Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pierś z indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami
75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
38.2g / 26%
Węglowodany
36.1g / 24%
Tłuszcze
32.9g / 49%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pierś z indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

+

Pierś z indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Wróć

Pierś z indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

(0)
2 godz 29 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
800  g
Pierś z indyka
trochę
Olej
1  łyżka
Musztarda
3  gałązek
Tymianek świeży
1 
Ciasto Francuskie
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
0.5  szklanka
Orzechy laskowe lub włoskie
0.5  szklanka
Płatki owsiane
4  łyżek
Natka pietruszki
0.5  szklanka
Suszone morele lub śliwki
1 
Cebula
1  opakowanie
Sos pieczeniowy jasny WINIARY
300  ml
Woda
3  gałązek
Tymianek świeży
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
38.22 g
Węglowodany
36.12 g
Tłuszcze
32.87 g
Wartość energetyczna
586.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pierś z indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami to pomysł na pyszną pieczeń, którą przygotujesz np. na rodzinny, sobotni obiad. Indyk wspaniale komponuje się ze słodkimi morelami i chrupiącymi orzechami. Do pieczeni z indyka w cieście francuskim przygotuj aromatyczny sos pieczeniowy jasny WINIARY, aby mięso nie było zbyt suche. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, jak smakuje filet z indyka w cieście francuskim!

Przygotowanie

149 min
  • Krok 1

    20 min
    Pierś indyka umyj i osusz. Dopraw solą oraz pieprzem i obsmaż z każdej strony na oleju, aż zrobi się rumiana. Po usmażeniu posmaruj ją musztardą i posyp listkami tymianku.
  • Krok 2

    12 min
    Orzechy laskowe upraż przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180oC i obierz ze skórki.
  • Krok 3

    10 min
    Następnie przez 10 minut praż płatki owsiane.
  • Krok 4

    15 min
    Obrane orzechy posiekaj i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Morele pokrój w kostkę i dołóż do orzechów. Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni na oleju, a następnie wymieszaj z suszonymi owocami. Całość uzupełnij prażonymi płatkami owsianymi, dopraw solą i pieprzem i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  • Krok 5

    20 min
    Ciasto francuskie rozwiń i wysyp na jego środku 1/3 farszu, po czym rozprowadź go równomiernie. Na farsz połóż obsmażonego indyka i posyp resztą farszu. Całość przykryj pozostałym ciastem i odstaw na 15 minut do lodówki.
  • Krok 6

    55 min
    Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz w nim przygotowane danie około 45 minut.
  • Krok 7

    15 min
    Sos pieczeniowy WINIARY przygotuj, rozprowadzając zawartość opakowania w 300 ml zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, po czym gotuj jeszcze 3 minuty. Po zagotowaniu dopraw go listkami świeżego tymianku.
  • Krok 8

    2 min
    Pieczeń podawaj na ciepło z sosem pieczeniowym.
Pierś z indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Krok 1 z 8

Pierś indyka umyj i osusz. Dopraw solą oraz pieprzem i obsmaż z każdej strony na oleju, aż zrobi się rumiana. Po usmażeniu posmaruj ją musztardą i posyp listkami tymianku.

Pierś z indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Krok 2 z 8

Orzechy laskowe upraż przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180oC i obierz ze skórki.

Pierś z indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Krok 3 z 8

Następnie przez 10 minut praż płatki owsiane.

Pierś z indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Krok 4 z 8

Obrane orzechy posiekaj i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Morele pokrój w kostkę i dołóż do orzechów. Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni na oleju, a następnie wymieszaj z suszonymi owocami. Całość uzupełnij prażonymi płatkami owsianymi, dopraw solą i pieprzem i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Pierś z indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Krok 5 z 8

Ciasto francuskie rozwiń i wysyp na jego środku 1/3 farszu, po czym rozprowadź go równomiernie. Na farsz połóż obsmażonego indyka i posyp resztą farszu. Całość przykryj pozostałym ciastem i odstaw na 15 minut do lodówki.

Pierś z indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Krok 6 z 8

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz w nim przygotowane danie około 45 minut.

Pierś z indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Krok 7 z 8

Składniki: Sos pieczeniowy jasny WINIARY, Woda, Tymianek świeży

Sos pieczeniowy WINIARY przygotuj, rozprowadzając zawartość opakowania w 300 ml zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, po czym gotuj jeszcze 3 minuty. Po zagotowaniu dopraw go listkami świeżego tymianku.

Pierś z indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Krok 8 z 8

Pieczeń podawaj na ciepło z sosem pieczeniowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierś z indyka w boczku z morelami

    Pierś z indyka w boczku z morelami

    1 godz 28 min Łatwy
  • Naleśniki po bolońsku

    Naleśniki po bolońsku

    1 godz Łatwy
  • Nadziewane gęsie udka

    Nadziewane gęsie udka

    2 godz 15 min Średni
  • Tort cannelloni zapiekany z ricottą, orzechami i parmezanem

    Tort cannelloni zapiekany z ricottą, orzechami i parmezanem

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu