Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym
1 godz 49 min
Średni
1
Cebula biała
1
Cebula czerwona
3
ząbków
2
Marchewka
1
puszka
Pomidory
0.5
szklanka
Soczewica czerwona
1
szklanka
Soczewica zielona
300
ml
Mleko kokosowe
0.5
Limonka
1
kawałek
Ostra papryczka
4
łyżek
Oliwa
1
łyżeczka
Kurkuma
1
łyżeczka
Cynamon
1
łyżeczka
Kminek rzymski
0.5
łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
trochę
Orzechy ziemne
.
Wartości odżywcze
Białko
23.27 g
Węglowodany
55.46 g
Tłuszcze
36.8 g
Wartość energetyczna
626.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
109 min
Krok 1
40 min
Zieloną soczewicę namoczyć przez ok. 40 minut, przed gotowaniem.
Krok 2
4 min
Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić.
Krok 3
4 min
Marchewkę obrać, pokroić w plasterki.
Krok 4
3 min
Ostrą papryczkę drobno posiekać, usuwając gniazda nasienne.
Krok 5
3 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oliwy.
Krok 6
4 min
Na oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dodać posiekaną ostrą papryczkę i marchewkę. Dosypać przyprawy: kurkumę, cynamon, kumin, gałkę muszkatołową. Delikatnie posolić i popieprzyć.
Krok 7
6 min
Warzywa podsmażyć.
Krok 8
40 min
Dosypać zieloną soczewicę. Całość zalać wodą, aby przykryła poziom warzyw. Gotować przez ok. 25 minut. Po tym czasie dosypać czerwoną soczewicę. Całość gotować przez kolejne 10-15 minut – aż warzywa zmiękną.
Krok 9
3 min
Na koniec dodać pomidory, dolać mleka kokosowe, wymieszać i wycisnąć sok z limonki.
Krok 10
2 min
Zupę doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawać z orzeszkami ziemnymi.
Rośliny strączkowe – to właśnie po nie najchętniej sięgam w miesiącach jesienno-zimowych. Pozostawiają bowiem w żołądku przyjemne uczucie sytości na dłuższy czas. Stanowią też doskonałe źródło białka. Z tego względu polecane są osobom na diecie wegetariańskiej. Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym jest ich pełna, bo brzegi! :)
Dzisiejszy przepis to ukłon w stronę wegetarian i wegan. W zupie nie pojawi się żaden produkt odzwierzęcy. Będzie natomiast wspomniana soczewica, pomidorowy i mleko kokosowe, które nada całości aksamitnej konsystencji.
Dzisiejszy przepis to ukłon w stronę wegetarian i wegan. W zupie nie pojawi się żaden produkt odzwierzęcy. Będzie natomiast wspomniana soczewica, pomidorowy i mleko kokosowe, które nada całości aksamitnej konsystencji.
Komentarze 0