Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dynia to bardzo wdzięczne warzywo do wykorzystania w kuchni. Można z niej zrobić frytki, placki, naleśniki, ciasto, gulasz, kotleciki, a nade wszystko zupę dyniową na tysiąc sposobów. Nawet na słodko.
Tym razem jednak serwujemy zupę z dyni z imbirem i pomidorami. Zupa z dyni z imbirem i pomidorami ma zdecydowany kolor, jak i smak. Z jej gęstą, aksamitną konsystencją przyjemnie kontrastują chrupiące grzanki.
Zupa z dyni imbirem i pomidorami jest apetycznym dowodem na to, że pyszna kuchnia wcale nie musi być wyszukana.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Przygotowanie
43 min
Krok 1
15 min
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Półbagietkę kroimy w kromki, a następnie kromki w kosteczkę.Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy do zezłocenia. Po 10 minutach można przemieszać grzanki, aby równomiernie się przyrumieniły.
Krok 2
5 min
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na oliwie. Chwilę przed końcem dodajemy do cebuli szczyptę słodkiej papryki, soli, pieprzu i kuminu.
Krok 3
15 min
Dodajemy do cebuli pokrojoną w kostkę dynię, podlewamy wywarem, zagotowujemy i gotujemy 15 minut.
Krok 4
5 min
Dodajemy do zupy pomidory z puszki, zagotowujemy. Zestawiamy zupę z kuchenki, dodajemy obrany i starty na tarce imbir, miksujemy na krem. możemy także pozostawić mniejsze kawałki dyni i pomidorów.
Krok 5
3 min
Zupę doprawiamy solą, podajemy z grzankami i zieleniną.
Krok 1
z
5
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Półbagietkę kroimy w kromki, a następnie kromki w kosteczkę.Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy do zezłocenia. Po 10 minutach można przemieszać grzanki, aby równomiernie się przyrumieniły.
Krok 2
z
5
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na oliwie. Chwilę przed końcem dodajemy do cebuli szczyptę słodkiej papryki, soli, pieprzu i kuminu.
Krok 3
z
5
Dodajemy do cebuli pokrojoną w kostkę dynię, podlewamy wywarem, zagotowujemy i gotujemy 15 minut.
Krok 4
z
5
Dodajemy do zupy pomidory z puszki, zagotowujemy. Zestawiamy zupę z kuchenki, dodajemy obrany i starty na tarce imbir, miksujemy na krem. możemy także pozostawić mniejsze kawałki dyni i pomidorów.
Krok 5
z
5
Zupę doprawiamy solą, podajemy z grzankami i zieleniną.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0