Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wolno pieczona szynka w ciemnym piwie i brązowym cukrze

0
138 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

750 ml
Piwo ciemne
1.5 szklanek
Cukier brązowy
18 g
Skórka z pomarańczy
1 pęczek
Tymianek
80 ml
Ocet winny biały
1 
laska cynamonu
2500 g
Szynka wieprzowa z kością
1 paczka
WINIARY Sos Pieczeniowy Ciemny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
232.53 g
Białko
569.25 g
Węglowodany
288.54 g
Wartość energetyczna
5641.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

138 min
Krok 1
20 min
Piwo, brązowy cukier, skórkę pomarańczy, tymianek, ocet i cynamon umieść w dużym rondlu. Doprowadź do wrzenia i gotuj 20 minut.
Krok 2
2 min
Szynkę przełóż do dużego naczynia do pieczenia i zalej zredukowaną mieszanką.
Krok 3
40 min
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C i wstaw do niego szynkę. Piecz 40 minut.
Krok 4
70 min
Następnie odwróć mięso i piecz kolejne 40 minut. Po upływie tego czasu odwróć szynkę jeszcze raz i piecz jeszcze 25–30 minut, aż będzie złocista.
Krok 5
5 min
Sos pieczeniowy ciemny WINIARY przygotuj według instrukcji na opakowaniu i tuż przed podaniem polej nim szynkę.
Krok 6
1 min
To danie idealnie sprawdzi się również jako dodatek do kanapek, najlepiej w towarzystwie Sosu tatarskiego i Sosu chrzanowego WINIARY.
Wolno pieczona szynka w ciemnym piwie i brązowym cukrze

Krok 1 z 6

Piwo, brązowy cukier, skórkę pomarańczy, tymianek, ocet i cynamon umieść w dużym rondlu. Doprowadź do wrzenia i gotuj 20 minut.

Wolno pieczona szynka w ciemnym piwie i brązowym cukrze

Krok 2 z 6

Szynkę przełóż do dużego naczynia do pieczenia i zalej zredukowaną mieszanką.

Wolno pieczona szynka w ciemnym piwie i brązowym cukrze

Krok 3 z 6

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C i wstaw do niego szynkę. Piecz 40 minut.

Wolno pieczona szynka w ciemnym piwie i brązowym cukrze

Krok 4 z 6

Następnie odwróć mięso i piecz kolejne 40 minut. Po upływie tego czasu odwróć szynkę jeszcze raz i piecz jeszcze 25–30 minut, aż będzie złocista.

Wolno pieczona szynka w ciemnym piwie i brązowym cukrze

Krok 5 z 6

Sos pieczeniowy ciemny WINIARY przygotuj według instrukcji na opakowaniu i tuż przed podaniem polej nim szynkę.

Wolno pieczona szynka w ciemnym piwie i brązowym cukrze

Krok 6 z 6

To danie idealnie sprawdzi się również jako dodatek do kanapek, najlepiej w towarzystwie Sosu tatarskiego i Sosu chrzanowego WINIARY.

Mięso nie zawsze musi być przygotowywane na wytrawnie. Wolno pieczona szynka w ciemnym piwie i brązowym cukrze to przykład na wyśmienite mięso w niestandardowej odsłonie. Przekonaj się, że doskonale upieczona szynka, soczysta i delikatna, przyrządzona na słodko, sprawi, że obiad nabierze nowego charakteru. Dołożenie Sosu tatarskiego WINIARY lub Sosu chrzanowego WINIARY będzie idealnym dopełnieniem szynki przyrządzonej na słodko.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika