Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sękacz
Dodaj do CookBook

Sękacz

(0)
1 godz 23 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agiatis
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
2  szklanek
Mąka pszenna
1  kostka
Margaryna
1.5  szklanek
Cukier puder
6 
Jajko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
37.4 g
Wartość energetyczna
341.5 kcal
Tłuszcze
19.7 g
Białko
5.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nazwa sękacz, wzięła się od wyglądu tego ciasta, które przypomina sęki drewna. O tym ciekawym cieście, krąży wiele legend. W Polsce sękacz zdecydowanie króluje na Podlasiu, jako tradycyjne ciasto. Według najbardziej znanej legendy, sękacz upieczono na Suwalszczyźnie królowej Bonie - która się nim zachwyciła. Królowa podjęła decyzje, że sękacz ze względu na to jak pięknie się prezentuje, będzie zdobił stoły na weselu jej syna. Sękacz, mimo że wygląda na ciasto skomplikowane w przygotowaniu, nie sprawi żadnych kłopotów nawet mniej doświadczonej w wypiekach osobie. Tradycyjny sękacz przygotowuje się wylewając ciasto na drewniany wałek - nad rożnem. Tutaj przedstawimy charakteryzujący sękacz przepis, który będzie nieco łatwiejszy w wykonaniu, a równie wyśmienity. Sękacz z piekarnika, będzie równie dobry, co ten wykonywany tradycyjnymi metodami.


Przygotowanie idealnego sękacza

Jeśli zależy Ci na smacznym i wyjątkowo okazałym wypieku, zdecyduj się na sękacz, ciasto to, nie wymaga wielu składników. W pierwszej kolejności, wyjmij z lodówki margarynę i poczekaj aż zmięknie. Utrzyj ją, ze szklanką cukru, oraz cukrem wanilinowym WINIARY. Najszybciej zrobisz to, używając robota kuchennego. Następnie ostrożnie oddziel żółtka od białek jajek. W trakcie ucierania margaryny, dodawaj po jednym żółtku, na przemiennie z łyżką mąki i kontynuuj ucieranie. Pamiętaj, aby robić to na niskich obrotach! Na koniec dodaj dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Ucieraj wszystko do momentu, aż dodasz całą mąkę i wszystkie żółtka. W kolejnym naczyniu, ubij białka z pozostałym cukrem. Kiedy ubijesz białka, dodawaj je stopniowo łyżką do wcześniej utartego ciasta i delikatnie mieszaj, aż do połączenia składników. Przygotuj tortownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Weź dużą łyżkę ciasta i nieregularnie rozsmaruj ją okrężnymi ruchami na papierze. Tortownice włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i dokładnie obserwuj ciasto, wyjmij kiedy się zarumieni. Powtórz czynność, nakładaj po łyżce ciasta, rozsmarowuj ją i zapiekaj, aż skończy się ciasto. Im będziesz robić cieńsze warstwy, tym ciasto będzie się lepiej prezentować. Dokładnie obserwuj kolejne warstwy, aby żadnej nie przypalić!


Sękacz jako oryginalne ciasto, które zaskoczy gości i domowników

Podany przez nas przepis na sękacz, jest wyjątkowo prosty i szybki w wykonaniu, a jego piękna struktura zaskoczy nawet najbardziej wymagające osoby. Aby wzbogacić smak sękacza, możesz zdecydować się na dodanie do ciasta na przykład: masy marcepanowej, rumu, lub różnych orzechów. Gotowy sękacz możesz oblać polewą czekoladową lub lukrem. Inną opcją, jest posypanie go cukrem pudrem. Mamy nadzieje, że to jak zrobić sękacz w domu jest już dla Ciebie jasne i nie sprawi Ci żadnych kłopotów.

Przygotowanie

83 min
  • Krok 1

    5 min
    Miękką margarynę utrzyj z 1 szklanką cukru i Cukrem wanilinowym na puch.
  • Krok 2

    5 min
    Żółtka oddziel od białek i dodawaj stopniowo po jednym do ucieranej margaryny na przemian z łyżką mąki.
  • Krok 3

    5 min
    Kiedy masa dokładnie się połączy, dodaj następne żółtka i kolejne porcje mąki. Cały czas miksując na niewielkich obrotach aż do wyczerpania wszystkich składników. Na koniec dodaj proszek do pieczenia.
  • Krok 4

    5 min
    Białka ubij oddzielnie z resztą cukru i delikatnie połącz z ukręconym ciastem.
  • Krok 5

    5 min
    Tortownicę wyłóż pergaminem i wylej łyżkę ciasta. Rozsmaruj w nieregularne kształty zachowując kształt okręgu.
  • Krok 6

    6 min
    Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Zapiekaj do momentu zrumienienia.
  • Krok 7

    6 min
    Wyjmij tortownicę i wylej kolejną łyżkę ciasta ponownie zapiekając.
  • Krok 8

    6 min
    Im warstwy będą cieńsze tym ciasto będzie miało ładniejszy wygląd.
  • Krok 9

    40 min
    Proces ten powtarzamy aż do zużycia wszystkich składników.
Sękacz

Krok 1 z 9

Miękką margarynę utrzyj z 1 szklanką cukru i Cukrem wanilinowym na puch.

Sękacz

Krok 2 z 9

Żółtka oddziel od białek i dodawaj stopniowo po jednym do ucieranej margaryny na przemian z łyżką mąki.

Sękacz

Krok 3 z 9

Kiedy masa dokładnie się połączy, dodaj następne żółtka i kolejne porcje mąki. Cały czas miksując na niewielkich obrotach aż do wyczerpania wszystkich składników. Na koniec dodaj proszek do pieczenia.

Sękacz

Krok 4 z 9

Białka ubij oddzielnie z resztą cukru i delikatnie połącz z ukręconym ciastem.

Sękacz

Krok 5 z 9

Tortownicę wyłóż pergaminem i wylej łyżkę ciasta. Rozsmaruj w nieregularne kształty zachowując kształt okręgu.

Sękacz

Krok 6 z 9

Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Zapiekaj do momentu zrumienienia.

Sękacz

Krok 7 z 9

Wyjmij tortownicę i wylej kolejną łyżkę ciasta ponownie zapiekając.

Sękacz

Krok 8 z 9

Im warstwy będą cieńsze tym ciasto będzie miało ładniejszy wygląd.

Sękacz

Krok 9 z 9

Proces ten powtarzamy aż do zużycia wszystkich składników.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Pescetarian
  • Pieczenie
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu