Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sękacz

0
83 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
2 szklanek
Mąka pszenna
1 kostka
Margaryna
1.5 szklanek
Cukier puder
6 
Jajko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.19 g
Tłuszcze
40.89 g
Białko
5.82 g
Wartość energetyczna
341.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

83 min
Krok 1
5 min
Miękką margarynę utrzyj z 1 szklanką cukru i Cukrem wanilinowym na puch.
Krok 2
5 min
Żółtka oddziel od białek i dodawaj stopniowo po jednym do ucieranej margaryny na przemian z łyżką mąki.
Krok 3
5 min
Kiedy masa dokładnie się połączy, dodaj następne żółtka i kolejne porcje mąki. Cały czas miksując na niewielkich obrotach aż do wyczerpania wszystkich składników. Na koniec dodaj Proszek do pieczenia.
Krok 4
5 min
Białka ubij oddzielnie z resztą cukru i delikatnie połącz z ukręconym ciastem.
Krok 5
5 min
Tortownicę wyłóż pergaminem i wylej łyżkę ciasta. Rozsmaruj w nieregularne kształty zachowując kształt okręgu.
Krok 6
6 min
Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Zapiekaj do momentu zrumienienia.
Krok 7
6 min
Wyjmij tortownicę i wylej kolejną łyżkę ciasta ponownie zapiekając.
Krok 8
6 min
Im warstwy będą cieńsze tym ciasto będzie miało ładniejszy wygląd.
Krok 9
40 min
Proces ten powtarzamy aż do zużycia wszystkich składników.
Sękacz

Krok 1 z 9

Miękką margarynę utrzyj z 1 szklanką cukru i Cukrem wanilinowym na puch.

Sękacz

Krok 2 z 9

Żółtka oddziel od białek i dodawaj stopniowo po jednym do ucieranej margaryny na przemian z łyżką mąki.

Sękacz

Krok 3 z 9

Kiedy masa dokładnie się połączy, dodaj następne żółtka i kolejne porcje mąki. Cały czas miksując na niewielkich obrotach aż do wyczerpania wszystkich składników. Na koniec dodaj Proszek do pieczenia.

Sękacz

Krok 4 z 9

Białka ubij oddzielnie z resztą cukru i delikatnie połącz z ukręconym ciastem.

Sękacz

Krok 5 z 9

Tortownicę wyłóż pergaminem i wylej łyżkę ciasta. Rozsmaruj w nieregularne kształty zachowując kształt okręgu.

Sękacz

Krok 6 z 9

Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Zapiekaj do momentu zrumienienia.

Sękacz

Krok 7 z 9

Wyjmij tortownicę i wylej kolejną łyżkę ciasta ponownie zapiekając.

Sękacz

Krok 8 z 9

Im warstwy będą cieńsze tym ciasto będzie miało ładniejszy wygląd.

Sękacz

Krok 9 z 9

Proces ten powtarzamy aż do zużycia wszystkich składników.

Domowy sękacz to pyszne ciasto, które możesz upiec nawet w piekarniku! Przepis jest niezwykle prosty a smak ciasta idealny. :) Pieczenie polega na stopniowym rozlewaniu i zapiekaniu masy w piekarniku. Sękacza możesz serwować z polewą czekoladową, a nikt nie przejdzie obojętnie! :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika