Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa borowikowa z łazankami

(0)
47min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Tomek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Borowiki
200  g
Łazanki
150  ml
Śmietana 30%
1 
Cebula
1  łyżka
Masło
1  łyżka
Oliwa
1  szczypta
Natka pietruszki
1  szczypta
Sól, pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.49 g
Węglowodany
42.91 g
Tłuszcze
19.12 g
Wartość energetyczna
396.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

47 min
Krok 1
10 min
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Krok 2
6 min
Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Krok 3
8 min
W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę i podsmaż cebulę, następnie dodaj grzyby. Smaż na większym ogniu przez ok. 5 minut mieszając.
Krok 4
20 min
Przygotuj bulion (na 1.5l powinno wystarczyć ok 4.5 łyżki), powinien być gorący. Bulion zagotuj i wlej do garnka z grzybami. Gotuj ok. 20 minut.
Krok 5
2 min
Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę grzybową dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 6
1 min
Zupę podawaj z ugotowanymi łazankami, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Zupa borowikowa z łazankami

Krok 1 z 6

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Zupa borowikowa z łazankami

Krok 2 z 6

Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj.

Zupa borowikowa z łazankami

Krok 3 z 6

W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę i podsmaż cebulę, następnie dodaj grzyby. Smaż na większym ogniu przez ok. 5 minut mieszając.

Zupa borowikowa z łazankami

Krok 4 z 6

Przygotuj bulion (na 1.5l powinno wystarczyć ok 4.5 łyżki), powinien być gorący. Bulion zagotuj i wlej do garnka z grzybami. Gotuj ok. 20 minut.

Zupa borowikowa z łazankami

Krok 5 z 6

Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę grzybową dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zupa borowikowa z łazankami

Krok 6 z 6

Zupę podawaj z ugotowanymi łazankami, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Borowiki to jedne z najsmaczniejszych polskich grzybów. Ich smak i zapach nie mają sobie równych. Cenione są przede wszystkim za silny, przyjemny, specyficzny aromat. Dodane do potraw nadają im niepowtarzalny charakter. Największy wysyp tych grzybów przypada na wrzesień, październik i listopad. Dlatego o tej porze warto wyruszyć na grzybobranie, by przygotować wyśmienitą zupę borowikową. Przeczytaj również kilka podstawowych rad dla początkujących grzybiarzy – grzybobranie i co dalej, czyli jak czyścić grzyby.

Zupa borowikowa z łazankami jest bardzo prosta w wykonaniu. Przepis pokazuje, że wystarczy kilka dobrej jakości składników i w pół godziny na stole może pojawić się tak zjawiskowe danie. Zupę borowikową z łazankami przygotowałem na bulionie warzywnym Winiary. Do zupy dorzuciłem podsmażane prawdziwki i cebulę. Na koniec grzybową zabieliłem śmietaną. Zupę borowikową podaję z drobnym makaronem typu łazanki i posiekaną natką pietruszki. Makaron gotuję oddzielnie, aby nie zmiękł za bardzo w zupie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha