Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Babka jajowata - jak używać jej w kuchni? porady

Babka jajowata - jak używać jej w kuchni?

Plantago ovata, czyli babka jajowata, jest używana w celach zdrowotnych dzięki posiadanym przez nią niezwykłym właściwościom. Jest ona wartościowym suplementem diety. Nie jest jeszcze niestety bardzo rozpowszechniona w dietach Polaków, co mamy nadzieję, że ulegnie zmianie. Jakie właściwości ma babka jajowata i jak ją stosować?

Co to babka jajowata?

Roślina o leczniczych właściwościach, czyli babka jajowata, jest uprawiana w celu pozyskiwania z niej nasion i łupinek. Naturalnie występuje w okolicach Morza Śródziemnego - najwięcej jest jej w Hiszpanii. Jest bardzo dobrze przystosowana do wysokich temperatur i małych ilości wody. Ma owłosione liście o lancetowatym kształcie, a jej kuliste kwiatostany barwią się na jasnozielono lub żółto. Jej owoce to nasiona, a ich łupina jest bogata w związki śluzowe, korzystnie wpływające na pracę jelit. Obecność łusek to cecha, którą babka jajowata różni się od swojej popularniejszej siostry, babki płesznik.

Właściwości babki jajowatej

Mając na uwadze to, tak niepozorna jest babka jajowata, właściwości, jakie reprezentuje, są naprawdę fenomenalne. Jej główną zaletą jest oczyszczanie jelit z zalegających tam złogów dzięki dużym zawartościom błonnika. Obecne w niej związki śluzowe wiążą wodę i toksyny, jednocześnie chroniąc powierzchnię śluzówki jelit. W przypadku biegunki roślina zbiera nadmiar płynów i pomaga w zwalczeniu dolegliwości. Pomaga również w zwalczaniu hemoroidów, żylaków pooperacyjnych oraz zaburzeń trawienia. Obniża cholesterol, ciśnienie krwi i stężenie cukru. Zapewniając uczucie sytości, pozwala ograniczyć ilość spożywanych kalorii, co jest niezwykle istotne dla osób z nadwagą. Babka jajowata ma również działanie osłonowe i probiotyczne. Często łączona jest z babką płesznik, dzięki czemu razem osiągają niesamowite efekty, ponieważ wtedy ich dobroczynne właściwości dopełniają się.

Jak jeść babkę jajowatą?

Widząc, w ilu formach sprzedawana jest babka jajowata, jak stosować tę roślinę pozostaje do wyboru osoby spożywającej. Najpopularniejszą postacią rośliny jest ususzony proszek, który dzięki zmieleniu jest przystępny i możliwy do użycia w wielu potrawach. Istnieją również granulki i tabletki farmakologiczne. Prawidłowe dawkowanie to od 5 do 10 łyżeczek nasion 3 razy dziennie. Bardzo ważne jest, aby dodać je do posiłku lub napoju- spożywanie samych suchych nasion może spowodować zablokowanie jelit. Przekroczenie dawki może spowodować wzdęcia i uczucie pełności. Natomiast jeśli chcemy babkę stosować tylko profilaktycznie, wystarczy kilka łyżeczek, raz dziennie.

Do czego dodawać babkę jajowatą?

Jeśli ktoś nie lubi przetworzonych produktów, warto łupiny babki jajowatej dodawać do napojów i posiłków. To świetny dodatek do koktajli, płatków, owsianki, zup, jogurtów, sałatek, owoców. Zagotowane nasiona, czyli tak zwany odwar oraz napar, czyli nasiona zalane gorącą wodą, to propozycje dla osób, które lubią sączyć prozdrowotne napoje.

Szerokie zastosowanie babki jajowatej w ziołolecznictwie sprawia, że jest ona niezwykle dobroczynnym uzupełnieniem diety. Jej wpływ na trawienie sprawia, że osoby z nadmiarowymi kilogramami i problemami z zaparciami mogą znaleźć pomoc w swoich dolegliwościach. Biorąc pod uwagę cenę oraz właściwości babki jajowatej, ma ona bardzo dobry stosunek efektów do wartości. Pamiętajmy tylko o tym, aby mieszać ją z wodą, żeby uniknąć zablokowania jelit. Muszą być to minimum dwa litry wody dziennie. Jest to najważniejsza zasada przy wszystkich produktach, które mają taką wysoką zawartość błonnika.

Polecane przepisy

Zupa z dzikimi ziołami

Zupa z dzikimi ziołami

19 min Łatwy
Owsianka z cynamonem

Owsianka z cynamonem

14 min Łatwy
Pieczona owsianka z bananem i jabłkiem

Pieczona owsianka z bananem i jabłkiem

49 min Łatwy
Koktajl bananowy

Koktajl bananowy

5 min Łatwy
Kolorowa sałatka

Kolorowa sałatka

20 min Łatwy
Sałatka z brokułów i słonecznika

Sałatka z brokułów i słonecznika

25 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

siemię lniane
Jak przygotować i parzyć siemię lniane do picia
5 sposobów na wykorzystanie ziół przy przygotowywaniu zup ZWZ WINIARY
5 sposobów na wykorzystanie ziół przy przygotowywaniu zup
owsianka z owocami
Jak zrobić idealną owsiankę?
zupa szpinakowa z botwinką ZWZ WINIARY
Zupy oczyszczające - czyli na czym polega Souping
Jak zrobić domowy sos winegret do sałatki? | Porady i inspiracje Winiary
Jak zrobić domowy sos winegret do sałatki?
koktajl
Koktajl, smoothie, a może shake?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu