Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem
41min
Średni
3
łyżek
500
g
Grzyby leśne (najlepiej prawdziwki lub podgrzybki)
200
ml
Śmietanka kremówka
2
Cebula
1
łyżka
Masło
1
łyżka
Oliwa
5
Ziarna jałowca
5
gałązek
Świeży tymianek lub natka pietruszki
1
szczypta
Sól, pieprz do smaku
.
Wartości odżywcze
Białko
15.74 g
Węglowodany
18.65 g
Tłuszcze
22.04 g
Wartość energetyczna
310.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
41 min
Krok 1
5 min
Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
5 min
Cebule obierz i drobno posiekaj.
Krok 3
10 min
W dużym garnku podsmaż na maśle wymieszanym z oliwą cebule, następnie dodaj grzyby.
Krok 4
8 min
Przygotuj bulion (3 łyżki Bulionu warzywnego WINIARY na litr wody), powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.
Krok 5
10 min
Po 10 minutach, gdy grzyby puszczą sok, dodaj rozgniecione trzonkiem noża ziarna jałowca, wlej bulion, całość zagotuj.
Krok 6
2 min
Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę grzybową dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 7
1 min
Zupę grzybową podaję posypaną gałązkami świeżego tymianku lub posiekaną natką pietruszki.
Już w środku lata można liczyć na obfite zbiory leśnych skarbów, dlatego korzystam z sezonu grzybowego i gotuję zupę grzybową ze świeżych podgrzybków. Zupę wzbogacam ziarnami jałowca, które nadają jej korzenny, głęboki smak i aromat. Zupa grzybowa w takim wydaniu to to, co lubię najbardziej – jest smaczna, sycąca i bardzo aromatyczna. Dla tego smaku warto wstać bardzo wcześniej i wybrać się na poszukiwanie świeżych leśnych grzybów. Nic nie smakuje lepiej niż potrawy przygotowane z własnoręcznie zebranych składników.
Komentarze 0