Zupa grzybowa
1 godz 2 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
10.04 g
Węglowodany
31.45 g
Tłuszcze
6.89 g
Wartość energetyczna
215 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
62 min
Krok 1
5 min
Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze części.
Krok 2
30 min
Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zalać ok. 1,2 litra wody i gotować na małym ogniu. W międzyczasie grzyby umyć. Jeśli używasz mrożonych – sparzyć je gorącą wodą. Pokroić na mniejsze części. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w kostki ziemniaki oraz grzyby. Całość lekko podsmażyć.
Krok 3
5 min
Gotowy bulion z warzyw przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w słupki. Dodać z powrotem do bulionu. Dodać podsmażone cebulę, czosnek wraz z ziemniakami oraz grzybami.
Krok 4
20 min
Całość gotować jeszcze przez ok. 20 minut.
Krok 5
1 min
Gotową zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Krok 6
1 min
Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Dziś na blogu klasyka gatunku: aromatyczna zupa grzybowa w wersji, można by pokusić się o stwierdzenie: “light”. Przyrządzona wyłącznie na bazie warzyw, bez dodatku śmietany, będzie stanowić doskonały wstęp do wigilijnej kolacji. Lekka zupa grzybowa, bez której oczywiście nikt nie wyobraża sobie z pewnością Wigilii, sprawi, że po zjedzeniu nawet pełnego talerza, w żołądku ciągle zostanie sporo miejsca na resztę specjałów. Sprawdź, jak ugotować zupę grzybową w wersji wege!
W ziemie trudno niestety o świeże grzyby. Do wyboru pozostają więc suszone lub mrożone. Tym razem sugeruję, aby sięgnąć po wersję mrożoną – kawałki będę większe i bardziej mięsiste.
Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
W ziemie trudno niestety o świeże grzyby. Do wyboru pozostają więc suszone lub mrożone. Tym razem sugeruję, aby sięgnąć po wersję mrożoną – kawałki będę większe i bardziej mięsiste.
Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Komentarze 0