Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
3 pomysły na wykorzystanie dyni ZWZ WINIARY

3 pomysły na wykorzystanie dyni

Mogą być zielone, żółte, białe lub pomarańczowe i przybierać różne kształty. Są niewątpliwym atrybutem jesieni. Dynie, bo o nich mowa, królują na wielu stołach już od września. Pierwsze dynie można już kupić pod koniec sierpnia, ale to właśnie teraz stragany uginają się wręcz pod ich ciężarem a niskie ceny zachęcają do zakupu. Sama co roku ulegam dyniowemu szaleństwu i kupuję przynajmniej kilka (a czasem i więcej) sztuk. Nie raz pisałyśmy z Agatką już o dyniach, bo nie sposób się nimi nie zachwycać, dzisiaj chciałabym Wam podpowiedzieć, jakie smakowite pomysły na wykorzystanie dyni mam na ten sezon. Jeśli wydrążyliście już środek dyni i przygotowaliście na jego bazie zupę, sałatkę, pasztet lub dodaliście do ciasta lub bułeczek absolutnie nie wyrzucajcie nic co zostało Wam z dyni. Dynia jest wyjątkowo wdzięczna , bo można wykorzystać każdy jej element. Nic się nie zmarnuje.

3 pomysły na wykorzystanie dyni :

1. Suszymy pestki z dyni

Pestki dyni mogą przydać się nam później jako dodatek do zup, sałatek lub jako zdrowa przekąska albo posypka do domowego pieczywa. Z całą pewnością powinniśmy je docenić choćby przez ich korzystny wpływ na nasze włosy i paznokcie. Nasiona dyni zawierają duże ilości cynku, oraz mangan, fosfor, miedź, żelazo i magnez. Wspomagają też nasz układ odpornościowy.

Suszenie pestek z dyni w domowych warunkach jest bardzo proste, choć samo usuwanie ich od miąższu może być nieco pracochłonne.

Pestki wkładamy do sitka i przepłukujemy pod bieżącą wodą usuwając resztki miąższu. Pozostawiamy aby ociekły z wody i przekładamy na papierowy ręcznik do całkowitego wyschnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 90 C a osuszone pestki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Suszymy około 1 godzinę uchylając co jakiś czas lekko drzwiczki piekarnika , aby wilgoć z pestek odparowała. Pestki zostawiamy w piekarniku aż do całkowitego wystudzenia.

Gotowe nasiona przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Pestki dyni z pewnością urozmaicą Wasze dania ale też dostarczą porcję cennych witamin.

DSC_0449-horz ZWZ WINIARY

 

2. Dynia jako naczynie do serwowania zup

Jeśli wydrążyliście już cały miąższ i usunęliście pestki,to możecie wykorzystać pozostały element dyni jako efektowne i naturalne naczynie do zupy dyniowej lub jesiennej sałatki. Odpadnie  problem z myciem naczyń po kolacji lub obiedzie :)

Do tego celu wybieramy małe i kształtne okazy. Powinny stabilnie stać na stole p wydrążeniu całej zawartości, aby danie nie wylewało się nam lub nie wysypywało z naszego naczynia. Świetnie nadaje się do tego dynia hokkaido . Bardzo łatwo usuwa się z niej miąższ i ma idealne kształty do jadalnego naczynia.

Tak przygotowana dynia może nam też posłużyć jako jesienna „doniczka” do kwiatów . Kolejnym pomysłem jest wstawienie do środka dyni miski o nieco mniejszej średnicy i napełnienie jej kostkami lodu . To idealne naczynie do chłodzenia napojów podczas jesiennej imprezy.

Jeśli chcecie zaskoczyć oryginalnym sposobem podania jesiennych potraw, to polecam wykorzystanie do tego celu dynię.

DSC_0454 ZWZ WINIARYDSC_0458 ZWZ WINIARY

 

3. Dynia jako element dekoracyjny

Dynia ma wiele zastosowań w kuchni, ale to też piękny element dekoracyjny. Wiele osób stawia ją na parapecie lub na schodach przed wejściem do domu. Od kilku lat przygotowuję razem z dziećmi lampiony z dyni. Tutaj rozmiar nie ma już najmniejszego znaczenia. Liczy się pomysłowość i dobra zabawa. Oczywiście należy zachować ostrożność wycinając wzory i kształty w dyni. Do przygotowania lampionu polecam też dynię hokkaido ze względu na jej miękką skórkę. Jest plastyczna i łatwa do wycinana. Rok temu wycinaliśmy lampion z dyni olbrzymiej i przyznaję , że było to nie lada wyzwanie. Skóra  dyni olbrzymiej jest  bardzo twarda i oporna na wszelkie zabiegi.

Pozostałe egzemplarze dyni olbrzymiej pomalowaliśmy pisakami do malowania buzi dzieci podczas halloweenowego home cookingu z dziećmi.

Ciekawa jestem, czy macie jakieś inne pomysły  i sprawdzone patenty na wykorzystanie dyni ?

Może podzielicie się nimi z nami ?

ZWZ WINIARY

 

Polecane artykuły

Jakie są rodzaje dyni?
Jakie są rodzaje dyni?
Co jest jadalne w dyni?
Co jest jadalne w dyni?
12 pomysłów na dynię!
12 pomysłów na dynię!
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu