Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa grzybowa

(0)
1 godz 2 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Grzyby (borowiki, podgrzybki) poza sezonem mrożone
1 
Cebula
2  ząbków
4 
Ziemniaki
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
0.33 
Seler
1  pęczek
Natka pietruszki
2  łyżek
Masło
1 
Liść laurowy
4 
Ziarenko ziela angielskiego
1  łyżeczka
Majeranek
1  szczypta
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.04 g
Węglowodany
31.45 g
Tłuszcze
6.89 g
Wartość energetyczna
215 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

62 min
Krok 1
5 min
Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze części.
Krok 2
30 min
Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zalać ok. 1,2 litra wody i gotować na małym ogniu. W międzyczasie grzyby umyć. Jeśli używasz mrożonych – sparzyć je gorącą wodą. Pokroić na mniejsze części. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w kostki ziemniaki oraz grzyby. Całość lekko podsmażyć.
Krok 3
5 min
Gotowy bulion z warzyw przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w słupki. Dodać z powrotem do bulionu. Dodać podsmażone cebulę, czosnek wraz z ziemniakami oraz grzybami.
Krok 4
20 min
Całość gotować jeszcze przez ok. 20 minut.
Krok 5
1 min
Gotową zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Krok 6
1 min
Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Zupa grzybowa

Krok 1 z 6

Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze części.

Zupa grzybowa

Krok 2 z 6

Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zalać ok. 1,2 litra wody i gotować na małym ogniu. W międzyczasie grzyby umyć. Jeśli używasz mrożonych – sparzyć je gorącą wodą. Pokroić na mniejsze części. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w kostki ziemniaki oraz grzyby. Całość lekko podsmażyć.

Zupa grzybowa

Krok 3 z 6

Gotowy bulion z warzyw przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w słupki. Dodać z powrotem do bulionu. Dodać podsmażone cebulę, czosnek wraz z ziemniakami oraz grzybami.

Zupa grzybowa

Krok 4 z 6

Całość gotować jeszcze przez ok. 20 minut.

Zupa grzybowa

Krok 5 z 6

Gotową zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem.

Zupa grzybowa

Krok 6 z 6

Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Dziś na blogu klasyka gatunku: aromatyczna zupa grzybowa w wersji, można by pokusić się o stwierdzenie: “light”. Przyrządzona wyłącznie na bazie warzyw, bez dodatku śmietany, będzie stanowić doskonały wstęp do wigilijnej kolacji. Lekka zupa grzybowa, bez której oczywiście nikt nie wyobraża sobie z pewnością Wigilii, sprawi, że po zjedzeniu nawet pełnego talerza, w żołądku ciągle zostanie sporo miejsca na resztę specjałów. Sprawdź, jak ugotować zupę grzybową w wersji wege!

W ziemie trudno niestety o świeże grzyby. Do wyboru pozostają więc suszone lub mrożone. Tym razem sugeruję, aby sięgnąć po wersję mrożoną – kawałki będę większe i bardziej mięsiste.

Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha