Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Gotuj sezonowo! Wrzesień – dynia, bakłażan i gruszki

Gotuj sezonowo! Wrzesień – dynia, bakłażan i gruszki

Wrzesień to nie tylko czas powrotu dzieci do szkół, powoli żółknących liści na drzewach czy cieniutkich nitek babiego lata, snujących się nad leśnymi ścieżkami. W tym miesiącu dojrzewa wiele warzyw i owoców, a wśród nich prym wiodą dynia, bakłażan i gruszki. Jakie pyszne potrawy można z nich przygotować?

Złocista i delikatna dynia

Wśród ponad 20 gatunków dyń większość ma szerokie zastosowanie w kuchni. Duże, kształtne owoce (jagody) wyróżniają się bowiem jędrnym miąższem i łagodnym smakiem, dzięki czemu przyrządza się z nich zarówno wytrawne dania, jak i słodkie wypieki. Żółty lub pomarańczowy kolor dyni nadaje potrawom żywych barw, dlatego też pokrojony w kostkę czy paski miąższ jest częstym dodatkiem do zup, gulaszy oraz marynat.

Z dyni warto przyrządzić pyszny krem, który dzięki dodatkowi świeżego imbiru doskonale rozgrzewa nawet w najbardziej zimne dni. W łagodniejszej wersji aksamitnie kremową zupę można przyrządzić z dodatkiem boczku, świeżego szczypiorku i upieczonych na maśle grzanek. Wielbiciele potraw z pomarańczowego warzywa na pewno rozsmakują się w kolorowym leczo z cukinią i kiełbasą albo aromatycznym curry z dyni, batatów i ciecierzycy.

Łagodny miąższ jest świetnym składnikiem słodkich wypieków i deserów, nadając ciastom wyrazistego, żywego koloru. Dynia doskonale łączy się z kwaskowatymi jabłkami, dlatego też warto na deser przygotować pachnącą jesienią szarlotkę na cienkiej warstwie cudownie chrupiącego ciasta.

Pyszne dania z bakłażana

Pochodząca ze słonecznego Czarnego Lądu oberżyna to warzywo uprawiane obecnie niemal na całym świecie. W kuchni indyjskiej i afrykańskiej stanowi podstawowy składnik wielu różnorodnych dań, zyskujących coraz większą popularność również na innych kontynentach. To właśnie z dojrzałych oberżyn powstaje baba ghanoush – popularny w kuchni arabskiej dip spożywany z pitą oraz grillowanymi mięsami.

Bakłażany doskonale znoszą duszenie, pieczenie i grillowanie, nadając potrawom nieco egzotycznego smaku. Z plastrów oberżyny można przyrządzić roladki nadziewane kaszą pęczak lub mielonym mięsem w pełnym przypraw sosie pomidorowym.

Bakłażan na miękką i jadalną skórkę, dlatego też po rozcięciu wzdłuż i usunięciu miąższu warto go nadziać farszem warzywnym bądź mięsnym, przykryć tartym serem i zapiec w naczyniu żaroodpornym. Grube plastry świeżego warzywa po panierowaniu w jajku i bułce tartej mogą być smażone w oleju dokładnie tak samo jak klasyczne schabowe. Powstałe placuszki są doskonałą potrawą solo albo dodatkiem do grillowanych czy pieczonych mięs.

Słodkie i soczyste gruszki

Słodkie, bardzo aromatyczne owoce gruszy mają rzesze zwolenników zarówno wśród dorosłych, jak i małych łakomczuchów. Soczysty, aromatyczny miąższ nie ma sobie równych, a delikatny smak sprawia, że gruszki są chętnie wykorzystywane w wielu kuchniach świata.

Murzynek lub tarta z karmelizowanymi gruszkami to proste w wykonaniu ciasta, które w kilka chwil mogą stać się prawdziwym hitem rodzinnego spotkania. Elegancki deser z gruszkami zachwyca subtelnym smakiem i kremową konsystencją. Gruszki doskonale łączą się także z gorzkim kakao, dlatego wypieki czy desery na bazie tych owoców warto oprószyć odrobiną startej czekolady.

Aby wyśmienity aromat i smak słodkich gruszek zachować na dłużej, z dojrzałych owoców można przygotować pyszne kompoty, które po zapasteryzowaniu mogą leżeć na półce w spiżarni do następnego sezonu gruszkowego. Szklanka pysznego napoju gruszkowego wypita w środku zimy ma zdolność poprawiania humoru nawet w najbardziej deszczowe i ponure popołudnie.

Polecane artykuły

Co zrobić z bakłażana i cukinii - 13 jesiennych przepisów
Co zrobić z bakłażana i cukinii - 13 jesiennych przepisów
3 pomysły na wykorzystanie dyni
3 pomysły na wykorzystanie dyni
Jak można jeść gruszki?
Jak można jeść gruszki?
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu