Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa meksykańska z ziemniakami
Zupa meksykańska z ziemniakami
Zupa meksykańska z ziemniakami
Zupa meksykańska z ziemniakami
Zupa meksykańska z ziemniakami
Zupa meksykańska z ziemniakami
Zupa meksykańska z ziemniakami
Dodaj do CookBook

Zupa meksykańska z ziemniakami

(1)
1 godz 1 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula czerwona
1 
Cebula Biała
2 
Marchewka
2 
Kolba kukurydzy
6 
Duże ziemniaki
6 
Pomidory
1  puszka
Fasola czerwona
1  puszka
Groszek
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  l
Woda
1 
Papryczka chili
1  łyżeczka
Kurkuma
3  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
58.3 g
Wartość energetyczna
364.1 kcal
Tłuszcze
10.4 g
Białko
12.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Niezły meksyk! Tym razem w wegetariańskim, a nawet wegańskim wydaniu. Zupa meksykańska z ziemniakami to danie, które może zjeść niemalże każdy, bez względu na dietę czy upodobania. Jedynym na co, warto zwrócić uwagę w przypadku tej zupy jest jej poziom ostrości. W zależności od preferencji, do zupy można dodać większą lub mniejszą ilość papryczki chilli.

Jako że w zupie nie ma mięsa, szukałam sposobu, aby podnieść nieco jej wartość kaloryczną. Oprócz pomidorów, kukurydzy i fasoli, do zupy dodałam zatem także ziemniaki. Ich dodatek w połączeniu ze strączkami sprawia, że zupa syci na długo i może być potraktowana jako danie jednogarnkowe. Jeżeli masz ochotę na nieco gęstszą zupę, wystarczy, że w trakcie gotowania dodasz mniej bulionu.

Nie musisz wcale lecieć aż do Ameryki Południowej, aby zasmakować odrobiny Meksyku!

Przygotowanie

61 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebule obrać, pokroić w półksiężyce.
  • Krok 2

    5 min
    Kolby kukurydzy umyć, obrać z liści, oddzielić ziarna.
  • Krok 3

    3 min
    Papryczkę chilli przekroić na pół, usunąć pesteczki. Drobno posiekać.
  • Krok 4

    5 min
    Ziemniaki i marchewki obrać, pokroić w grubą kostkę.
  • Krok 5

    3 min
    Na dnie garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę.
  • Krok 6

    5 min
    Dodać ziarna kukurydzy, chilli (ilość uzależniona jest od preferowanego poziomu ostrości i rozmiaru papryczki) i kurkumę – całość chwilkę podsmażyć.
  • Krok 7

    2 min
    Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym.
  • Krok 8

    10 min
    Dodać ziemniaki i marchewkę i gotować na wolnym ogniu.
  • Krok 9

    8 min
    W międzyczasie pomidory oparzyć, obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Krok 10

    10 min
    Kiedy ziemniaki zaczną mięknąć, dodać pomidory, fasolę i groszek.
  • Krok 11

    5 min
    Całość pogotować jeszcze przez ok. 5 minut.
  • Krok 12

    1 min
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Niski poziom cukru
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pieczarkowa z ziemniakami – szybki i smaczny obiad

    Zupa pieczarkowa z ziemniakami – szybki i smaczny obiad

    1 godz 7 min Łatwy
  • Zupa koperkowa z makaronem

    Zupa koperkowa z makaronem

    35 min Łatwy
  • Zupa z boczniakami

    Zupa z boczniakami

    50 min Łatwy
  • Zupa z cieciorką

    Zupa z cieciorką

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu