuj pyszny krem z pieczoną gruszką, który zaskakuje nie tylko intensywnym kolorem i gładką konsystencją, lecz także dodatkiem zapieczonej na chrupiąco gruszki, podkreślającej swoją słodyczą łagodny smak potrawy. Z tego typowo jesiennego warzywa w kilka chwil przyrządzisz także rozgrzewającą zupę z imbirem i pomidorami o zdecydowanym smaku, w którym dominują świeże jarzyny, kumin, papryka i pachnący szczypiorek. Idealnym dodatkiem do kremu są chrupiące kromki bagietki podsmażone na maśle, chipsy z boczku, kawałki sera z niebieską pleśnią lub garść prażonych nasion.

Pyszny obiad z dyni

Chcesz przygotować na szybko pyszne i efektownie wyglądające danie? Makaron z dynią, czosnkiem oraz grzybami to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Grube tagliatelle pachnące borowikami i świeżym tymiankiem z dodatkiem gęstego sosu, doprawionego słodką śmietanką, smakuje wyśmienicie, zwłaszcza gdy tuż przed podaniem całość oprószy się drobno tartym parmezanem.

Z pokrojonej w dość drobną kostkę dyni z łatwością można przyrządzić orientalne indyjskie curry z dodatkiem kminu rzymskiego i kolendry. Potrawa zachwyci każdego uczestnika imprezy intensywnymi barwami i niecodziennym smakiem. Z kolei upieczony i zmiksowany miąższ dyniowy jest ważnym składnikiem chrupiących placuszków przygotowywanych i smażonych podobnie jak tradycyjne placki ziemniaczane. Te z dyniowego ciasta idealnie pasują do dobrze przyprawionych mięs, np. soczystych roladek otulonych wędzonym boczkiem lub miękkich polędwiczek w sosie grzybowym.

Deser z dynią w roli głównej

Purée z pieczonego miąższu ma łagodny, lekko słodki smak, dlatego sprawdza się jako dodatek nie tylko do ciast czy wytrawnych dań, lecz także wielobarwnych deserów podawanych na zimno. W wieczór halloweenowy nie może zabraknąć wyśmienitego deseru z nutką pomarańczy i mascarpone, przyciągającego uwagę kontrastującymi kolorami jesieni. Biała warstwa kremu, przykryta cienką kołderką musu z malin, ukrytych pod puszystą pianką dyniowo-cytrusową, smakuje dokładnie tak samo jak wygląda – fantastycznie. Tę słodką kompozycję uzupełniają wiórki tartej czekolady i kilka mrożonych owoców.

Najmłodsi uczestnicy zabawy na pewno pokochają słodkie pączki w kształcie niewielkich gwiazdek. Po usmażeniu ich pulchne ciasto wypełnia się delikatnym kremem z purée dyniowego i serka. Polewanie gotowych wypieków lukrem i zdobienie kolorowymi posypkami będzie nie lada frajdą zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Pyszny sok na podwieczorek

Do przygotowania gęstego, kremowego soku potrzebna jest dojrzała dynia o intensywnie pomarańczowym miąższu, który łączy się z marchewką i obranymi ze skórki jabłkami. Po ugotowaniu i zmiksowaniu powstanie wyśmienity napój, którego smak można wzbogacić również innymi owocami, np. bananami, malinami czy pomarańczą. Gotowy sok z dyni można przelać do buteleczek, zapasteryzować, schować w spiżarni i delektować się jego wyśmienitym smakiem aż do następnego sezonu dyniowego.

Polecane artykuły

3 pomysły na wykorzystanie dyni
3 pomysły na wykorzystanie dyni
5 sposobów na przygotowanie dyni na zupę
5 sposobów na przygotowanie dyni na zupę
Jakie są rodzaje dyni?
Jakie są rodzaje dyni?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu