Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Komu w drogę, temu lunchbox | Porady i inspiracje Winiary

Wiosenne wypieki – kolorowe i pyszne!

Mnóstwo jasnej zieleni, kwiatów i słońca – to atuty wiosny, niewątpliwie najprzyjemniejszej pory roku. Ten wiosenny nastrój wielu z nas udziela się także w kuchni. Mamy wtedy ochotę na lżejsze i bardziej kolorowe potrawy. Podobnie jest z ciastami. Sprawdź nasze pomysły na najlepsze wiosenne wypieki.

Rabarbar – idealny do wiosennych ciast

Pięknie wybarwione ogonki liściowe rabarbaru można znaleźć na straganach z warzywami już w kwietniu. Kwaskowate i bardzo aromatyczne wypieki z dodatkiem rabarbarowych kawałeczków przyjemnie kojarzą się z ciepłą wiosną i nadchodzącym latem. Ciasto drożdżowe z rabarbarem przygotowywane jeszcze przez nasze babcie to obowiązkowy punkt w tradycyjnej kuchni polskiej. W wielu domach do dzisiaj jest jednym z ulubionych przepisów na domowe, słodkie wypieki, gdyż kojarzy się z beztroskim dzieciństwem spędzanym u babci. Puszyste ciasto drożdżowe, kwaskowate kawałki rabarbaru i gruba warstwa tak przyjemnie chrupiącej kruszonki – to jest to! 

Rabarbar nie tylko świetnie smakuje w cieście drożdżowym, jest bowiem idealnym dodatkiem do ciast z warstwami serowymi. Dlatego też sernik na zimno z duszonym rabarbarem w galaretce jest idealną propozycją do niedzielnej popołudniowej kawy. Składa się z warstwy lekkiego biszkoptu, słodkiej masy serowej i cudownie kwaskowatych kawałków rabarbaru. Całość wieńczy aromatyczna Galaretka truskawkowy smak WINIARY, świetnie podkreślająca słodycz sera i charakterystyczny smak rabarbaru. 

Ciasta lekkie jak puch

Wiosna to czas, kiedy z chęcią przestawiamy się na nieco lżejsze jedzenie. Częściej sięgamy po sałatki, zwłaszcza te z nowalijek, chętniej gotujemy zupy warzywne i pieczemy drób lub ryby z dodatkiem młodych warzyw. Podobnie jest z wypiekami… bardziej smakują lekkie, puszyste ciasta czy desery, jak np. ciasto jogurtowo-malinowe, które można upiec z mrożonych owoców. Jego przygotowanie zajmie niespełna 20 minut, zwłaszcza gdy mamy gotowy spód biszkoptowy. Smarujemy go aromatyczną masą z galaretki, jogurtu i malin, a następnie zwijamy w pyszną roladę. 

Puszyste i rozpływające się w ustach ciasta z warstwą śmietanową cieszą się wprawdzie powodzeniem przez cały rok, jednak w ciepłe wiosenne dni dodatkowo przyjemnie orzeźwiają. Świetnym przykładem jest ciasto śmietanowe z galaretkami (wiśniową i agrestową) przygotowane na biszkopcie nasączonym ponczem cytrynowym. Środkowa warstwa śmietanowa zmieszana jest z kostkami dwukolorowej galaretki, przez co wypiek prezentuje się nader efektownie. 

Pyszne ciasta z pierwszymi truskawkami

Późną wiosną na straganach pojawiają się pierwsze truskawki wyhodowane w naszym kraju. Czekamy na tę chwilę ze szczególnym utęsknieniem, ponieważ z truskawek można przecież zrobić tak wiele wspaniałych przysmaków. Do popołudniowej kawy lub na przyjęcie w gronie znajomych świetnie nada się pyszne ciasto z truskawkami i bezą – leciutkie, niebiańsko słodkie i cudownie chrupiące. Miłym zaskoczeniem dla rodziny czy przyjaciół będzie wyśmienity biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami oraz kwiatami czarnego bzu. W przepisie na to niezwykle eleganckie ciasto główną rolę gra galaretka, która jest przezroczysta, dzięki czemu stanowi wspaniałe tło dla owoców i drobnych, jadalnych kwiatów bzu. Coś smacznego i kompletnie zaskakującego. 

Wiosna kojarzy nam się przede wszystkim z pięknym zielonym kolorem, dokładnie takim, jakim może się popisać wyjątkowe ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką, często znane również pod nazwą „leśny mech”. Intensywnie zielony biszkopt na spodzie, pokryty najpierw śnieżnobiałą warstwą ptasiego mleczka, a potem słodką galaretką z połówkami świeżych truskawek, na koniec zostaje obsypany rozkruszonymi resztami ciasta oraz udekorowany pestkami granatu lub połówkami truskawek. Takiemu słodkiemu wypiekowi, w którym zupełnie nie czuć szpinaku, nikt nie będzie w stanie się oprzeć. 

Polecane artykuły

Sezon na rabarbar i truskawki
Sezon na rabarbar i truskawki
Gotuj sezonowo! Kwiecień – szparagi, burak liściowy i rabarbar
Gotuj sezonowo! Kwiecień – szparagi, burak liściowy i rabarbar
Bób – wszystko, co warto o nim wiedzieć
Bób – wszystko, co warto o nim wiedzieć
Truskawkowe inspiracje – co warto wiedzieć o truskawkach?
Truskawkowe inspiracje – co warto wiedzieć o truskawkach?
6 pomysłów na malinowe desery z galaretką w roli głównej
6 pomysłów na malinowe desery z galaretką w roli głównej
Biszkopt idealny – jak przygotować biszkopt?
Biszkopt idealny – jak przygotować biszkopt?
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu