Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupę wielowarzywną uwielbiam za to, że pozwala na niezliczoną ilość wariantów i można ją ugotować niezależnie od pory roku. W okresie zimowym stawiam na dodatek warzyw korzeniowych, paprykę, cukinie i coś sycącego, czyli soczewicę. Dzięki Zupie Jarzynowej Nasza Specjalność WINIARY nie muszę się martwić o wywar z warzyw. Kupuję gotowy, przygotowane z polskich składników, bez sztucznych polepszaczy. Lista zakupów staje się krótsza!
Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Przygotowanie
115 min
Krok 1
70 min
Soczewicę namoczyć wcześniej, przez minimum godzinę. Kiedy nieco napęcznieje włożyć do małego garnka i ugotować – do momentu aż stanie się miękka, ale nie będzie się rozpadać. Praktyka osobnego gotowania soczewicy do zupy pozwala kontrolować jej twardość. Ważne, aby soczewicy nie rozgotować.
Krok 2
4 min
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w grubsze plastry, zblanszować.
Krok 3
4 min
Paprykę i cukinię umyć, obrać, pokroić w większą kostkę.
Krok 4
4 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, podsmażyć na nim delikatnie wędzoną paprykę.
Krok 5
6 min
Następnie dodać pokrojoną cukinię. Przysmażyć – aż oba warzywa będą miękkie.
Krok 6
15 min
Dodać zblanszowane marchewki i pietruszki oraz soczewicę i tymianek. Zalać ok. 300 ml wody i gotować na bardzo wolnym ogniu.
Krok 7
10 min
Opakowanie Zupy Wielowarzywnej Nasza Specjalność WINIARY rozmieszać w 400 ml wody, dolać do gotującej się zupy. Dobrze wymieszać i zagotować.
Krok 8
2 min
Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 1
z
8
Soczewicę namoczyć wcześniej, przez minimum godzinę. Kiedy nieco napęcznieje włożyć do małego garnka i ugotować – do momentu aż stanie się miękka, ale nie będzie się rozpadać. Praktyka osobnego gotowania soczewicy do zupy pozwala kontrolować jej twardość. Ważne, aby soczewicy nie rozgotować.
Krok 2
z
8
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w grubsze plastry, zblanszować.
Krok 3
z
8
Paprykę i cukinię umyć, obrać, pokroić w większą kostkę.
Krok 4
z
8
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, podsmażyć na nim delikatnie wędzoną paprykę.
Krok 5
z
8
Następnie dodać pokrojoną cukinię. Przysmażyć – aż oba warzywa będą miękkie.
Krok 6
z
8
Dodać zblanszowane marchewki i pietruszki oraz soczewicę i tymianek. Zalać ok. 300 ml wody i gotować na bardzo wolnym ogniu.
Krok 7
z
8
Opakowanie Zupy Wielowarzywnej Nasza Specjalność WINIARY rozmieszać w 400 ml wody, dolać do gotującej się zupy. Dobrze wymieszać i zagotować.
Krok 8
z
8
Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0