Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciasto półfrancuskie - jak je zrobić?

Ciasto półfrancuskie - jak je zrobić?

Ciasto półfrancuskie stanowi bazę wypieków zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Można przygotować je na wiele sposobów, w zależności od tego, po jakie dodatki sięgniemy. Największą popularnością cieszą się zwłaszcza ciasto półfrancuskie drożdżowe, serowe czy śmietankowe. Jak zrobić je w wersji klasycznej, tak aby pasowało do różnego typu potraw?

Przepis na ciasto półfrancuskie

Przepis na ciasto półfrancuskie jest stosunkowo prosty, jednak wykonanie poszczególnych czynności zajmuje dosyć dużo czasu. Przygotowanie go można podzielić na dwa etapy - wieczorem połączyć ze sobą składniki, wkładając ciasto na noc do lodówki. Rano natomiast można je wałkować, wycinać, nadziewać i finalnie upiec.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 400 ml mleka 3,2%,
  • 120 g cukru,
  • 120 g masła,
  • 2 średnie jajka i jedno żółtko,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli,
  • 300 g masła do oddzielania płatów ciasta.
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Ciasto półfrancuskie – przepis krok po kroku

W misce przygotowujemy rozczyn: świeże drożdże kruszymy, dodajemy 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki oraz 100 ml ciepłego mleka. Rozcieramy drożdże z resztą składników, a następnie miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. W międzyczasie przygotowujemy pozostałą część ciasta: jajka ucieramy z resztą cukru, a do osobnej miski wsypujemy mąkę i sól. Wlewamy ciepłe mleko, puch z jajek, roztopione masło oraz rozczyn (powinien odstać około 20-30 minut). Ciasto wyrabiamy na gładką masę, po czym odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie umieszczamy je na stolnicy obsypanej mąką. 300 g zimnego masła ścieramy na tarce.

Przygotowanie ciasta półfrancuskiego

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta lub koła. Na 2/3 umieszczamy starte masło. 1/3 ciasta bez masła nakładamy na połowę ciasta z masłem. Część wolną z wyłożonym masłem zakładamy do środka, uciskając dłońmi. Całość ponownie rozwałkowujemy na mniejszy prostokąt, powtarzamy czynność przekładania go. Złożone umieszczamy w misce i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Czynność wałkowania, zwijania i chłodzenia powtarzamy jeszcze 2 razy. Następnie, po wyjęciu ciasta z lodówki, dzielimy je na dwie części. Będziemy pracować na jednej, druga natomiast powinna się chłodzić. Rozwałkowujemy ciasto, a następnie wycinamy z niego podłużne trójkąty. Z przepisu wychodzi około 26 trójkątów, a więc 26 porcji. Ciasto możemy nadziewać zarówno masą słodką, jak i przygotowaną na słono.

Pieczenie

Ciasto pieczemy w 180 stopniach, na środkowej półce piekarnika. Najlepiej wybrać opcję pieczenia "góra-dół". Wypiek powinien być gotowy po około 20 minutach - ważne, aby ciasto lekko zarumieniło się od góry.

Czym nadziewać ciasto półfrancuskie?

Ciasto półfrancuskie drożdżowe można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Jeśli decydujemy się na drugą opcję, warto wykorzystać cukier jedynie do przygotowania rozczynu, natomiast w pozostałej części przepisu całkowicie go pominąć. Ciasto półfrancuskie na słodko doskonale smakuje z:

  • nadzieniem z białego sera,
  • białym makiem (rogale Marcińskie i podobne),
  • masą budyniową,
  • owocami.

Natomiast w wersji na słodko możemy podawać je z:

  • masą grzybową (paszteciki) lub jajeczną (doskonałe na śniadanie),
  • szpinakiem i serem feta,
  • suszonymi pomidorami,
  • farszem mięsnym.

Przepisy można też modyfikować według potrzeb. Dodając do niego śmietanę, uzyskamy ciasto francuskie śmietanowe, natomiast siekając masło z dodatkiem mąki, jajek oraz białego sera uzyskamy ciasto półfrancuskie serowe. Warto jednak bazować na przepisie podstawowym, który stanowi punkt wyjścia do pieczenia różnego rodzaju przekąsek.

Polecane przepisy

Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

35 min Łatwy
Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

2 godz Łatwy
Babeczki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Babeczki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

40 min Łatwy
Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką

1 godz 55 min Łatwy
Pierś z indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Pierś z indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

2 godz 29 min Średni
Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z budyniem

1 godz 12 min Łatwy

Polecane artykuły

Co można zrobić z ciasta francuskiego?
Co można zrobić z ciasta francuskiego?
ciasto filo
Poznaj ciasto filo!
Najlepsze sposoby na kruche ciasto
Najlepsze sposoby na kruche ciasto
Jak pozbyć się grudek w cieście drożdżowym?
Jak pozbyć się grudek w cieście drożdżowym?
Co można zrobić z ciasta parzonego? porady
Co można zrobić z ciasta parzonego?
klejące się do wałka ciasto
Dlaczego ciasto cały czas klei się do wałka?
Zobacz więcej artykułów
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu