Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nowalijki

Po sezonie zimowym, w trakcie którego mamy mniejszy dostęp do świeżych warzyw i owoców, wpadamy w wir wiosennych zakupów. Nasze torby są przepełnione zielonymi liśćmi, młodymi rzodkiewkami i świeżym szczypiorkiem. Jednak dobrze byłoby zachować umiar. Przede wszystkim dlatego, że nowalijki to trudne produkty do przechowywania. Są delikatne, a ich nadmiar w lodówce może prowadzić do strat.
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Nowalijki najlepiej zjeść w dniu zakupu, najpóźniej następnego dnia. Ponadto nowalijki to produkty, które silnie chłoną środki ochrony roślin, którymi są pryskane. Dobrze jest je wymoczyć w roztworze wody z sodą oczyszczoną (1 litr wody i 3 łyżki sody oczyszczonej) przez 30 minut, następnie przepłukać pod bieżącą wodą z kranu. Ważne, by myć je tuż przed użyciem.

Mimo krótkiego terminu przechowywania, bardzo ważne jest to, jak będziecie je przechowywać:
- nowalijki liściaste takie jak sałaty, szpinak, botwinka, szczaw, liście rzodkiewki należy przechowywać w porcelanowej/szklanej miseczce lub w innym naczyniu, zawinięte w delikatnie zwilżony ręcznik papierowy. - Korzonki rzodkiewek należy oddzielić od liści, ponieważ te wyciągają z nich wodę na skutek czego korzonki szybciej więdną. - Szczypior należy przechowywać w słoiku z zimną wodą, w lodówce. - Złota zasada jest taka, że nowalijki należy przechowywać tak, żeby miały przestrzeń. W stłoczeniu szybciej się psują.
Winiary winiary.pl
Układaj produkty w lodówce wg daty ważności i w pierwszej kolejności wykorzystuj te, które zbliżają się do tej daty.
Winiary winiary.pl
Po otwarciu opakowania z serem, trzymaj go w zamykanych pojemnikach na jedzenie, aby wydłużyć jego świeżość.
Winiary winiary.pl
Rzodkiewki po odcięciu liści, ale z zachowanym korzonkiem najlepiej trzymaj w słoiku z odrobiną wody na dnie.
Winiary winiary.pl
Ugotowałaś za dużo zupy albo nie chcesz jeść tego samego dania cały tydzień? Podziel na porcje: gorące zupy, gulasze, sosy wlej do słoików i odwróć do góry dnem. Kiedy wystygną wstaw do lodówki – zachowają świeżość przez 2 tygodnie. Zupy i sosy możesz też z powodzeniem mrozić w plastikowych pojemnikach. Świetnie do mrożenia nadają się również kotlety.
Winiary winiary.pl
Zamrażaj nadmiar chleba. Można zamrażać chleb pokrojony a potem wrzucać bezpośrednio do tostera. Bochenek zamrożony w całości rozmrozi się przez noc, a rano będzie jak świeży!
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Surowe ryby przechowuj na najniższej półce w lodówce maksymalnie do 2 dni.
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu Porady Przechowywanie lodówka Winiary

Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Ugotowane kaszotto przechowuj w lodówce w szklanym naczyniu, pod przykryciem, na środkowej półce, gdzie powinna panować temperatura poniżej 5 stopni.
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Zioła przechowuj w słoiku z zimną wodą lub ususz i przechowuj w nieskończoność w szklanym, szczelnie zamkniętym słoiku.
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jeśli zostało Ci mleko w puszce aluminiowej, przelej je do umytego słoika, by dłużej nadawało się do spożycia.
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu Zakupy przepisy Winiary

Chcesz wiedzieć, jak gotować i nie marnować?

Poznaj nasze przepisy

Sprawdź przepisy