Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Borowiki to jedne z najsmaczniejszych polskich grzybów. Ich smak i zapach nie mają sobie równych. Cenione są przede wszystkim za silny, przyjemny, specyficzny aromat. Dodane do potraw nadają im niepowtarzalny charakter. Największy wysyp tych grzybów przypada na wrzesień, październik i listopad. Dlatego o tej porze warto wyruszyć na grzybobranie, by przygotować wyśmienitą zupę borowikową. Przeczytaj również kilka podstawowych rad dla początkujących grzybiarzy – grzybobranie i co dalej, czyli jak czyścić grzyby.
Zupa borowikowa z łazankami jest bardzo prosta w wykonaniu. Przepis pokazuje, że wystarczy kilka dobrej jakości składników i w pół godziny na stole może pojawić się tak zjawiskowe danie. Zupę borowikową z łazankami przygotowałem na bulionie warzywnym Winiary. Do zupy dorzuciłem podsmażane prawdziwki i cebulę. Na koniec grzybową zabieliłem śmietaną. Zupę borowikową podaję z drobnym makaronem typu łazanki i posiekaną natką pietruszki. Makaron gotuję oddzielnie, aby nie zmiękł za bardzo w zupie.
Przygotowanie
47 min
Krok 1
10 min
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Krok 2
6 min
Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Krok 3
8 min
W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę i podsmaż cebulę, następnie dodaj grzyby. Smaż na większym ogniu przez ok. 5 minut mieszając.
Krok 4
20 min
Przygotuj bulion (na 1.5l powinno wystarczyć ok 4.5 łyżki), powinien być gorący. Bulion zagotuj i wlej do garnka z grzybami. Gotuj ok. 20 minut.
Krok 5
2 min
Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę grzybową dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 6
1 min
Zupę podawaj z ugotowanymi łazankami, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Krok 1
z
6
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Krok 2
z
6
Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Krok 3
z
6
W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę i podsmaż cebulę, następnie dodaj grzyby. Smaż na większym ogniu przez ok. 5 minut mieszając.
Krok 4
z
6
Przygotuj bulion (na 1.5l powinno wystarczyć ok 4.5 łyżki), powinien być gorący. Bulion zagotuj i wlej do garnka z grzybami. Gotuj ok. 20 minut.
Krok 5
z
6
Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę grzybową dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 6
z
6
Zupę podawaj z ugotowanymi łazankami, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0