Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zapiekanka makaronowa z szynką i serem to sposób na szybki obiad. Przygotowanie tego dania trwa zaledwie 20 minut! Przepis jest prosty i klasyczny – naczynie wykładamy podgotowanym makaronem, który następnie posypujemy szynką i serową pierzynką. Zapiekankę makaronową pieczemy także z dodatkiem sosu śmietanowego przyprawionego Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Zapiekanka makaronowa to danie, które sprawdzi się w chłodne popołudnia o każdej porze roku. Możesz przygotować je zarówno na co dzień, jak i od święta — z myślą o Twoich bliskich.
Przepis na zapiekankę makaronową
Przygotowanie przepysznego dania, jakim jest zapiekanka z makaronem i szynką, rozpoczynamy od utarcia sera żółtego i pokrojenia wędliny w kostkę. Następnie mieszamy śmietanę z przyprawami: pieprzem, papryką, ziołami prowansalskimi i Ziarenkami smaku WINIARY. Naczynie smarujemy masłem, a na dno wykładamy podgotowany makaron. Przykrywamy go szynką, a całość zalewamy mieszanką śmietany i przypraw. Na koniec posypujemy wszystko żółtym serem i zapiekamy w piekarniku. Nasza zapiekanka z szynką i makaronem najlepiej wygląda pokrojona, podawana na talerzu z listkiem bazylii lub mięty u boku. Warto też wypróbować ten przepis z innym mięsem, na przykład z kurczakiem. Idealnie nada się do tego pierś przyrządzona w WINIARY Pomysł na...
Zapiekanka z makaronem i szynką – wartości odżywcze produktów
Makaron i szynka to produkty, które zapewniają część zapotrzebowania na białko i węglowodany. Krąży legenda, że są one niezwykle kaloryczne, jednak jest to nieprawda. Kluski są produktem o umiarkowanej ilości energii. Jeśli chcemy, aby były one źródłem witamin i minerałów, najlepiej wybrać makaron pełnoziarnisty. Zawiera on miedź, cynk, żelazo, magnez oraz witaminy z grupy B. Jest również o wiele bardziej sycący niż zwykły biały, ponieważ pełne ziarno ma więcej błonnika, tak więc wiąże więcej wody. Szynka jest bogatym źródłem białka, które również dostarcza witamin. Ryboflawina, niacyna i tiamina to tylko niektóre mikroelementy znajdujące się w wędlinie. Nie można też zapomnieć o witaminie B12, której próżno szukać w niefortyfikowanych produktach roślinnych. Dodatkowo żelazo, cynk i magnez sprawiają, że wartość odżywcza szynki wzrasta.
Danie takie jak zapiekanka makaronowa z serem i szynką jest idealne na obiad. Bardzo łatwo je przygotować, a pieczenie w piekarniku dodaje zdrowia i smaku. Świetnie nadaje się na lunch w pracy czy też szybką kolację. Makaron, jako bardzo wdzięczny produkt sprawi, że zapiekanka będzie prosta w przygotowaniu. Poradzi sobie z nią każdy kuchenny nowicjusz. Miłego gotowania!
Szynkę pokroić w drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Śmietanę wymieszać z wodą (400 ml) i przyprawami, zagotować. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć na dno podgotowany makaron. Makaron przykrywamy szynką.
Zalewamy wodą ze śmietaną, posypujemy startym, żółtym serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez pół godziny.
Kroimy na kawałki i podajemy na talerzach.
Urszula