Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym

Zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym

(0)
32min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.25  główka
Kapusta włoska
200  g
Mięso mielone
40  g
Ryż
4  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1.5  l
Woda
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
0.75  szklanka
Przecier pomidorowy
2  łyżek
Olej do smażenia
1  szczypta
Chili
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
trochę
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
19.78 g
Węglowodany
31.12 g
Tłuszcze
15.19 g
Wartość energetyczna
335.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pamiętam z dzieciństwa, że proces przygotowywania gołąbków był bardzo czasochłonny i skomplikowany. Może wynikało to z faktu, że moja mama zawsze robiła niemalże hurtową ilość gołąbków. Poza tym wiadomo, że dzieciom oczekiwanie na pyszności zawsze się dłuży (dorosłym zresztą też). Nagrodą za (nie)cierpliwe czekanie była wielka brytfanna pełna gołąbków duszonych pod liśćmi kapusty i oczywiście w pomidorowym sosie.

Wyobrażacie sobie przygotowanie takiej brytfanki gołąbków w zabieganym tygodniu, na dodatek z głodnymi domownikami krążącymi po kuchni? Nie da się, ale zawsze na obiad może być zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym.

Zupa gołąbkowa? Dlaczego nie! Podsmażamy mięso mielone z cebulką, dodajemy przecier pomidorowy, wywar, ryż, poszatkowaną kapustę i zaraz będziemy mieli pyszną zupę a’la gołąbki.

Z podanej ilości składników ugotujecie 4 porcje zupy. Smacznego

Przygotowanie

32 min
  • Krok 1

    3 min
    W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy.
  • Krok 2

    5 min
    Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone, mieszamy, całość oprószamy szczyptą chili i soli. Podsmażamy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  • Krok 3

    2 min
    Dodajemy do rondla przecier pomidorowy, chwilę dusimy.
  • Krok 4

    5 min
    Kapustę szatkujemy. Ryż przepłukujemy zimną wodą na sicie.
  • Krok 5

    15 min
    Dodajemy do rondla wywar, przepłukany ryż i poszatkowaną kapustę. Gotujemy 15 minut.
  • Krok 6

    2 min
    Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypaną zieloną pietruszką.
Zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym

Krok 1 z 6

W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy.

Zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym

Krok 2 z 6

Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone, mieszamy, całość oprószamy szczyptą chili i soli. Podsmażamy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym

Krok 3 z 6

Dodajemy do rondla przecier pomidorowy, chwilę dusimy.

Zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym

Krok 4 z 6

Kapustę szatkujemy. Ryż przepłukujemy zimną wodą na sicie.

Zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym

Krok 5 z 6

Dodajemy do rondla wywar, przepłukany ryż i poszatkowaną kapustę. Gotujemy 15 minut.

Zupa gołąbkowa z kapustą włoską i mięsem mielonym

Krok 6 z 6

Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypaną zieloną pietruszką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa gulaszowa węgierska na boczku

    Zupa gulaszowa węgierska na boczku

    2 godz 19 min Średni
  • Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą

    Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą

    1 godz 7 min Łatwy
  • Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

    Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

    35 min Łatwy
  • Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem

    Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem

    31 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu