
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł






Zupa truskawkowa z miętą i chrupiącymi grzaneczkami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zupy owocowe pysznie smakują z maślanymi grzankami. Ich zapach połączony z aromatem truskawek zwabi do kuchni wszystkich domowników na długo przedtem, zanim zupa wystygnie. Będą więc musieli uzbroić się w cierpliwość. :-)
Przygotowanie
Krok 1
20 minKrok 2
5 minKrok 3
5 minKrok 4
2 minKrok 5
5 minKrok 6
3 min
Krok 1 z 6
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Kilka truskawek odkładamy do dekoracji. Resztę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier trzcinowy, szczyptę cynamonu i kardamonu, zagotowujemy.

Krok 2 z 6
Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do garnka z truskawkami i ponownie doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.

Krok 3 z 6
Po zagotowaniu zestawiamy garnek z kuchenki. Zupę miksujemy, doprawiamy sokiem z cytryny i w razie konieczności cukrem trzcinowym.

Krok 4 z 6
Kromki chleba tostowego kroimy w kosteczkę.

Krok 5 z 6
Na patelni roztapiamy masło, rumienimy grzanki na złoty kolor.

Krok 6 z 6
Zupę podajemy z grzankami, kleksem śmietany, borówkami i truskawkami odłożonymi do dekoracji. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0