Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pierś z indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami
Dodaj do CookBook

Pierś z indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

(0)
2 godz 29 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest edytakkk
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
800  g
Pierś z indyka
trochę
Olej
1  łyżka
Musztarda
3  gałązek
Tymianek świeży
1 
Ciasto Francuskie
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
0.5  szklanka
Orzechy laskowe lub włoskie
0.5  szklanka
Płatki owsiane
4  łyżek
Natka pietruszki
0.5  szklanka
Suszone morele lub śliwki
1 
Cebula
1  opakowanie
Sos pieczeniowy jasny WINIARY
300  ml
Woda
3  gałązek
Tymianek świeży
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
36.1 g
Wartość energetyczna
586.2 kcal
Tłuszcze
32.9 g
Białko
38.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pierś z indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami to pomysł na pyszną pieczeń, którą przygotujesz np. na rodzinny, sobotni obiad. Indyk wspaniale komponuje się ze słodkimi morelami i chrupiącymi orzechami. Do pieczeni z indyka w cieście francuskim przygotuj aromatyczny sos pieczeniowy jasny WINIARY, aby mięso nie było zbyt suche. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, jak smakuje filet z indyka w cieście francuskim!

Przygotowanie

149 min
  • Krok 1

    20 min
    Pierś indyka umyj i osusz. Dopraw solą oraz pieprzem i obsmaż z każdej strony na oleju, aż zrobi się rumiana. Po usmażeniu posmaruj ją musztardą i posyp listkami tymianku.
  • Krok 2

    12 min
    Orzechy laskowe upraż przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180oC i obierz ze skórki.
  • Krok 3

    10 min
    Następnie przez 10 minut praż płatki owsiane.
  • Krok 4

    15 min
    Obrane orzechy posiekaj i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Morele pokrój w kostkę i dołóż do orzechów. Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni na oleju, a następnie wymieszaj z suszonymi owocami. Całość uzupełnij prażonymi płatkami owsianymi, dopraw solą i pieprzem i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  • Krok 5

    20 min
    Ciasto francuskie rozwiń i wysyp na jego środku 1/3 farszu, po czym rozprowadź go równomiernie. Na farsz połóż obsmażonego indyka i posyp resztą farszu. Całość przykryj pozostałym ciastem i odstaw na 15 minut do lodówki.
  • Krok 6

    55 min
    Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz w nim przygotowane danie około 45 minut.
  • Krok 7

    15 min
    Sos pieczeniowy WINIARY przygotuj, rozprowadzając zawartość opakowania w 300 ml zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, po czym gotuj jeszcze 3 minuty. Po zagotowaniu dopraw go listkami świeżego tymianku.
  • Krok 8

    2 min
    Pieczeń podawaj na ciepło z sosem pieczeniowym.
Pierś z indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Krok 1 z 8

Pierś indyka umyj i osusz. Dopraw solą oraz pieprzem i obsmaż z każdej strony na oleju, aż zrobi się rumiana. Po usmażeniu posmaruj ją musztardą i posyp listkami tymianku.

Pierś z indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Krok 2 z 8

Orzechy laskowe upraż przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180oC i obierz ze skórki.

Pierś z indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Krok 3 z 8

Następnie przez 10 minut praż płatki owsiane.

Pierś z indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Krok 4 z 8

Obrane orzechy posiekaj i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Morele pokrój w kostkę i dołóż do orzechów. Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni na oleju, a następnie wymieszaj z suszonymi owocami. Całość uzupełnij prażonymi płatkami owsianymi, dopraw solą i pieprzem i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Pierś z indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Krok 5 z 8

Ciasto francuskie rozwiń i wysyp na jego środku 1/3 farszu, po czym rozprowadź go równomiernie. Na farsz połóż obsmażonego indyka i posyp resztą farszu. Całość przykryj pozostałym ciastem i odstaw na 15 minut do lodówki.

Pierś z indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Krok 6 z 8

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz w nim przygotowane danie około 45 minut.

Pierś z indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Krok 7 z 8

Składniki: Sos pieczeniowy jasny WINIARY, Zimna woda, Tymianek suszony

Sos pieczeniowy WINIARY przygotuj, rozprowadzając zawartość opakowania w 300 ml zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, po czym gotuj jeszcze 3 minuty. Po zagotowaniu dopraw go listkami świeżego tymianku.

Pierś z indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Krok 8 z 8

Pieczeń podawaj na ciepło z sosem pieczeniowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw z sosem WINIARY

    Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw z sosem WINIARY

    32 min Łatwy
  • Pieczona pierś kaczki pod skorupką z pistacji i natki pietruszki

    Pieczona pierś kaczki pod skorupką z pistacji i natki pietruszki

    1 godz 40 min Średni
  • Soczysta pierś z kurczaka z papryką

    Soczysta pierś z kurczaka z papryką

    1 godz 15 min Łatwy
  • Pieczona pierś indyka w marynacie z kostki rosołowej

    Pieczona pierś indyka w marynacie z kostki rosołowej

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu