Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa wielowarzywna - najlepszy przepis
Zupa wielowarzywna - najlepszy przepis
Zupa wielowarzywna - najlepszy przepis
Zupa wielowarzywna - najlepszy przepis
Zupa wielowarzywna - najlepszy przepis
Dodaj do CookBook

Zupa wielowarzywna - najlepszy przepis

(0)
1 godz 55 min
Średni
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Papryka czerwona
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Cukinia
0.5  szklanka
Soczewica
1  opakowanie
Zupa jarzynowa nasza specjalność WINIARY
0.5  łyżeczka
Wędzona papryka
1  łyżeczka
Tymianek
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
6.9 g
Wartość energetyczna
73 kcal
Tłuszcze
1.2 g
Białko
2.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupę wielowarzywną uwielbiam za to, że pozwala na niezliczoną ilość wariantów i można ją ugotować niezależnie od pory roku. W okresie zimowym stawiam na dodatek warzyw korzeniowych, paprykę, cukinie i coś sycącego, czyli soczewicę. Dzięki Zupie Jarzynowej Nasza Specjalność WINIARY nie muszę się martwić o wywar z warzyw. Kupuję gotowy, przygotowane z polskich składników, bez sztucznych polepszaczy. Lista zakupów staje się krótsza!

Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Przygotowanie

115 min
  • Krok 1

    70 min
    Soczewicę namoczyć wcześniej, przez minimum godzinę. Kiedy nieco napęcznieje włożyć do małego garnka i ugotować – do momentu aż stanie się miękka, ale nie będzie się rozpadać. Praktyka osobnego gotowania soczewicy do zupy pozwala kontrolować jej twardość. Ważne, aby soczewicy nie rozgotować.
  • Krok 2

    4 min
    Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w grubsze plastry, zblanszować.
  • Krok 3

    4 min
    Paprykę i cukinię umyć, obrać, pokroić w większą kostkę.
  • Krok 4

    4 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, podsmażyć na nim delikatnie wędzoną paprykę.
  • Krok 5

    6 min
    Następnie dodać pokrojoną cukinię. Przysmażyć – aż oba warzywa będą miękkie.
  • Krok 6

    15 min
    Dodać zblanszowane marchewki i pietruszki oraz soczewicę i tymianek. Zalać ok. 300 ml wody i gotować na bardzo wolnym ogniu.
  • Krok 7

    10 min
    Opakowanie Zupy Wielowarzywnej Nasza Specjalność WINIARY rozmieszać w 400 ml wody, dolać do gotującej się zupy. Dobrze wymieszać i zagotować.
  • Krok 8

    2 min
    Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupa wielowarzywna - najlepszy przepis

Krok 1 z 8

Soczewicę namoczyć wcześniej, przez minimum godzinę. Kiedy nieco napęcznieje włożyć do małego garnka i ugotować – do momentu aż stanie się miękka, ale nie będzie się rozpadać. Praktyka osobnego gotowania soczewicy do zupy pozwala kontrolować jej twardość. Ważne, aby soczewicy nie rozgotować.

Zupa wielowarzywna - najlepszy przepis

Krok 2 z 8

Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w grubsze plastry, zblanszować.

Zupa wielowarzywna - najlepszy przepis

Krok 3 z 8

Paprykę i cukinię umyć, obrać, pokroić w większą kostkę.

Zupa wielowarzywna - najlepszy przepis

Krok 4 z 8

Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, podsmażyć na nim delikatnie wędzoną paprykę.

Zupa wielowarzywna - najlepszy przepis

Krok 5 z 8

Następnie dodać pokrojoną cukinię. Przysmażyć – aż oba warzywa będą miękkie.

Zupa wielowarzywna - najlepszy przepis

Krok 6 z 8

Dodać zblanszowane marchewki i pietruszki oraz soczewicę i tymianek. Zalać ok. 300 ml wody i gotować na bardzo wolnym ogniu.

Zupa wielowarzywna - najlepszy przepis

Krok 7 z 8

Opakowanie Zupy Wielowarzywnej Nasza Specjalność WINIARY rozmieszać w 400 ml wody, dolać do gotującej się zupy. Dobrze wymieszać i zagotować.

Zupa wielowarzywna - najlepszy przepis

Krok 8 z 8

Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bogate w błonnik
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z serem feta

    Zupa marchewkowa z serem feta

    21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu