Zanim skończy się sezon na świeże szparagi, ugotujcie z nich kremową zupę. Brak czasu to żadna wymówka. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, poza tym gotują się błyskawicznie. A kiedy jako bazę wykorzystacie Zupę jarzynową Nasza Specjalność, pyszny i aromatyczny krem ze szparagów będzie gotowy w 10 minut.
Zielone szparagi, w przeciwieństwie do białych, nie muszą być obierane. Trzeba tylko pamiętać o odłamaniu zdrewniałych końców. W którym miejscu należy odłamać końcówkę szparaga? Tym nie trzeba się przejmować, bo szparag sam złamie się w odpowiednim miejscu.
Nie spodziewajcie się, że za każdym razem odłamiecie kawałek o takiej samej długości. Wszystko zależy od tego, jak duży kawałek jest zdrewniały.
Zielone szparagi gotują się kilka minut. Zanim jednak trafią do garnka z zupą, odetnijcie główki, bo te gotują się błyskawicznie, a chcemy, żeby pozostały lekko chrupkie i w takiej postaci trafiły do zmiksowanej już zupy. Ugotujcie je osobno w lekko osolonej
wodzie z dodatkiem szczypty cukru.
Wyjątkowymi dodatkami do zupy będą ser kozi twarogowy skropiony sosem balsamicznym i prażone pestki dyni. Dzięki takim dodatkom kremowa zupa z zielonych szparagów nabierze wyrafinowania. Przecież celebrować warto każdy dzień!
Z podanej ilości składników przygotujecie 3 porcje zupy.
Komentarze 0