Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym

0
1 godz 49 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula biała
1 
Cebula czerwona
3  ząbków
2 
Marchewka
1  puszka
Pomidory
0.5  szklanka
Soczewica czerwona
1  szklanka
Soczewica zielona
300  ml
Mleko kokosowe
0.5 
Limonka
1  kawałek
Ostra papryczka
4  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Cynamon
1  łyżeczka
Kminek rzymski
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
trochę
Orzechy ziemne

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.27 g
Węglowodany
55.46 g
Tłuszcze
36.8 g
Wartość energetyczna
626.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

109 min
Krok 1
40 min
Zieloną soczewicę namoczyć przez ok. 40 minut, przed gotowaniem.
Krok 2
4 min
Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić.
Krok 3
4 min
Marchewkę obrać, pokroić w plasterki.
Krok 4
3 min
Ostrą papryczkę drobno posiekać, usuwając gniazda nasienne.
Krok 5
3 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oliwy.
Krok 6
4 min
Na oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dodać posiekaną ostrą papryczkę i marchewkę. Dosypać przyprawy: kurkumę, cynamon, kumin, gałkę muszkatołową. Delikatnie posolić i popieprzyć.
Krok 7
6 min
Warzywa podsmażyć.
Krok 8
40 min
Dosypać zieloną soczewicę. Całość zalać wodą, aby przykryła poziom warzyw. Gotować przez ok. 25 minut. Po tym czasie dosypać czerwoną soczewicę. Całość gotować przez kolejne 10-15 minut – aż warzywa zmiękną.
Krok 9
3 min
Na koniec dodać pomidory, dolać mleka kokosowe, wymieszać i wycisnąć sok z limonki.
Krok 10
2 min
Zupę doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawać z orzeszkami ziemnymi.
Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym

Krok 1 z 10

Zieloną soczewicę namoczyć przez ok. 40 minut, przed gotowaniem.

Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym

Krok 2 z 10

Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić.

Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym

Krok 3 z 10

Marchewkę obrać, pokroić w plasterki.

Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym

Krok 4 z 10

Ostrą papryczkę drobno posiekać, usuwając gniazda nasienne.

Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym

Krok 5 z 10

Na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oliwy.

Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym

Krok 6 z 10

Na oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dodać posiekaną ostrą papryczkę i marchewkę. Dosypać przyprawy: kurkumę, cynamon, kumin, gałkę muszkatołową. Delikatnie posolić i popieprzyć.

Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym

Krok 7 z 10

Warzywa podsmażyć.

Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym

Krok 8 z 10

Dosypać zieloną soczewicę. Całość zalać wodą, aby przykryła poziom warzyw. Gotować przez ok. 25 minut. Po tym czasie dosypać czerwoną soczewicę. Całość gotować przez kolejne 10-15 minut – aż warzywa zmiękną.

Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym

Krok 9 z 10

Na koniec dodać pomidory, dolać mleka kokosowe, wymieszać i wycisnąć sok z limonki.

Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym

Krok 10 z 10

Zupę doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawać z orzeszkami ziemnymi.

Rośliny strączkowe – to właśnie po nie najchętniej sięgam w miesiącach jesienno-zimowych. Pozostawiają bowiem w żołądku przyjemne uczucie sytości na dłuższy czas. Stanowią też doskonałe źródło białka. Z tego względu polecane są osobom na diecie wegetariańskiej. Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym jest ich pełna, bo brzegi! :)

Dzisiejszy przepis to ukłon w stronę wegetarian i wegan. W zupie nie pojawi się żaden produkt odzwierzęcy. Będzie natomiast wspomniana soczewica, pomidorowy i mleko kokosowe, które nada całości aksamitnej konsystencji.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika