Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

0
80 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

40 dag
Wołowina
0.33 
Seler naciowy
2 
Marchewka
1 
Pietruszka
5 
Topinambur
2 
Ziemniaki
0.25 szklanka
Kasza jęczmienna perłowa
2 
Cebula
2 łyżek
Słodka papryka
2 łyżek
Koncentrat pomidorowy
150 ml
Sok pomidorowy
2 ząbków
Czosnek
4 
Ziele angielskie
3 
Liść laurowy
1 trochę
Rozmaryn
0.5 łyżeczka
Pieprz czarny
1 łyżka
Smalec
2 szczypt
Zioła prowansalskie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
48.24 g
Tłuszcze
5.55 g
Białko
25.2 g
Wartość energetyczna
324.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
5 min
Wszystkie warzywa oczyszczamy.
Krok 2
5 min
Wołowinę kroimy w kostkę.
Krok 3
5 min
Seler w całości zalewamy zimną wodą i stawiamy na ogniu.
Krok 4
10 min
Na patelni rozpuszczamy smalec. Na rozgrzany wrzucamy pokrojoną wołowinę. Smażymy do zbrązowienia.
Krok 5
10 min
Na pozostały ze smażenia smalec wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. W razie potrzeby dodajemy jeszcze smalcu i smażymy do zarumienienia. Pod koniec smażenia wsypujemy czerwoną paprykę słodką. Usmażoną dodajemy do garnka z selerem i wodą.
Krok 6
5 min
Podobnie robimy z czosnkiem w łupinkach. Najpierw prażymy na suchej patelni, a potem wrzucamy do garnka.
Krok 7
3 min
Koncentrat pomidorowy mieszam z sokiem pomidorowym.
Krok 8
5 min
Przelewam na patelnię i chwilę podsmażam wyparowując wodę.
Krok 9
2 min
Chwilę mieszamy i zawartość patelni przerzucamy do garnka. Do garnka wrzucamy też pokrojony na kawałki topinambur.
Krok 10
5 min
Marchewkę i pietruszkę również kroimy, ale przed dodaniem do garnka podgrzewamy na patelni. Gdy zacznie się rumienić wtedy dodajemy.
Krok 11
5 min
Doprawiam ziołami prowansalskimi i przelewam do garnka. Na koniec wsypuję wypłukaną kaszę jęczmienną.
Krok 12
20 min
Doprawiam zielem angielskim, liściem laurowym oraz pieprzem kolorowy ziarnisty. Gotuję w szybkowarze 7 minut lub w normalnym garnku około 20 minut. Smacznego.
Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

Krok 1 z 12

Wszystkie warzywa oczyszczamy.

Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

Krok 2 z 12

Wołowinę kroimy w kostkę.

Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

Krok 3 z 12

Seler w całości zalewamy zimną wodą i stawiamy na ogniu.

Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

Krok 4 z 12

Na patelni rozpuszczamy smalec. Na rozgrzany wrzucamy pokrojoną wołowinę. Smażymy do zbrązowienia.

Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

Krok 5 z 12

Na pozostały ze smażenia smalec wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. W razie potrzeby dodajemy jeszcze smalcu i smażymy do zarumienienia. Pod koniec smażenia wsypujemy czerwoną paprykę słodką. Usmażoną dodajemy do garnka z selerem i wodą.

Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

Krok 6 z 12

Podobnie robimy z czosnkiem w łupinkach. Najpierw prażymy na suchej patelni, a potem wrzucamy do garnka.

Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

Krok 7 z 12

Koncentrat pomidorowy mieszam z sokiem pomidorowym.

Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

Krok 8 z 12

Przelewam na patelnię i chwilę podsmażam wyparowując wodę.

Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

Krok 9 z 12

Chwilę mieszamy i zawartość patelni przerzucamy do garnka. Do garnka wrzucamy też pokrojony na kawałki topinambur.

Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

Krok 10 z 12

Marchewkę i pietruszkę również kroimy, ale przed dodaniem do garnka podgrzewamy na patelni. Gdy zacznie się rumienić wtedy dodajemy.

Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

Krok 11 z 12

Doprawiam ziołami prowansalskimi i przelewam do garnka. Na koniec wsypuję wypłukaną kaszę jęczmienną.

Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

Krok 12 z 12

Doprawiam zielem angielskim, liściem laurowym oraz pieprzem kolorowy ziarnisty. Gotuję w szybkowarze 7 minut lub w normalnym garnku około 20 minut. Smacznego.

Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem to sprawdzony sposób, który zapewnia nam sytość, wspaniały smak i odchudzające właściwości topinamburu. Znany również pod nazwą słonecznika bulwiastego - topinambur, zapewnia wiele wrażeń smakowych. Stanowczo będzie wybijał się ponad inne smaki, które znajdziecie w tej zupie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika