Porady

Jak zrobić dobre i domowe frytki z piekarnika?

Kto z nas nie lubi frytek? Świetnie smakują jako przekąska, a także dodatek do obiadu. Frytki domowe są smakowitą alternatywą dla mrożonych ze sklepu. Odpowiednio przygotowane mogą być jeszcze lepsze! Warto poświęcić trochę czasu na ich przyrządzenie. Jak zrobić idealne frytki z piekarnika?

Frytki z piekarnika – chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku

Mogłoby się wydawać, że przygotowanie frytek nie jest żadną filozofią. Jednak zdarza się, że wychodzą z piekarnika mało chrupiące i bez smaku. Nie wystarczy obrać ziemniaki i pokroić na słupki. Warto poświęcić więcej czasu i kierować się kilkoma zasadami, dzięki którym będą idealnie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Pierwszym sposobem na domowe frytki jest obranie ziemniaków, pokrojenie ich na słupki i podgotowanie w wodzie z cukrem. Dzięki temu usuniemy z nich nadmiar skrobi i będą jeszcze bardziej chrupiące.

Ten sam efekt uzyskamy poprzez zamoczenie pokrojonych ziemniaków w lodowatej wodzie. Należy pamiętać, by przed pieczeniem dobrze osuszyć ziemniaki na przykład za pomocą ręcznika papierowego. Frytki z piekarnika możemy oprószyć dowolnymi przyprawami – solą, pieprzem, chili lub aromatycznymi ziołami prowansalskimi i oregano.

Jest jeszcze jeden trik, który zapewni równomierną i chrupiącą skórkę, a jednocześnie sprężystość w środku. Wystarczy w 0,5 l wody rozpuścić 2 łyżki cukru i moczyć w niej słupki przez 10 minut, a następnie odlać wodę, przepłukać frytki i osuszyć ręcznikiem przed smażeniem. Ten dodatek nie zmieni ich smaku, a będą jeszcze lepsze.

Domowe frytki krok po kroku

Gotowe mrożone frytki najczęściej przygotowujemy na patelni lub frytkownicy. Rzeczywiście stają się wtedy chrupiące, ale jednocześnie tłuste i bardziej kaloryczne. Jak zrobić frytki krok po kroku?

  1. Pokrój obrane ziemniaki na cienkie słupki lub grubsze kawałki, jeżeli chcesz przygotować frytki belgijskie. W tym przypadku nie trzeba pozbywać się skórki, należy jednak pamiętać o dokładnym wyszorowaniu ziemniaków.
  2. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem cukru, doprowadź do wrzenia i gotuj frytki przez około 5 minut. Możesz również przygotować frytki bez gotowania. Wystarczy moczyć je w lodowatej wodzie około pół godziny. Następnie osusz dokładnie ziemniaki.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni z funkcją grilla i termoobiegu.
  4. Skrop frytki oliwą z oliwek, olejem słonecznikowym lub rzepakowym.
  5. Wsyp do miski ulubione przyprawy wraz z cukrem (dodaj taką ilość, by przykryły równomiernie wszystkie frytki).
  6. Wymieszaj frytki z przyprawami i ułóż na blaszce do pieczenia, tak aby nie stykały się ze sobą.
  7. Piecz przez około pół godziny (cieńsze frytki będą piec się krócej). Po tym czasie zwiększ temperaturę do 220 stopni C, wyłącz termoobieg i dopiekaj przez około 10 minut do uzyskania złocistej skórki.
  8. Po wyjęciu domowych frytek z piekarnika odstaw je na około 10-15 minut. Gotowe!

Z czym podawać domowe frytki?

Domowe, chrupiące frytki z piekarnika można podawać np. z Ketchupem pikantnym WINIARY lub Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Są również znakomitym dodatkiem do mięsa lub innych pieczonych warzyw.

Doskonałą alternatywą dla ziemniaków będą również bataty. Ich delikatnie słodki smak bardzo dobrze komponuje się z chili i wędzoną papryką. Frytki z batatów można podawać z Ketchupem Chili Ostrym WINIARY lub w wersji orientalnej z Sosem Curry WINIARY.

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!