Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa meksykańska z ziemniakami

(0)
1 godz 1 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula czerwona
1 
Cebula Biała
2 
Marchewka
2 
Kolba kukurydzy
6 
Duże ziemniaki
6 
Pomidory
1  puszka
Fasola czerwona
1  puszka
Groszek
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  l
Woda
1 
Papryczka chili
1  łyżeczka
Kurkuma
3  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.57 g
Węglowodany
58.26 g
Tłuszcze
10.41 g
Wartość energetyczna
364.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Niezły meksyk! Tym razem w wegetariańskim, a nawet wegańskim wydaniu. Zupa meksykańska z ziemniakami to danie, które może zjeść niemalże każdy, bez względu na dietę czy upodobania. Jedynym na co, warto zwrócić uwagę w przypadku tej zupy jest jej poziom ostrości. W zależności od preferencji, do zupy można dodać większą lub mniejszą ilość papryczki chilli.

Jako że w zupie nie ma mięsa, szukałam sposobu, aby podnieść nieco jej wartość kaloryczną. Oprócz pomidorów, kukurydzy i fasoli, do zupy dodałam zatem także ziemniaki. Ich dodatek w połączeniu ze strączkami sprawia, że zupa syci na długo i może być potraktowana jako danie jednogarnkowe. Jeżeli masz ochotę na nieco gęstszą zupę, wystarczy, że w trakcie gotowania dodasz mniej bulionu.

Nie musisz wcale lecieć aż do Ameryki Południowej, aby zasmakować odrobiny Meksyku!

Przygotowanie

61 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebule obrać, pokroić w półksiężyce.
  • Krok 2

    5 min
    Kolby kukurydzy umyć, obrać z liści, oddzielić ziarna.
  • Krok 3

    3 min
    Papryczkę chilli przekroić na pół, usunąć pesteczki. Drobno posiekać.
  • Krok 4

    5 min
    Ziemniaki i marchewki obrać, pokroić w grubą kostkę.
  • Krok 5

    3 min
    Na dnie garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę.
  • Krok 6

    5 min
    Dodać ziarna kukurydzy, chilli (ilość uzależniona jest od preferowanego poziomu ostrości i rozmiaru papryczki) i kurkumę – całość chwilkę podsmażyć.
  • Krok 7

    2 min
    Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym.
  • Krok 8

    10 min
    Dodać ziemniaki i marchewkę i gotować na wolnym ogniu.
  • Krok 9

    8 min
    W międzyczasie pomidory oparzyć, obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Krok 10

    10 min
    Kiedy ziemniaki zaczną mięknąć, dodać pomidory, fasolę i groszek.
  • Krok 11

    5 min
    Całość pogotować jeszcze przez ok. 5 minut.
  • Krok 12

    1 min
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 1 z 12

Cebule obrać, pokroić w półksiężyce.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 2 z 12

Kolby kukurydzy umyć, obrać z liści, oddzielić ziarna.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 3 z 12

Papryczkę chilli przekroić na pół, usunąć pesteczki. Drobno posiekać.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 4 z 12

Ziemniaki i marchewki obrać, pokroić w grubą kostkę.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 5 z 12

Na dnie garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 6 z 12

Dodać ziarna kukurydzy, chilli (ilość uzależniona jest od preferowanego poziomu ostrości i rozmiaru papryczki) i kurkumę – całość chwilkę podsmażyć.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 7 z 12

Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 8 z 12

Dodać ziemniaki i marchewkę i gotować na wolnym ogniu.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 9 z 12

W międzyczasie pomidory oparzyć, obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 10 z 12

Kiedy ziemniaki zaczną mięknąć, dodać pomidory, fasolę i groszek.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 11 z 12

Całość pogotować jeszcze przez ok. 5 minut.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 12 z 12

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa ziemniaczana z karmelizowaną cebulą

    47 min Łatwy
  • Zupa z kukurydzy z kurczakiem

    35 min Łatwy
  • Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

    14 godz 20 min Średni
  • Zupa toskańska z kurczakiem

    2 godz 20 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu