Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Rodzaje dyń - jakie są?

Rodzaje dyń - jakie są?

Piżmowa lub butternut

Kształt gruszki, jasnopomarańczowy kolor. Świetnie nadaje się do pieczenia i na zupę. Pokrój dynię na dwucentrymetrowe plastry (ze skórą). 

Pomysł, który możesz wykorzystać: Przełóż na blachę, posmaruj cienką warstwą oliwy, dopraw solą, cynamonem i piecz w 180 st do miękkości (ok 15-20 min). Serwuj z prażonymi migdałami lub pestkami (dyni, słonecznika), miksem sałat, jajkiem w koszulce i winegretem.

Hokkaido

Okrągła, skórka ciemnopomarańczowa. Doskonała do pieczenia i na zupę. Koniecznie trzeba ją jeść ze skórą!

Pomysł, który możesz wykorzystać: Pokrojone kawałki ze skórą ugotuj na bulionie, zmiksuj z dodatkiem mleka kokosowego, imbirem i ostrą papryczką.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Muscat de Provence lub Prowansalska

Duża, często sprzedawana przekrojona, zielona, twarda skóra, pomarańczowy miąższ. Jedna z odmian, którą można zjeść na surowo! Smakuje jak melon.

Pomysł, który możesz wykorzystać: Pokrój dynię na cienkie plasterki, w formie carpaccio, polej słodko-kwaśnym winegretem, serwuj z szynką długo dojrzewającą, mozzarellą, prażonymi pistacjami i kilkoma listkami rukoli.

Makaronowa

Nazwa bierze się od miąższu, który po upieczeniu dyni w całości, przekrojeniu i oddzieleniu skóry przypomina spaghetti.

Pomysł, który możesz wykorzystać: to 'spaghetti' wybornie smakuje z sosem pomidorowym, serowym (gorgonzola) lub z bardzo dobrą oliwą z oliwek, świeżymi ziołami (tymiankiem, majerankiem) i prażonymi orzechami laskowymi.

Polecane artykuły

Co jest jadalne w dyni
Co jest jadalne w dyni?
Której dyni nie trzeba obierać?
Której dyni nie trzeba obierać?
12 pomysłów na dynię!
12 pomysłów na dynię!
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu