Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dziś na blogu klasyka gatunku: aromatyczna zupa grzybowa w wersji, można by pokusić się o stwierdzenie: “light”. Przyrządzona wyłącznie na bazie warzyw, bez dodatku śmietany, będzie stanowić doskonały wstęp do wigilijnej kolacji. Lekka zupa grzybowa, bez której oczywiście nikt nie wyobraża sobie z pewnością Wigilii, sprawi, że po zjedzeniu nawet pełnego talerza, w żołądku ciągle zostanie sporo miejsca na resztę specjałów. Sprawdź, jak ugotować zupę grzybową w wersji wege!
W ziemie trudno niestety o świeże grzyby. Do wyboru pozostają więc suszone lub mrożone. Tym razem sugeruję, aby sięgnąć po wersję mrożoną – kawałki będę większe i bardziej mięsiste.
Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Przygotowanie
62 min
Krok 1
5 min
Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze części.
Krok 2
30 min
Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zalać ok. 1,2 litra wody i gotować na małym ogniu. W międzyczasie grzyby umyć. Jeśli używasz mrożonych – sparzyć je gorącą wodą. Pokroić na mniejsze części. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w kostki ziemniaki oraz grzyby. Całość lekko podsmażyć.
Krok 3
5 min
Gotowy bulion z warzyw przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w słupki. Dodać z powrotem do bulionu. Dodać podsmażone cebulę, czosnek wraz z ziemniakami oraz grzybami.
Krok 4
20 min
Całość gotować jeszcze przez ok. 20 minut.
Krok 5
1 min
Gotową zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Krok 6
1 min
Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Krok 1
z
6
Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze części.
Krok 2
z
6
Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zalać ok. 1,2 litra wody i gotować na małym ogniu. W międzyczasie grzyby umyć. Jeśli używasz mrożonych – sparzyć je gorącą wodą. Pokroić na mniejsze części. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w kostki ziemniaki oraz grzyby. Całość lekko podsmażyć.
Krok 3
z
6
Gotowy bulion z warzyw przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w słupki. Dodać z powrotem do bulionu. Dodać podsmażone cebulę, czosnek wraz z ziemniakami oraz grzybami.
Krok 4
z
6
Całość gotować jeszcze przez ok. 20 minut.
Krok 5
z
6
Gotową zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Krok 6
z
6
Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0