Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Czym zastąpić proszek do pieczenia? porady

Czym zastąpić proszek do pieczenia?

Proszek do pieczenia jest zwykle jednym z podstawowych składników, używanym do ciast i deserów. Czasami ochota na słodkie smakołyki przychodzi niespodziewanie. Co zrobić w sytuacji kiedy w kuchni zabraknie proszku do pieczenia? Nie jest to powód, by rezygnować ze zrobienia ciasta lub przyrządzenia deseru. Ten produkt ma swoje alternatywy. Zatem co użyć zamiast proszku do pieczenia? Odpowiedź znaleźć można w poniższym artykule.

Sprawdzone zamienniki proszku do pieczenia, czyli co zamiast proszku do pieczenia?

Soda oczyszczona
Jedna łyżeczka sody oczyszczonej zastępuję trzy łyżeczki proszku do pieczenia. Głównym składnikiem proszku do pieczenia jest właśnie soda oczyszczona, więc stanowi ona świetną alternatywę. Kluczowe jest, aby nie zapomnieć o dodaniu produktów o kwaśnym pH. Produkty o odczynie kwaśnym to np. kefir, maślanka, ocet czy też jabłka. Dodatkowa ilość kwaśnych składników powinna być dokładnie dopasowana do ilości sody oczyszczonej. Na 25 g sody oczyszczonej powinno przypadać 15 g kwaśnych dodatków. Zbyt duża ilość sody może pozostawić gorzki smak w upieczonym cieście.

Woda gazowana
Jeśli zależy nam na wysokim wypieku warto w tym celu użyć wody gazowanej, która sprawdzi się ze względu na dużą dawkę dwutlenku węgla. Zastosowanie wody gazowanej zaleca się przy wyrobie naleśników lub racuchów. Warto pamiętać, że w przypadku dodawania wody gazowanej należy ograniczyć użycie innych płynnych składników, jak np. mleko.

Amoniak
Ma nieprzyjemny zapach, ale całkowicie odparowuje podczas pieczenia, więc nie jest wyczuwalny w deserach. Idealnie sprawdzić na przykład do ciastek maślanych i kruchych.

Kamień winny
Inną alternatywą dla proszku do pieczenia jest kamień winny, czyli winian potasu/dwuwinian potasu. Po wymieszaniu z wodą działa jako regulator kwasowości i Samodzielnie służy do usztywniania piany białkowej i zwiększania jej objętości. Polecany jest również do domowego wyrobu cukierków, lizaków i kremów cukierniczych. Idealnie sprawdzić się może do wypieku bez i sufletów. Przy wyborze kamienia winnego należy pamiętać o odpowiednich proporcjach, które wynoszą 1 łyżeczka proszku do pieczenia to połowa łyżeczki kamienia winnego.

Jaka jest różnica pomiędzy proszkiem do pieczenia, a sodą oczyszczoną?

Soda oczyszczona (węglan sodu lub wodorowęglan sodu) jest środkiem spulchniającym. Aby zaczął działać, potrzebne są kwaśne produkty, takie jak jogurt i sok z cytryny. Natomiast proszek do pieczenia nie wymaga dodatku produktów kwaśnych. Zawiera już kwaśne składniki, takie jak kwas cytrynowy. Tak więc soda dobrze sprawdza się w przepisach z kwaśnymi składnikami, takimi jak naleśniki z maślanki itp.

Jak wykonać proszek do pieczenia samemu?

Proszek do pieczenia może być prosty w wykonaniu samemu, co zrobić można w domu. Kluczem do zrobienia domowego proszku jest zachowanie proporcji. Składniki, które są niezbędne to: 5-6 łyżek mąki pszennej (bezglutenowej), 3 łyżki sody oraz 2 łyżki kwasku. Teraz należy przesiać mieszaninę składników, dobrze wymieszać i szczelnie zamknąć w słoiku.

Podsumowując, proszek do pieczenia to wszechstronny produkt, służący nie tylko do gotowania. Przeznaczony może być do nadawania objętości i puszystości różnym wypiekom. Efekt ten zawdzięcza głównemu składnikowi, sodzie oczyszczonej. Do ciasta zamiast proszku do pieczenia można także użyć zamienników takich jak: amoniak, woda gazowana, kamień winny lub alkohol. Ponadto sam proszek do pieczenia jest łatwy do wykonania w domu.

Polecane przepisy

Szarlotka bez cukru

Szarlotka bez cukru

34 min Łatwy
Ciasto ze śliwkami z bezową pianką

Ciasto ze śliwkami z bezową pianką

1 godz 45 min Łatwy
Pancakes z bananami i miodem, czyli amerykańskie naleśniki

Pancakes z bananami i miodem, czyli amerykańskie naleśniki

50 min Łatwy
Ciasto cynamonowe

Ciasto cynamonowe

1 godz 7 min Łatwy
Sękacz

Sękacz

1 godz 23 min Łatwy
Chlebek bananowy z płatkami owsianymi

Chlebek bananowy z płatkami owsianymi

1 godz 11 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

8 przepisów na ciasta z budyniem, które zawsze się udają
8 przepisów na ciasta z budyniem, które zawsze się udają
Dlaczego ciasto cały czas klei się do wałka?
Dlaczego ciasto cały czas klei się do wałka?
Najlepsze sposoby na kruche ciasto
Najlepsze sposoby na kruche ciasto
Jak pozbyć się grudek w cieście drożdżowym?
Jak pozbyć się grudek w cieście drożdżowym?
Wiosenne wypieki – kolorowe i pyszne!
Wiosenne wypieki – kolorowe i pyszne!
Zamiennik cukru - Czym zastąpić cukier w diecie?
Zamiennik cukru - Czym zastąpić cukier w diecie?
Zobacz więcej artykułów
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu