Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa wielowarzywna - najlepszy przepis
Zupa wielowarzywna - najlepszy przepis
Zupa wielowarzywna - najlepszy przepis
Zupa wielowarzywna - najlepszy przepis
Zupa wielowarzywna - najlepszy przepis

Zupa wielowarzywna - najlepszy przepis

(0)
1 godz 55 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Papryka czerwona
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Cukinia
0.5  szklanka
Soczewica
1  opakowanie
Zupa jarzynowa nasza specjalność WINIARY
0.5  łyżeczka
Wędzona papryka
1  łyżeczka
Tymianek
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.55 g
Węglowodany
6.9 g
Tłuszcze
1.24 g
Wartość energetyczna
73.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupę wielowarzywną uwielbiam za to, że pozwala na niezliczoną ilość wariantów i można ją ugotować niezależnie od pory roku. W okresie zimowym stawiam na dodatek warzyw korzeniowych, paprykę, cukinie i coś sycącego, czyli soczewicę. Dzięki Zupie Jarzynowej Nasza Specjalność WINIARY nie muszę się martwić o wywar z warzyw. Kupuję gotowy, przygotowane z polskich składników, bez sztucznych polepszaczy. Lista zakupów staje się krótsza!

Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Przygotowanie

115 min
  • Krok 1

    70 min
    Soczewicę namoczyć wcześniej, przez minimum godzinę. Kiedy nieco napęcznieje włożyć do małego garnka i ugotować – do momentu aż stanie się miękka, ale nie będzie się rozpadać. Praktyka osobnego gotowania soczewicy do zupy pozwala kontrolować jej twardość. Ważne, aby soczewicy nie rozgotować.
  • Krok 2

    4 min
    Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w grubsze plastry, zblanszować.
  • Krok 3

    4 min
    Paprykę i cukinię umyć, obrać, pokroić w większą kostkę.
  • Krok 4

    4 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, podsmażyć na nim delikatnie wędzoną paprykę.
  • Krok 5

    6 min
    Następnie dodać pokrojoną cukinię. Przysmażyć – aż oba warzywa będą miękkie.
  • Krok 6

    15 min
    Dodać zblanszowane marchewki i pietruszki oraz soczewicę i tymianek. Zalać ok. 300 ml wody i gotować na bardzo wolnym ogniu.
  • Krok 7

    10 min
    Opakowanie Zupy Wielowarzywnej Nasza Specjalność WINIARY rozmieszać w 400 ml wody, dolać do gotującej się zupy. Dobrze wymieszać i zagotować.
  • Krok 8

    2 min
    Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupa wielowarzywna - najlepszy przepis

Krok 1 z 8

Soczewicę namoczyć wcześniej, przez minimum godzinę. Kiedy nieco napęcznieje włożyć do małego garnka i ugotować – do momentu aż stanie się miękka, ale nie będzie się rozpadać. Praktyka osobnego gotowania soczewicy do zupy pozwala kontrolować jej twardość. Ważne, aby soczewicy nie rozgotować.

Zupa wielowarzywna - najlepszy przepis

Krok 2 z 8

Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w grubsze plastry, zblanszować.

Zupa wielowarzywna - najlepszy przepis

Krok 3 z 8

Paprykę i cukinię umyć, obrać, pokroić w większą kostkę.

Zupa wielowarzywna - najlepszy przepis

Krok 4 z 8

Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, podsmażyć na nim delikatnie wędzoną paprykę.

Zupa wielowarzywna - najlepszy przepis

Krok 5 z 8

Następnie dodać pokrojoną cukinię. Przysmażyć – aż oba warzywa będą miękkie.

Zupa wielowarzywna - najlepszy przepis

Krok 6 z 8

Dodać zblanszowane marchewki i pietruszki oraz soczewicę i tymianek. Zalać ok. 300 ml wody i gotować na bardzo wolnym ogniu.

Zupa wielowarzywna - najlepszy przepis

Krok 7 z 8

Opakowanie Zupy Wielowarzywnej Nasza Specjalność WINIARY rozmieszać w 400 ml wody, dolać do gotującej się zupy. Dobrze wymieszać i zagotować.

Zupa wielowarzywna - najlepszy przepis

Krok 8 z 8

Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Wegańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa marchewkowa z imbirem

    Zupa marchewkowa z imbirem

    50 min Średni
  • Klasyczna grochówka na żeberkach

    Klasyczna grochówka na żeberkach

    1 godz 26 min Łatwy
  • Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

    Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami

    13 godz 55 min Łatwy
  • Krupnik z kaszą jaglaną z Krupnik Polski Nasza Specjalność WINIARY

    Krupnik z kaszą jaglaną z Krupnik Polski Nasza Specjalność WINIARY

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu