Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

0
96 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
250 g
Mąka pszenna
120 g
Masło
50 g
Cukier
3 
Żółtko
400 ml
Mleko
5 g
Cukier
100 g
Masło
1 łyżka
Mąka pszenna
1 słoik
Konfitura wiśniowa
1 trochę
Jeżyny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
45.72 g
Białko
8.02 g
Tłuszcze
27.27 g
Wartość energetyczna
447.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

96 min
Krok 1
15 min
Masło rozpuść, do lekko ostudzonego dodaj przesianą mąkę pszenną, cukier, żółtka i zagnieć na jednolitą masę. Uformuj z niego kulę, owiń folią.
Krok 2
30 min
Włóż na 30 minut do lodówki.
Krok 3
10 min
Po tym czasie rozpłaszcz ciasto wałkiem i włóż do formy o średnicy 28 cm w jednym kawałku. To, co odpadnie, doklej ręcznie. Ciasto ponakłuwaj widelcem.
Krok 4
3 min
Przykryj formę okręgiem wyciętym z papieru do pieczenia i wysyp na niego fasolę.
Krok 5
10 min
W ten sposób piecz ciasto przez 10 minut w temp 180 stopni.
Krok 6
10 min
Następnie zdejmij fasolę i piecz ciasto jeszcze 10-15 minut. Wystudź ciasto.
Krok 7
10 min
W tym czasie zrób krem: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, 5 g cukru i łyżką mąki. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem ze 100 g masła.
Krok 8
3 min
Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia, energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia.
Krok 9
5 min
Posmaruj tartę konfiturą, potem kremem budyniowym. Na koniec ozdób tartę jeżynami.
Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

Krok 1 z 9

Masło rozpuść, do lekko ostudzonego dodaj przesianą mąkę pszenną, cukier, żółtka i zagnieć na jednolitą masę. Uformuj z niego kulę, owiń folią.

Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

Krok 2 z 9

Włóż na 30 minut do lodówki.

Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

Krok 3 z 9

Po tym czasie rozpłaszcz ciasto wałkiem i włóż do formy o średnicy 28 cm w jednym kawałku. To, co odpadnie, doklej ręcznie. Ciasto ponakłuwaj widelcem.

Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

Krok 4 z 9

Przykryj formę okręgiem wyciętym z papieru do pieczenia i wysyp na niego fasolę.

Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

Krok 5 z 9

W ten sposób piecz ciasto przez 10 minut w temp 180 stopni.

Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

Krok 6 z 9

Następnie zdejmij fasolę i piecz ciasto jeszcze 10-15 minut. Wystudź ciasto.

Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

Krok 7 z 9

W tym czasie zrób krem: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, 5 g cukru i łyżką mąki. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem ze 100 g masła.

Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

Krok 8 z 9

Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia, energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia.

Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

Krok 9 z 9

Posmaruj tartę konfiturą, potem kremem budyniowym. Na koniec ozdób tartę jeżynami.

Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami to doskonały pomysł na jesienne menu. Tartę możesz nie tylko serwować podczas tradycyjnych posiłków i spotkań, ale możesz ją potraktować również jako posiłek, który możesz zabierać na wyjazdy i imprezy w terenie. Sprawdzi się doskonale w menu wszystkich wycieczek. Wypróbuj nasz przepis na tarte z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami przygotowana na bazie Budyniu o smaku waniliowym WINIARY!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika