Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szpinak z mozzarellą

3
36 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Szpinak
250 g
Makaron Penne
125 g
Mozzarella
3 łyżek
Śmietana
3 ząbków
Czosnek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
39.58 g
Węglowodany
106.02 g
Tłuszcze
21 g
Wartość energetyczna
725.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

36 min
Krok 1
10 min
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu włożyć zamrożony (bądź świeży, bardzo rozdrobniony) szpinak. Smażyć go na wolnym ogniu ok. 10 minut.
Krok 2
10 min
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Krok 3
5 min
Do szpinaku dodać 2- 3 łyżki śmietany. Razem poddusić ok. 5 minut, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony na ok 2- 3 cm kawałki ser mozzarella.
Krok 4
10 min
Poddusić wszystko razem aż do momentu, gdy ser się rozpuści.
Krok 5
1 min
Gotowym sosem polać odcedzony wcześniej makaron.
Szpinak z mozzarellą

Krok 1 z 5

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu włożyć zamrożony (bądź świeży, bardzo rozdrobniony) szpinak. Smażyć go na wolnym ogniu ok. 10 minut.

Szpinak z mozzarellą

Krok 2 z 5

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Szpinak z mozzarellą

Krok 3 z 5

Do szpinaku dodać 2- 3 łyżki śmietany. Razem poddusić ok. 5 minut, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony na ok 2- 3 cm kawałki ser mozzarella.

Szpinak z mozzarellą

Krok 4 z 5

Poddusić wszystko razem aż do momentu, gdy ser się rozpuści.

Szpinak z mozzarellą

Krok 5 z 5

Gotowym sosem polać odcedzony wcześniej makaron.

Danie doskonałe dla miłośników szpinaku i ciągnącego się sera. Szpinak z mozzarellą smażymy z dodatkiem czosnku i śmietany, a następnie podajemy z makaronem penne ugotowanym al dente. Szpinak z mozzarellą i makaronem to idealne danie na kolację we dwoje.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika