Zupa z kapustą, groszkiem i ciecierzycą
875min
Łatwy
9 kulek
Ziele angielskie
10 dag
Ciecierzyca
2
Liść laurowy
50 dag
Kości wieprzowe
0.25 główka
Kapusta biała
10 dag
Por
10 dag
Seler naciowy
2
Marchewka
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
4
Ziemniaki
1.5 szklanek
Groszek mrożony
80 g
Koncentrat pomidorowy
.
Wartości odżywcze
Białko
9.61 g
Węglowodany
36.23 g
Tłuszcze
1.88 g
Wartość energetyczna
179.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
875 min
Krok 1
720 min
Ciecierzycę zalać zimną wodą i odłożyć na ok. 12 godzin do namoczenia.
Krok 2
5 min
Po tym czasie ciecierzycę odcedzić, przesypać z powrotem do garnka, ponownie zalać wodą. Do ciecierzycy dodać 4 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy i trochę Ziarenek Smaku.
Krok 3
90 min
Ugotować ją prawie do miękkości.
Krok 4
7 min
Kości od schabu umyć, przełożyć do garnka, zalać ok. 2 litrami wody. Dodać do nich pozostałe ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy, zagotować, zebrać szumowiny.
Krok 5
10 min
Kapustę poszatkować. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, pokroić w półplasterki.
Krok 6
15 min
Przygotowane warzywa dodać do wywaru. Dodać też trochę soli i pieprzu. Gotować ok. 15 minut.
Krok 7
5 min
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Krok 8
20 min
Ziemniaki dodać do zupy razem z mrożonym groszkiem i ciecierzycą z wywarem, w którym się gotowała. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 9
3 min
Pod koniec gotowania do zupy dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Zupę doprawić do smaku Ziarenkami Smaku.
Bardzo smaczna zupa.
Komentarze 0