Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jakie jedzenie zabrać w podróż i jak je zabezpieczyć?

Okres wakacyjnych wyjazdów oficjalnie się rozpoczął. Sporo z nas podróżuje lokalnie, poruszając się samochodami lub pociągami. Tego typu transport pozwala nam na zabranie ze sobą prowiantu lub przekąsek na drogę. Ma to sens zwłaszcza, kiedy jedziemy w podróż do miejsca, gdzie będziemy mogli przygotowywać sobie posiłki. To nie tylko zabranie jedzenia, ale też okazja do tego, żeby przed wyjazdem wykorzystać to, co nam zostało, do zrobienia czegoś na drogę.
Co i jak warto zabrać ze sobą?
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Przede wszystkim zajrzyjmy do lodówki, żeby pozbyć się zalegających produktów, które mogłyby się zepsuć podczas naszej nieobecności. Przyda się każda końcówka warzywa, resztki ziół lub serów. Zawsze doskonałym rozwiązaniem będzie pasta do kanapek. Sezonowe warzywa najlepiej upiec do pełnej miękkości i połączyć z ulubionymi przyprawami, u mnie to: wędzona papryka, słodka papryka, sól i kolendra. Wygodną przekąską w podróży będzie tarta na słono, tak zwany „quiche”. Najlepiej z resztkami sera, który idealnie zwiąże pozostałe składniki. To również świetne rozwiązanie, żeby zanurzyć w niej resztki drobnych warzyw, np. szpinak, groszek albo zieloną fasolkę.

Totalnym „must have” w moich podróżach są sosy w słoikach. Tylko pomyślcie, ile możliwości może nam dać słoik. Szczelnie zamknięty w formie weku chroni żywność przed zepsuciem i zabezpiecza na długie podróże. Może być składnikiem do szybkiego makaronu z sosem lub bazą do gulaszy warzywnych oraz zup. Pomidorowy sos nigdy się nie znudzi, a w połączeniu z puszką mleka kokosowego może nabrać zupełnie innego charakteru.

W trakcie podróży też trzeba jeść, więc świetnym rozwiązaniem będzie słoik z sałatką na bazie kasz. Kasza jest sycąca i trzyma nas w dobrej energii. Po sałatce z kaszą nie chce się tak spać, jak po pszennej kanapce. Jednak ważne jest to, żeby taka sałatka nie leżała długo w wysokiej temperaturze. Zjedzcie ją w trakcie kilku pierwszych godzin podróży.

Jeśli chodzi o idealnie opakowanie do podróży, to tak jak się domyślacie, najlepszy będzie szklany słoik lub szklane opakowania na żywność. Chociaż jest cięższe i istnieje ryzyko stłuczenia, to to opakowanie najlepiej chroni żywność. W drugiej kolejności warto sięgać po plastikowe opakowanie wielokrotnego użytku, jednak plastik to plastik, więc może prowadzić do zaparzenia się żywności.

W podróż koniecznie weźcie swój zestaw sztućców, ewentualnie metalową słomkę do picia, bidon i termos. Tak podróżuje się w stylu zero waste.

Nowalijki

Po sezonie zimowym, w trakcie którego mamy mniejszy dostęp do świeżych warzyw i owoców, wpadamy w wir wiosennych zakupów. Nasze torby są przepełnione zielonymi liśćmi, młodymi rzodkiewkami i świeżym szczypiorkiem. Jednak dobrze byłoby zachować umiar. Przede wszystkim dlatego, że nowalijki to trudne produkty do przechowywania. Są delikatne, a ich nadmiar w lodówce może prowadzić do strat.
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Nowalijki najlepiej zjeść w dniu zakupu, najpóźniej następnego dnia. Ponadto nowalijki to produkty, które silnie chłoną środki ochrony roślin, którymi są pryskane. Dobrze jest je wymoczyć w roztworze wody z sodą oczyszczoną (1 litr wody i 3 łyżki sody oczyszczonej) przez 30 minut, następnie przepłukać pod bieżącą wodą z kranu. Ważne, by myć je tuż przed użyciem.

Mimo krótkiego terminu przechowywania, bardzo ważne jest to, jak będziecie je przechowywać:
- nowalijki liściaste takie jak sałaty, szpinak, botwinka, szczaw, liście rzodkiewki należy przechowywać w porcelanowej/szklanej miseczce lub w innym naczyniu, zawinięte w delikatnie zwilżony ręcznik papierowy. - Korzonki rzodkiewek należy oddzielić od liści, ponieważ te wyciągają z nich wodę na skutek czego korzonki szybciej więdną. - Szczypior należy przechowywać w słoiku z zimną wodą, w lodówce. - Złota zasada jest taka, że nowalijki należy przechowywać tak, żeby miały przestrzeń. W stłoczeniu szybciej się psują.
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Aby brukselka nie była gorzka, zblanszuj ją w wodzie z solą, cukrem i octem.
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Gulasz przechowasz do 2 tygodni – zamknij szczelnie w słoiku i obgotuj 20 minut.
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Gotowanie jajek w słonej wodzie to łatwiejsze obieranie, spróbuj!
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Zamiast mleka kokosowego użyj mleka migdałowego lub sojowego.
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Ziemniaki z obiadu przechowuj w lodówce, w szkle pod przykryciem.
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Szpinak zamrozisz nawet na rok – przechowuj w torebce strunowej lub woreczku na lód.
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Surówkę z kapusty przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym szklanym słoiku lub w porcelanowej miseczce pod przykryciem. Wykorzystaj maksymalnie następnego dnia.
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Ugotowaną cieciorkę możesz przechować do 3 miesięcy – jest bogatym źródłem białka i stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa.
Winiary winiary.pl
Układaj produkty w lodówce wg daty ważności i w pierwszej kolejności wykorzystuj te, które zbliżają się do tej daty.
Winiary winiary.pl
Po otwarciu opakowania z serem, trzymaj go w zamykanych pojemnikach na jedzenie, aby wydłużyć jego świeżość.
Winiary winiary.pl
Rzodkiewki po odcięciu liści, ale z zachowanym korzonkiem najlepiej trzymaj w słoiku z odrobiną wody na dnie.
Winiary winiary.pl
Ugotowałaś za dużo zupy albo nie chcesz jeść tego samego dania cały tydzień? Podziel na porcje: gorące zupy, gulasze, sosy wlej do słoików i odwróć do góry dnem. Kiedy wystygną wstaw do lodówki – zachowają świeżość przez 2 tygodnie. Zupy i sosy możesz też z powodzeniem mrozić w plastikowych pojemnikach. Świetnie do mrożenia nadają się również kotlety.
Winiary winiary.pl
Zamrażaj nadmiar chleba. Można zamrażać chleb pokrojony a potem wrzucać bezpośrednio do tostera. Bochenek zamrożony w całości rozmrozi się przez noc, a rano będzie jak świeży!
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Surowe ryby przechowuj na najniższej półce w lodówce maksymalnie do 2 dni.
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu Porady Przechowywanie lodówka Winiary

Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Ugotowane kaszotto przechowuj w lodówce w szklanym naczyniu, pod przykryciem, na środkowej półce, gdzie powinna panować temperatura poniżej 5 stopni.
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Zioła przechowuj w słoiku z zimną wodą lub ususz i przechowuj w nieskończoność w szklanym, szczelnie zamkniętym słoiku.
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jeśli zostało Ci mleko w puszce aluminiowej, przelej je do umytego słoika, by dłużej nadawało się do spożycia.
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu Zakupy przepisy Winiary

Chcesz wiedzieć, jak gotować i nie marnować?

Poznaj nasze przepisy

Sprawdź przepisy