Soda oczyszczona
Jedna łyżeczka sody oczyszczonej zastępuję trzy łyżeczki proszku do pieczenia. Głównym składnikiem proszku do pieczenia jest właśnie soda oczyszczona, więc stanowi ona świetną alternatywę. Kluczowe jest, aby nie zapomnieć o dodaniu produktów o kwaśnym pH. Produkty o odczynie kwaśnym to np. kefir, maślanka, ocet czy też jabłka. Dodatkowa ilość kwaśnych składników powinna być dokładnie dopasowana do ilości sody oczyszczonej. Na 25 g sody oczyszczonej powinno przypadać 15 g kwaśnych dodatków. Zbyt duża ilość sody może pozostawić gorzki smak w upieczonym cieście.
Woda gazowana
Jeśli zależy nam na wysokim wypieku warto w tym celu użyć wody gazowanej, która sprawdzi się ze względu na dużą dawkę dwutlenku węgla. Zastosowanie wody gazowanej zaleca się przy wyrobie naleśników lub racuchów. Warto pamiętać, że w przypadku dodawania wody gazowanej należy ograniczyć użycie innych płynnych składników, jak np. mleko.
Amoniak
Ma nieprzyjemny zapach, ale całkowicie odparowuje podczas pieczenia, więc nie jest wyczuwalny w deserach. Idealnie sprawdzić na przykład do ciastek maślanych i kruchych.
Kamień winny
Inną alternatywą dla proszku do pieczenia jest kamień winny, czyli winian potasu/dwuwinian potasu. Po wymieszaniu z wodą działa jako regulator kwasowości i Samodzielnie służy do usztywniania piany białkowej i zwiększania jej objętości. Polecany jest również do domowego wyrobu cukierków, lizaków i kremów cukierniczych. Idealnie sprawdzić się może do wypieku bez i sufletów. Przy wyborze kamienia winnego należy pamiętać o odpowiednich proporcjach, które wynoszą 1 łyżeczka proszku do pieczenia to połowa łyżeczki kamienia winnego.
Soda oczyszczona (węglan sodu lub wodorowęglan sodu) jest środkiem spulchniającym. Aby zaczął działać, potrzebne są kwaśne produkty, takie jak jogurt i sok z cytryny. Natomiast proszek do pieczenia nie wymaga dodatku produktów kwaśnych. Zawiera już kwaśne składniki, takie jak kwas cytrynowy. Tak więc soda dobrze sprawdza się w przepisach z kwaśnymi składnikami, takimi jak naleśniki z maślanki itp.
Proszek do pieczenia może być prosty w wykonaniu samemu, co zrobić można w domu. Kluczem do zrobienia domowego proszku jest zachowanie proporcji. Składniki, które są niezbędne to: 5-6 łyżek mąki pszennej (bezglutenowej), 3 łyżki sody oraz 2 łyżki kwasku. Teraz należy przesiać mieszaninę składników, dobrze wymieszać i szczelnie zamknąć w słoiku.
Podsumowując, proszek do pieczenia to wszechstronny produkt, służący nie tylko do gotowania. Przeznaczony może być do nadawania objętości i puszystości różnym wypiekom. Efekt ten zawdzięcza głównemu składnikowi, sodzie oczyszczonej. Do ciasta zamiast proszku do pieczenia można także użyć zamienników takich jak: amoniak, woda gazowana, kamień winny lub alkohol. Ponadto sam proszek do pieczenia jest łatwy do wykonania w domu.