Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa meksykańska z ziemniakami
Zupa meksykańska z ziemniakami
Zupa meksykańska z ziemniakami
Zupa meksykańska z ziemniakami
Zupa meksykańska z ziemniakami
Zupa meksykańska z ziemniakami
Zupa meksykańska z ziemniakami

Zupa meksykańska z ziemniakami

(0)
1 godz 1 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula czerwona
1 
Cebula Biała
2 
Marchewka
2 
Kolba kukurydzy
6 
Duże ziemniaki
6 
Pomidory
1  puszka
Fasola czerwona
1  puszka
Groszek
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  l
Woda
1 
Papryczka chili
1  łyżeczka
Kurkuma
3  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.57 g
Węglowodany
58.26 g
Tłuszcze
10.41 g
Wartość energetyczna
364.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Niezły meksyk! Tym razem w wegetariańskim, a nawet wegańskim wydaniu. Zupa meksykańska z ziemniakami to danie, które może zjeść niemalże każdy, bez względu na dietę czy upodobania. Jedynym na co, warto zwrócić uwagę w przypadku tej zupy jest jej poziom ostrości. W zależności od preferencji, do zupy można dodać większą lub mniejszą ilość papryczki chilli.

Jako że w zupie nie ma mięsa, szukałam sposobu, aby podnieść nieco jej wartość kaloryczną. Oprócz pomidorów, kukurydzy i fasoli, do zupy dodałam zatem także ziemniaki. Ich dodatek w połączeniu ze strączkami sprawia, że zupa syci na długo i może być potraktowana jako danie jednogarnkowe. Jeżeli masz ochotę na nieco gęstszą zupę, wystarczy, że w trakcie gotowania dodasz mniej bulionu.

Nie musisz wcale lecieć aż do Ameryki Południowej, aby zasmakować odrobiny Meksyku!

Przygotowanie

61 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebule obrać, pokroić w półksiężyce.
  • Krok 2

    5 min
    Kolby kukurydzy umyć, obrać z liści, oddzielić ziarna.
  • Krok 3

    3 min
    Papryczkę chilli przekroić na pół, usunąć pesteczki. Drobno posiekać.
  • Krok 4

    5 min
    Ziemniaki i marchewki obrać, pokroić w grubą kostkę.
  • Krok 5

    3 min
    Na dnie garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę.
  • Krok 6

    5 min
    Dodać ziarna kukurydzy, chilli (ilość uzależniona jest od preferowanego poziomu ostrości i rozmiaru papryczki) i kurkumę – całość chwilkę podsmażyć.
  • Krok 7

    2 min
    Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym.
  • Krok 8

    10 min
    Dodać ziemniaki i marchewkę i gotować na wolnym ogniu.
  • Krok 9

    8 min
    W międzyczasie pomidory oparzyć, obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Krok 10

    10 min
    Kiedy ziemniaki zaczną mięknąć, dodać pomidory, fasolę i groszek.
  • Krok 11

    5 min
    Całość pogotować jeszcze przez ok. 5 minut.
  • Krok 12

    1 min
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 1 z 12

Cebule obrać, pokroić w półksiężyce.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 2 z 12

Kolby kukurydzy umyć, obrać z liści, oddzielić ziarna.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 3 z 12

Papryczkę chilli przekroić na pół, usunąć pesteczki. Drobno posiekać.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 4 z 12

Ziemniaki i marchewki obrać, pokroić w grubą kostkę.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 5 z 12

Na dnie garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 6 z 12

Dodać ziarna kukurydzy, chilli (ilość uzależniona jest od preferowanego poziomu ostrości i rozmiaru papryczki) i kurkumę – całość chwilkę podsmażyć.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 7 z 12

Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 8 z 12

Dodać ziemniaki i marchewkę i gotować na wolnym ogniu.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 9 z 12

W międzyczasie pomidory oparzyć, obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 10 z 12

Kiedy ziemniaki zaczną mięknąć, dodać pomidory, fasolę i groszek.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 11 z 12

Całość pogotować jeszcze przez ok. 5 minut.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 12 z 12

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa ziemniaczana z karmelizowaną cebulą

    Zupa ziemniaczana z karmelizowaną cebulą

    47 min Łatwy
  • Zupa z kukurydzy z kurczakiem

    Zupa z kukurydzy z kurczakiem

    35 min Łatwy
  • Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

    Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

    14 godz 20 min Średni
  • Zupa toskańska z kurczakiem

    Zupa toskańska z kurczakiem

    2 godz 20 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu