Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa grzybowa
Dodaj do CookBook

Zupa grzybowa

(0)
1 godz 2 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Grzyby (borowiki, podgrzybki) poza sezonem mrożone
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
4 
Ziemniaki
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
0.33 
Seler
1  pęczek
Natka pietruszki
2  łyżek
Masło
1 
Liść laurowy
4 
Ziarenko ziela angielskiego
1  łyżeczka
Majeranek
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
31.5 g
Wartość energetyczna
215 kcal
Tłuszcze
6.9 g
Białko
10 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dziś na blogu klasyka gatunku: aromatyczna zupa grzybowa w wersji, można by pokusić się o stwierdzenie: “light”. Przyrządzona wyłącznie na bazie warzyw, bez dodatku śmietany, będzie stanowić doskonały wstęp do wigilijnej kolacji. Lekka zupa grzybowa, bez której oczywiście nikt nie wyobraża sobie z pewnością Wigilii, sprawi, że po zjedzeniu nawet pełnego talerza, w żołądku ciągle zostanie sporo miejsca na resztę specjałów. Sprawdź, jak ugotować zupę grzybową w wersji wege!

W ziemie trudno niestety o świeże grzyby. Do wyboru pozostają więc suszone lub mrożone. Tym razem sugeruję, aby sięgnąć po wersję mrożoną – kawałki będę większe i bardziej mięsiste.

Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Przygotowanie

62 min
  • Krok 1

    5 min
    Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze części.
  • Krok 2

    30 min
    Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zalać ok. 1,2 litra wody i gotować na małym ogniu. W międzyczasie grzyby umyć. Jeśli używasz mrożonych – sparzyć je gorącą wodą. Pokroić na mniejsze części. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w kostki ziemniaki oraz grzyby. Całość lekko podsmażyć.
  • Krok 3

    5 min
    Gotowy bulion z warzyw przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w słupki. Dodać z powrotem do bulionu. Dodać podsmażone cebulę, czosnek wraz z ziemniakami oraz grzybami.
  • Krok 4

    20 min
    Całość gotować jeszcze przez ok. 20 minut.
  • Krok 5

    1 min
    Gotową zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
  • Krok 6

    1 min
    Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Zupa grzybowa

Krok 1 z 6

Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze części.

Zupa grzybowa

Krok 2 z 6

Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zalać ok. 1,2 litra wody i gotować na małym ogniu. W międzyczasie grzyby umyć. Jeśli używasz mrożonych – sparzyć je gorącą wodą. Pokroić na mniejsze części. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w kostki ziemniaki oraz grzyby. Całość lekko podsmażyć.

Zupa grzybowa

Krok 3 z 6

Gotowy bulion z warzyw przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w słupki. Dodać z powrotem do bulionu. Dodać podsmażone cebulę, czosnek wraz z ziemniakami oraz grzybami.

Zupa grzybowa

Krok 4 z 6

Całość gotować jeszcze przez ok. 20 minut.

Zupa grzybowa

Krok 5 z 6

Gotową zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem.

Zupa grzybowa

Krok 6 z 6

Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa porowa z ziemniakami

    Zupa porowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu