Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Sękacz

(0)
1 godz 23 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia WINIARY
2  szklanek
Mąka pszenna
1  kostka
Margaryna
1.5  szklanek
Cukier puder
6 
Jajko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.82 g
Węglowodany
37.39 g
Tłuszcze
19.69 g
Wartość energetyczna
341.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Domowy sękacz to pyszne ciasto, które możesz upiec nawet w piekarniku! Przepis jest niezwykle prosty a smak ciasta idealny. :) Pieczenie polega na stopniowym rozlewaniu i zapiekaniu masy w piekarniku. Sękacza możesz serwować z polewą czekoladową, a nikt nie przejdzie obojętnie! :)

Przygotowanie

83 min
  • Krok 1

    5 min
    Miękką margarynę utrzyj z 1 szklanką cukru i Cukrem wanilinowym na puch.
  • Krok 2

    5 min
    Żółtka oddziel od białek i dodawaj stopniowo po jednym do ucieranej margaryny na przemian z łyżką mąki.
  • Krok 3

    5 min
    Kiedy masa dokładnie się połączy, dodaj następne żółtka i kolejne porcje mąki. Cały czas miksując na niewielkich obrotach aż do wyczerpania wszystkich składników. Na koniec dodaj Proszek do pieczenia.
  • Krok 4

    5 min
    Białka ubij oddzielnie z resztą cukru i delikatnie połącz z ukręconym ciastem.
  • Krok 5

    5 min
    Tortownicę wyłóż pergaminem i wylej łyżkę ciasta. Rozsmaruj w nieregularne kształty zachowując kształt okręgu.
  • Krok 6

    6 min
    Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Zapiekaj do momentu zrumienienia.
  • Krok 7

    6 min
    Wyjmij tortownicę i wylej kolejną łyżkę ciasta ponownie zapiekając.
  • Krok 8

    6 min
    Im warstwy będą cieńsze tym ciasto będzie miało ładniejszy wygląd.
  • Krok 9

    40 min
    Proces ten powtarzamy aż do zużycia wszystkich składników.
Sękacz

Krok 1 z 9

Miękką margarynę utrzyj z 1 szklanką cukru i Cukrem wanilinowym na puch.

Sękacz

Krok 2 z 9

Żółtka oddziel od białek i dodawaj stopniowo po jednym do ucieranej margaryny na przemian z łyżką mąki.

Sękacz

Krok 3 z 9

Kiedy masa dokładnie się połączy, dodaj następne żółtka i kolejne porcje mąki. Cały czas miksując na niewielkich obrotach aż do wyczerpania wszystkich składników. Na koniec dodaj Proszek do pieczenia.

Sękacz

Krok 4 z 9

Białka ubij oddzielnie z resztą cukru i delikatnie połącz z ukręconym ciastem.

Sękacz

Krok 5 z 9

Tortownicę wyłóż pergaminem i wylej łyżkę ciasta. Rozsmaruj w nieregularne kształty zachowując kształt okręgu.

Sękacz

Krok 6 z 9

Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Zapiekaj do momentu zrumienienia.

Sękacz

Krok 7 z 9

Wyjmij tortownicę i wylej kolejną łyżkę ciasta ponownie zapiekając.

Sękacz

Krok 8 z 9

Im warstwy będą cieńsze tym ciasto będzie miało ładniejszy wygląd.

Sękacz

Krok 9 z 9

Proces ten powtarzamy aż do zużycia wszystkich składników.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Pieczenie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pleśniak

    1 godz 15 min Łatwy
  • Sernik z kruszonką

    2 godz 12 min Łatwy
  • Sernik z piernikami

    1 godz 35 min Łatwy
  • Sernik królewski

    2 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu