Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z kapustą, groszkiem i ciecierzycą

(0)
14 godz 35 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Beatris
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

9  kulek
Ziele angielskie
10  dag
Ciecierzyca
2 
Liść laurowy
50  dag
Kości wieprzowe
0.25  główka
Kapusta biała
10  dag
Por
10  dag
Seler naciowy
2 
Marchewka
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
4 
Ziemniaki
1.5  szklanek
Groszek mrożony
80  g
Koncentrat pomidorowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.61 g
Węglowodany
36.23 g
Tłuszcze
1.88 g
Wartość energetyczna
179.59 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

875 min
Krok 1
720 min
Ciecierzycę zalać zimną wodą i odłożyć na ok. 12 godzin do namoczenia.
Krok 2
5 min
Po tym czasie ciecierzycę odcedzić, przesypać z powrotem do garnka, ponownie zalać wodą. Do ciecierzycy dodać 4 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy i trochę Ziarenek Smaku.
Krok 3
90 min
Ugotować ją prawie do miękkości.
Krok 4
7 min
Kości od schabu umyć, przełożyć do garnka, zalać ok. 2 litrami wody. Dodać do nich pozostałe ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy, zagotować, zebrać szumowiny.
Krok 5
10 min
Kapustę poszatkować. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, pokroić w półplasterki.
Krok 6
15 min
Przygotowane warzywa dodać do wywaru. Dodać też trochę soli i pieprzu. Gotować ok. 15 minut.
Krok 7
5 min
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Krok 8
20 min
Ziemniaki dodać do zupy razem z mrożonym groszkiem i ciecierzycą z wywarem, w którym się gotowała. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 9
3 min
Pod koniec gotowania do zupy dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Zupę doprawić do smaku Ziarenkami Smaku.
Zupa z kapustą, groszkiem i ciecierzycą

Krok 1 z 9

Ciecierzycę zalać zimną wodą i odłożyć na ok. 12 godzin do namoczenia.

Zupa z kapustą, groszkiem i ciecierzycą

Krok 2 z 9

Po tym czasie ciecierzycę odcedzić, przesypać z powrotem do garnka, ponownie zalać wodą. Do ciecierzycy dodać 4 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy i trochę Ziarenek Smaku.

Zupa z kapustą, groszkiem i ciecierzycą

Krok 3 z 9

Ugotować ją prawie do miękkości.

Zupa z kapustą, groszkiem i ciecierzycą

Krok 4 z 9

Kości od schabu umyć, przełożyć do garnka, zalać ok. 2 litrami wody. Dodać do nich pozostałe ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy, zagotować, zebrać szumowiny.

Zupa z kapustą, groszkiem i ciecierzycą

Krok 5 z 9

Kapustę poszatkować. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, pokroić w półplasterki.

Zupa z kapustą, groszkiem i ciecierzycą

Krok 6 z 9

Przygotowane warzywa dodać do wywaru. Dodać też trochę soli i pieprzu. Gotować ok. 15 minut.

Zupa z kapustą, groszkiem i ciecierzycą

Krok 7 z 9

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę.

Zupa z kapustą, groszkiem i ciecierzycą

Krok 8 z 9

Ziemniaki dodać do zupy razem z mrożonym groszkiem i ciecierzycą z wywarem, w którym się gotowała. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.

Zupa z kapustą, groszkiem i ciecierzycą

Krok 9 z 9

Pod koniec gotowania do zupy dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Zupę doprawić do smaku Ziarenkami Smaku.

Bardzo smaczna zupa.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha