Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Rodzaje dyń - jakie są?

Piżmowa lub butternut

Kształt gruszki, jasnopomarańczowy kolor. Świetnie nadaje się do pieczenia i na zupę. Pokrój dynię na dwucentrymetrowe plastry (ze skórą). 

Pomysł, który możesz wykorzystać: Przełóż na blachę, posmaruj cienką warstwą oliwy, dopraw solą, cynamonem i piecz w 180 st do miękkości (ok 15-20 min). Serwuj z prażonymi migdałami lub pestkami (dyni, słonecznika), miksem sałat, jajkiem w koszulce i winegretem.

Hokkaido

Okrągła, skórka ciemnopomarańczowa. Doskonała do pieczenia i na zupę. Koniecznie trzeba ją jeść ze skórą!

Pomysł, który możesz wykorzystać: Pokrojone kawałki ze skórą ugotuj na bulionie, zmiksuj z dodatkiem mleka kokosowego, imbirem i ostrą papryczką.

Muscat de Provence lub Prowansalska

Duża, często sprzedawana przekrojona, zielona, twarda skóra, pomarańczowy miąższ. Jedna z odmian, którą można zjeść na surowo! Smakuje jak melon.

Pomysł, który możesz wykorzystać: Pokrój dynię na cienkie plasterki, w formie carpaccio, polej słodko-kwaśnym winegretem, serwuj z szynką długo dojrzewającą, mozzarellą, prażonymi pistacjami i kilkoma listkami rukoli.

Makaronowa

Nazwa bierze się od miąższu, który po upieczeniu dyni w całości, przekrojeniu i oddzieleniu skóry przypomina spaghetti.

Pomysł, który możesz wykorzystać: to 'spaghetti' wybornie smakuje z sosem pomidorowym, serowym (gorgonzola) lub z bardzo dobrą oliwą z oliwek, świeżymi ziołami (tymiankiem, majerankiem) i prażonymi orzechami laskowymi.

Polecane artykuły

Co jest jadalne w dyni?
Co jest jadalne w dyni?
Której dyni nie trzeba obierać?
Której dyni nie trzeba obierać?
12 pomysłów na dynię!
12 pomysłów na dynię!
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu