Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa truskawkowa z miętą o konsystencji aksamitnego musu, z kawałkami truskawek to świetny owocowy chłodnik, który doskonale sprawdzi się w upalne dni. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać słodkie, dojrzałe truskawki. Gotujemy je krótko, żeby się nie rozgotowały. Wtedy smakują najlepiej.
Zupy owocowe pysznie smakują z maślanymi grzankami. Ich zapach połączony z aromatem truskawek zwabi do kuchni wszystkich domowników na długo przedtem, zanim zupa wystygnie. Będą więc musieli uzbroić się w cierpliwość. :-)
Przygotowanie
40 min
Krok 1
20 min
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Kilka truskawek odkładamy do dekoracji. Resztę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier trzcinowy, szczyptę cynamonu i kardamonu, zagotowujemy.
Krok 2
5 min
Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do garnka z truskawkami i ponownie doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
Krok 3
5 min
Po zagotowaniu zestawiamy garnek z kuchenki. Zupę miksujemy, doprawiamy sokiem z cytryny i w razie konieczności cukrem trzcinowym.
Krok 4
2 min
Kromki chleba tostowego kroimy w kosteczkę.
Krok 5
5 min
Na patelni roztapiamy masło, rumienimy grzanki na złoty kolor.
Krok 6
3 min
Zupę podajemy z grzankami, kleksem śmietany, borówkami i truskawkami odłożonymi do dekoracji. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Krok 1
z
6
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Kilka truskawek odkładamy do dekoracji. Resztę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier trzcinowy, szczyptę cynamonu i kardamonu, zagotowujemy.
Krok 2
z
6
Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do garnka z truskawkami i ponownie doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
Krok 3
z
6
Po zagotowaniu zestawiamy garnek z kuchenki. Zupę miksujemy, doprawiamy sokiem z cytryny i w razie konieczności cukrem trzcinowym.
Krok 4
z
6
Kromki chleba tostowego kroimy w kosteczkę.
Krok 5
z
6
Na patelni roztapiamy masło, rumienimy grzanki na złoty kolor.
Krok 6
z
6
Zupę podajemy z grzankami, kleksem śmietany, borówkami i truskawkami odłożonymi do dekoracji. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0