Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Przekąska z bakłażana

Dania z bakłażanem z całego świata

Chociaż w Polsce wciąż mało doceniany, w innych krajach jest podstawą wielu znanych na świecie potraw. Bakłażan zachwyca intensywnie fioletową skórką, nietuzinkowym kształtem i miękkim miąższem o łagodnym smaku. Sprawdź, które przysmaki popularnych dań z bakłażana warto spróbować.

Włoskie przysmaki z oberżyny

Włosi przepadają za warzywami, z których potrafią wyczarować prawdziwe kulinarne cuda, a bakłażan odgrywa w ich kuchni bardzo ważną rolę.

Parmigiany di melanzane

Jest bohaterem m.in. parmigiany di melanzane, która jest rodzajem zapiekanki, najczęściej wegetariańskiej, z dodatkiem innych dodatków, takich jak pomidory, mozzarella, parmezan oraz świeże przyprawy. Grillowane plastry bakłażana, pokryte warstwą gęstego sosu i zapieczone pod serową pierzynką, stają się soczyste i nabierają kremowej konsystencji.

Caponata

Sycylia słynie z caponaty – odmiany warzywnego gulaszu przyrządzanego na bazie posiekanych bakłażanów, selera naciowego, włoszczyzny i kwaśnych kaparów. To pyszne danie można podawać zarówno na gorąco, jak i po schłodzeniu. Caponata jest świetną i sycącą potrawą samą w sobie, może jej użyć jako dodatku do grillowanych mięs lub zajadać się gulaszem jedynie z chrupiącym pieczywem.

Grecki specjał z bakłażana

Oberżyna jest warzywem szczególnie cenionym w basenie Morza Śródziemnego. Odwiedzając słoneczną Grecję, warto spróbować tradycyjnej zapiekanki, która ze względu na smak nie ma sobie równych. Musaka składa się głównie z plastrów oberżyny, pomidorów oraz mielonego mięsa, przykrytych warstwą gęstego sosu beszamelowego i grubo tartego żółtego sera. Danie jest aromatyczne, sycące i po prostu przepyszne.

Warzywne pyszności z Maroka

Maroko również może się pochwalić oryginalnym i niezwykle smacznym daniem z dojrzałych bakłażanów. Pokrojone w plastry warzywo marynowane jest w szarmuli – marynacie, potrafiącej zamienić zwyczajny smak warzyw, mięsa, a nawet zup w prawdziwy kulinarny rarytas. Marynata jest sporządzana z intensywnie pachnących przypraw, jak kumin, kolendra, pietruszka, chili, skórka cytrynowa i papryka. Zmieszane ze szlachetną oliwą tworzą gęsty sos o unikalnym smaku. Upieczone do miękkości bakłażany natarte wcześniej szarmulą zajada się zazwyczaj z chlebkiem naan lub świeżo ugotowanym ryżem.

Bakłażan – smak Bliskiego Wschodu

W kuchni Bliskiego Wschodu oberżyna pełni bardzo ważną rolę. Przygotowuje się z niej sycące potrawy, gęste sosy, pasty i zapiekanki.

Ghanoush

Liban, Syria i Egipt słyną z gęstej pasty baba ghanoush przyrządzonej z miąższu pieczonego bakłażana i sezamowej pasty tahini, doprawionej oliwą, solą oraz sokiem cytrynowym. O smaku i kolorze pasty decydują dodatki, np. czosnek, mięta, kumin albo mielona papryka. Tradycyjnie gotowa pasta spożywana jest z plackami chlebowymi, często dodaje się ją też do warzyw i grillowanych mięs.

Makluba – tradycyjne arabskie danie

To wszechstronne kulinarnie warzywo jest także ważnym składnikiem makluby –tradycyjnego dania arabskiego przyrządzanego z kawałków mięsa (kurczak, jagnięcina), ryżu oraz smażonych jarzyn oprószonych intensywną w smaku przyprawą baharat. Wszystkie składniki układane są warstwowo w garnku, zalewane bulionem i wolno duszone pod przykryciem. Gotową potrawę serwuje się w oryginalny sposób – przykrywając garnek dużym talerzem i wykładając zawartość do góry nogami. Przygotowana w ten sposób makluba jest soczysta, bardzo aromatyczna, a wszystkie składniki dosłownie rozpływają się w ustach. Pycha!

Polecane artykuły

Co zrobić z bakłażana i cukinii - 13 jesiennych przepisów
Co zrobić z bakłażana i cukinii - 13 jesiennych przepisów
Co zrobić z bakłażana?
Co zrobić z bakłażana?
Gotuj sezonowo! Wrzesień – dynia, bakłażan i gruszki
Gotuj sezonowo! Wrzesień – dynia, bakłażan i gruszki
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu