Zapiekane bułeczki ze szpinakiem
47min
Łatwy
4 łyżek
2
Bagietka francuska
1 opakowanie
Szpinak Mrożony
1 ząbek
Czosnek
1 łyżka
Masło
1 łyżka
Śmietana
10 porcji
Boczek
4 łyżek
Ser edamski
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Sok z cytryny
1 trochę
Cukier
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
47 min
Krok 1
15 min
Szpinak podduś na patelni na maśle. Obierz czosnek. Odparuj szpinak, dopraw rozgniecionym czosnkiem, śmietaną i Majonezem. Wymieszaj, dodaj do smaku sok z cytryny, sól i cukier.
Krok 2
10 min
Na drugiej patelni wysmaż drobno pokrojony w kostkę boczek, odsącz z tłuszczu.
Krok 3
2 min
Dodaj boczek do szpinaku.
Krok 4
3 min
Bułki przekrój w poprzek na połowy, a potem wzdłuż na płaskie "łódeczki".
Krok 5
2 min
Wydrąż bułeczki, zagęść szpinak wydrążonym miąższem.
Krok 6
2 min
Nałóż do bułkowych "łódeczek", posyp startym żółtym serem.
Krok 7
0 min
Zapiekaj bułeczki w opiekacz 10 minut lub w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 15 minut.
Krok 8
1 min
Podawaj z plastrami świeżego pomidora, oprószonymi solą i czarnym pieprzem.
W zimne, deszczowe dni robimy... gorące zapiekane bułeczki ze szpinakiem - prosto z piekarnika! Przyrządzamy szpinak, doprawiony czosnkiem i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, łączymy z wysmażonym na chrupko boczkiem, napełniamy farszem łódeczki z bułek i na koniec wszystko posypujemy żółtym serem. Zapiekamy, podajemy z plastrami pomidora. Idealne na rozgrzewkę i poprawę humoru!
Komentarze 0