MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Wstecz
9 8g / 9%
66 125.3g / 66%
25 48.4g / 25%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Smażona wieprzowina z zielonym groszkiem i makaronem

(0)
30 min
Łatwy
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Kawałek wieprzowiny - schab, szynka, polędwiczka Zobacz naszą wskazówkę
0.5  szklanka
Zielony groszek mrożony lub z puszki
300  g
Makaron rurki
200  ml
Bulion lub woda
1 
Marchewka
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
trochę
Sól i pieprz do smaku
25  g
Posiekana natka pietruszki
1 
Papryczka chill (opcjonalnie)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
125.38 g
Wartość energetyczna
729.11 kcal
Tłuszcze
8.07 g
Białko
48.46 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dania z sosem to nasz największy sprzymierzeniec w gotowaniu zero waste. Wystarczy odrobina inwencji i nawet przypadkowe składniki zmieniają się w smakowite danie. Tym razem punktem wyjścia był schab wieprzowy, który został z poprzedniego obiadu i zbieranina warzyw z dna lodówki. Przecież nie mogły się tak po prostu zmarnować!

Sos pieczeniowy ciemny WINIARY, dodany do makaronu, połączył wszystko w całość i powstała smakowita propozycja obiadu lub sycącej kolacji. Kolorowe, różnorodne składniki, głęboki smak i aksamitna konsystencja sosu... Tego dania nie sposób opisać, trzeba spróbować!

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    6 min
    Cebulę pokrój w piórka. Czosnek i paprykę chili posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w półplasterki. Mięso pokrój w kostkę.
  • Krok 2

    10 min
    Na patelnię wrzuć cebulę i smaż aż zmięknie. Dodaj mięso, czosnek i chili i smaż chwilę aż mięso zacznie się rumienić. Dodaj marchewkę i zielony groszek i smaż całość jeszcze chwilę.
  • Krok 3

    8 min
    W międzyczasie ugotuj makaron al’dente wg instrukcji na opakowaniu.
  • Krok 4

    5 min
    Do składników na patelni wlej wodę lub bulion i dodaj sos pieczeniowy WINIARY. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj chwilę aż sos nabierze aksamitnej konsystencji.
  • Krok 5

    1 min
    Na końcu całość dopraw solą oraz pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
Smażona wieprzowina z zielonym groszkiem i makaronem

Krok 1 z 5

Cebulę pokrój w piórka. Czosnek i paprykę chili posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w półplasterki. Mięso pokrój w kostkę.

Smażona wieprzowina z zielonym groszkiem i makaronem

Krok 2 z 5

Na patelnię wrzuć cebulę i smaż aż zmięknie. Dodaj mięso, czosnek i chili i smaż chwilę aż mięso zacznie się rumienić. Dodaj marchewkę i zielony groszek i smaż całość jeszcze chwilę.

Smażona wieprzowina z zielonym groszkiem i makaronem

Krok 3 z 5

W międzyczasie ugotuj makaron al’dente wg instrukcji na opakowaniu.

Smażona wieprzowina z zielonym groszkiem i makaronem

Krok 4 z 5

Do składników na patelni wlej wodę lub bulion i dodaj sos pieczeniowy WINIARY. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj chwilę aż sos nabierze aksamitnej konsystencji.

Smażona wieprzowina z zielonym groszkiem i makaronem

Krok 5 z 5

Na końcu całość dopraw solą oraz pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF

lite