Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa meksykańska z ziemniakami

0
1 godz 1 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula czerwona
1 
Cebula Biała
2 
Marchewka
2 
Kolba kukurydzy
6 
Duże ziemniaki
6 
Pomidory
1  puszka
Fasola czerwona
1  puszka
Groszek
1  l
Woda
1 
Papryczka chili
1  łyżeczka
Kurkuma
3  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.32 g
Węglowodany
41.31 g
Tłuszcze
10.31 g
Wartość energetyczna
291.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

61 min
Krok 1
5 min
Cebule obrać, pokroić w półksiężyce.
Krok 2
5 min
Kolby kukurydzy umyć, obrać z liści, oddzielić ziarna.
Krok 3
3 min
Papryczkę chilli przekroić na pół, usunąć pesteczki. Drobno posiekać.
Krok 4
5 min
Ziemniaki i marchewki obrać, pokroić w grubą kostkę.
Krok 5
3 min
Na dnie garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę.
Krok 6
5 min
Dodać ziarna kukurydzy, chilli (ilość uzależniona jest od preferowanego poziomu ostrości i rozmiaru papryczki) i kurkumę – całość chwilkę podsmażyć.
Krok 7
2 min
Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym.
Krok 8
10 min
Dodać ziemniaki i marchewkę i gotować na wolnym ogniu.
Krok 9
8 min
W międzyczasie pomidory oparzyć, obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 10
10 min
Kiedy ziemniaki zaczną mięknąć, dodać pomidory, fasolę i groszek.
Krok 11
5 min
Całość pogotować jeszcze przez ok. 5 minut.
Krok 12
1 min
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 1 z 12

Cebule obrać, pokroić w półksiężyce.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 2 z 12

Kolby kukurydzy umyć, obrać z liści, oddzielić ziarna.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 3 z 12

Papryczkę chilli przekroić na pół, usunąć pesteczki. Drobno posiekać.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 4 z 12

Ziemniaki i marchewki obrać, pokroić w grubą kostkę.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 5 z 12

Na dnie garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 6 z 12

Dodać ziarna kukurydzy, chilli (ilość uzależniona jest od preferowanego poziomu ostrości i rozmiaru papryczki) i kurkumę – całość chwilkę podsmażyć.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 7 z 12

Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 8 z 12

Dodać ziemniaki i marchewkę i gotować na wolnym ogniu.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 9 z 12

W międzyczasie pomidory oparzyć, obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 10 z 12

Kiedy ziemniaki zaczną mięknąć, dodać pomidory, fasolę i groszek.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 11 z 12

Całość pogotować jeszcze przez ok. 5 minut.

Zupa meksykańska z ziemniakami

Krok 12 z 12

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Niezły meksyk! Tym razem w wegetariańskim, a nawet wegańskim wydaniu. Zupa meksykańska z ziemniakami to danie, które może zjeść niemalże każdy, bez względu na dietę czy upodobania. Jedynym na co, warto zwrócić uwagę w przypadku tej zupy jest jej poziom ostrości. W zależności od preferencji, do zupy można dodać większą lub mniejszą ilość papryczki chilli.

Jako że w zupie nie ma mięsa, szukałam sposobu, aby podnieść nieco jej wartość kaloryczną. Oprócz pomidorów, kukurydzy i fasoli, do zupy dodałam zatem także ziemniaki. Ich dodatek w połączeniu ze strączkami sprawia, że zupa syci na długo i może być potraktowana jako danie jednogarnkowe. Jeżeli masz ochotę na nieco gęstszą zupę, wystarczy, że w trakcie gotowania dodasz mniej bulionu.

Nie musisz wcale lecieć aż do Ameryki Południowej, aby zasmakować odrobiny Meksyku!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika