Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Części jadalne w dyni zależą od jej odmiany. Są gatunki, które można jeść w całości ze skórką, a ich pestki wysuszyć w piekarniku (są cennym źródłem magnezu).

Istnieją również odmiany jak np. muscat de provence, gdzie skórka nie jest jadalna i należy ją zawsze obierać.

Najcenniejszym składnikiem dyni jest jednak jej miąższ, który mimo swych walorów smakowym posiada również wiele składników odżywczych.

Pamiętaj jednak o dyniach ozdobnych takich jak: Giranman Caleux d'Eysines, Pepo Blue Hubbara czy Alladin, które pełnią funkcję ozdobną i nie są przeznaczone do spożycia.

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty