Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu WINIARY

Sprawdź jak przechowywać żywność, żeby zachowała świeżość na dłużej

Domowa spiżarka, parapet albo lodówka. W pudełku, szkle lub papierze. Niby wiemy, jak przechowywać żywność, ale jak to zrobić, by zachowała świeżość?

Przechowywanie kaszotto | Porady Winiary

Jakie jedzenie zabrać w podróż i jak je zabezpieczyć?

Okres wakacyjnych wyjazdów oficjalnie się rozpoczął. Sporo z nas podróżuje lokalnie, poruszając się samochodami lub pociągami. Tego typu transport pozwala nam na zabranie ze sobą prowiantu lub przekąsek na drogę. Ma to sens zwłaszcza, kiedy jedziemy w podróż do miejsca, gdzie będziemy mogli przygotowywać sobie posiłki. To nie tylko zabranie jedzenia, ale też okazja do tego, żeby przed wyjazdem wykorzystać to, co nam zostało, do zrobienia czegoś na drogę.
Co i jak warto zabrać ze sobą?
Przechowywanie żywności w zamrażarce porady

Przechowywanie żywności w lodówce i zamrażarce

Chcesz, żeby żywność dłużej zachowała świeżość? Sprawdź, jak w prawidłowy sposób przechowywać jedzenie w lodówce i zamrażarce.
Przechowywanie w lodówce
Przechowywanie w zamrażarce
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Przede wszystkim zajrzyjmy do lodówki, żeby pozbyć się zalegających produktów, które mogłyby się zepsuć podczas naszej nieobecności. Przyda się każda końcówka warzywa, resztki ziół lub serów. Zawsze doskonałym rozwiązaniem będzie pasta do kanapek. Sezonowe warzywa najlepiej upiec do pełnej miękkości i połączyć z ulubionymi przyprawami, u mnie to: wędzona papryka, słodka papryka, sól i kolendra. Wygodną przekąską w podróży będzie tarta na słono, tak zwany „quiche”. Najlepiej z resztkami sera, który idealnie zwiąże pozostałe składniki. To również świetne rozwiązanie, żeby zanurzyć w niej resztki drobnych warzyw, np. szpinak, groszek albo zieloną fasolkę.

Totalnym „must have” w moich podróżach są sosy w słoikach. Tylko pomyślcie, ile możliwości może nam dać słoik. Szczelnie zamknięty w formie weku chroni żywność przed zepsuciem i zabezpiecza na długie podróże. Może być składnikiem do szybkiego makaronu z sosem lub bazą do gulaszy warzywnych oraz zup. Pomidorowy sos nigdy się nie znudzi, a w połączeniu z puszką mleka kokosowego może nabrać zupełnie innego charakteru.

W trakcie podróży też trzeba jeść, więc świetnym rozwiązaniem będzie słoik z sałatką na bazie kasz. Kasza jest sycąca i trzyma nas w dobrej energii. Po sałatce z kaszą nie chce się tak spać, jak po pszennej kanapce. Jednak ważne jest to, żeby taka sałatka nie leżała długo w wysokiej temperaturze. Zjedzcie ją w trakcie kilku pierwszych godzin podróży.

Jeśli chodzi o idealnie opakowanie do podróży, to tak jak się domyślacie, najlepszy będzie szklany słoik lub szklane opakowania na żywność. Chociaż jest cięższe i istnieje ryzyko stłuczenia, to to opakowanie najlepiej chroni żywność. W drugiej kolejności warto sięgać po plastikowe opakowanie wielokrotnego użytku, jednak plastik to plastik, więc może prowadzić do zaparzenia się żywności.

W podróż koniecznie weźcie swój zestaw sztućców, ewentualnie metalową słomkę do picia, bidon i termos. Tak podróżuje się w stylu zero waste.
przechowywanie Porady i inspiracje zero waste Winiary

Nowalijki

Po sezonie zimowym, w trakcie którego mamy mniejszy dostęp do świeżych warzyw i owoców, wpadamy w wir wiosennych zakupów. Nasze torby są przepełnione zielonymi liśćmi, młodymi rzodkiewkami i świeżym szczypiorkiem. Jednak dobrze byłoby zachować umiar. Przede wszystkim dlatego, że nowalijki to trudne produkty do przechowywania. Są delikatne, a ich nadmiar w lodówce może prowadzić do strat.
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Nowalijki najlepiej zjeść w dniu zakupu, najpóźniej następnego dnia. Ponadto nowalijki to produkty, które silnie chłoną środki ochrony roślin, którymi są pryskane. Dobrze jest je wymoczyć w roztworze wody z sodą oczyszczoną (1 litr wody i 3 łyżki sody oczyszczonej) przez 30 minut, następnie przepłukać pod bieżącą wodą z kranu. Ważne, by myć je tuż przed użyciem.

Mimo krótkiego terminu przechowywania, bardzo ważne jest to, jak będziecie je przechowywać:
- nowalijki liściaste takie jak sałaty, szpinak, botwinka, szczaw, liście rzodkiewki należy przechowywać w porcelanowej/szklanej miseczce lub w innym naczyniu, zawinięte w delikatnie zwilżony ręcznik papierowy.
- Korzonki rzodkiewek należy oddzielić od liści, ponieważ te wyciągają z nich wodę na skutek czego korzonki szybciej więdną.
- Szczypior należy przechowywać w słoiku z zimną wodą, w lodówce.
- Złota zasada jest taka, że nowalijki należy przechowywać tak, żeby miały przestrzeń. W stłoczeniu szybciej się psują.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Rzodkiewki po odcięciu liści, ale z zachowanym korzonkiem najlepiej trzymaj w słoiku z odrobiną wody na dnie.
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Zioła przechowuj w słoiku z zimną wodą lub ususz i przechowuj w nieskończoność w szklanym, szczelnie zamkniętym słoiku.
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Surówkę z kapusty przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym szklanym słoiku lub w porcelanowej miseczce pod przykryciem. Wykorzystaj maksymalnie następnego dnia.
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Szpinak zamrozisz nawet na rok – przechowuj w torebce strunowej lub woreczku na lód.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Po otwarciu opakowania z serem, trzymaj go w zamykanych pojemnikach na jedzenie, aby wydłużyć jego świeżość.
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ugotowałaś za dużo zupy albo nie chcesz jeść tego samego dania cały tydzień? Podziel na porcje: gorące zupy, gulasze, sosy wlej do słoików i odwróć do góry dnem. Kiedy wystygną wstaw do lodówki – zachowają świeżość przez 2 tygodnie. Zupy i sosy możesz też z powodzeniem mrozić w plastikowych pojemnikach. Świetnie do mrożenia nadają się również kotlety.
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Ziemniaki z obiadu przechowuj w lodówce, w szkle pod przykryciem.
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Gulasz przechowasz do 2 tygodni – zamknij szczelnie w słoiku i obgotuj 20 minut.
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Ugotowaną cieciorkę możesz przechować do 3 miesięcy – jest bogatym źródłem białka i stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa.
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu Porady Przechowywanie lodówka Winiary

WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Układaj produkty w lodówce wg daty ważności i w pierwszej kolejności wykorzystuj te, które zbliżają się do tej daty.
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Ugotowane kaszotto przechowuj w lodówce w szklanym naczyniu, pod przykryciem, na środkowej półce, gdzie powinna panować temperatura poniżej 5 stopni.
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Surowe ryby przechowuj na najniższej półce w lodówce maksymalnie do 2 dni.
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jeśli zostało Ci mleko w puszce aluminiowej, przelej je do umytego słoika i wstaw do lodówki, by dłużej nadawało się do spożycia.
banner rejestracja wielkanoc 2023

Dołącz do społeczności WINIARY!

Czeka na Ciebie wyjątkowy e-book z przepisami na

  • Pyszne dania na Wielkanoc!

  • Załóż konto, odbierz prezent, który przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie i ugotuj z nami smaczne, świąteczne potrawy.
    Zarejestruj się
    Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu Zakupy przepisy Winiary

    Chcesz wiedzieć, jak gotować i nie marnować?

    Poznaj nasze przepisy

    Sprawdź przepisy
    • Facebook
    • Youtube
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    • Zarejestruj się
    • Polityka Cookies
    • Zaloguj się
    • Kontakt
    • Polityka prywatności
    • Regulamin serwisu