Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem

(0)
41min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Grzyby leśne (najlepiej prawdziwki lub podgrzybki)
200  ml
Śmietanka kremówka
2 
Cebula
1  łyżka
Masło
1  łyżka
Oliwa
5 
Ziarna jałowca
5  gałązek
Świeży tymianek lub natka pietruszki
1  szczypta
Sól, pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.74 g
Węglowodany
18.65 g
Tłuszcze
22.04 g
Wartość energetyczna
310.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

41 min
Krok 1
5 min
Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
5 min
Cebule obierz i drobno posiekaj.
Krok 3
10 min
W dużym garnku podsmaż na maśle wymieszanym z oliwą cebule, następnie dodaj grzyby.
Krok 4
8 min
Przygotuj bulion (3 łyżki Bulionu warzywnego WINIARY na litr wody), powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.
Krok 5
10 min
Po 10 minutach, gdy grzyby puszczą sok, dodaj rozgniecione trzonkiem noża ziarna jałowca, wlej bulion, całość zagotuj.
Krok 6
2 min
Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę grzybową dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 7
1 min
Zupę grzybową podaję posypaną gałązkami świeżego tymianku lub posiekaną natką pietruszki.
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem

Krok 1 z 7

Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem

Krok 2 z 7

Cebule obierz i drobno posiekaj.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem

Krok 3 z 7

W dużym garnku podsmaż na maśle wymieszanym z oliwą cebule, następnie dodaj grzyby.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem

Krok 4 z 7

Przygotuj bulion (3 łyżki Bulionu warzywnego WINIARY na litr wody), powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem

Krok 5 z 7

Po 10 minutach, gdy grzyby puszczą sok, dodaj rozgniecione trzonkiem noża ziarna jałowca, wlej bulion, całość zagotuj.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem

Krok 6 z 7

Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę grzybową dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem

Krok 7 z 7

Zupę grzybową podaję posypaną gałązkami świeżego tymianku lub posiekaną natką pietruszki.

Już w środku lata można liczyć na obfite zbiory leśnych skarbów, dlatego korzystam z sezonu grzybowego i gotuję zupę grzybową ze świeżych podgrzybków. Zupę wzbogacam ziarnami jałowca, które nadają jej korzenny, głęboki smak i aromat. Zupa grzybowa w takim wydaniu to to, co lubię najbardziej – jest smaczna, sycąca i bardzo aromatyczna. Dla tego smaku warto wstać bardzo wcześniej i wybrać się na poszukiwanie świeżych leśnych grzybów. Nic nie smakuje lepiej niż potrawy przygotowane z własnoręcznie zebranych składników.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika