Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Szpinak z mozzarellą
100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
39.6g / 20%
Węglowodany
106g / 54%
Tłuszcze
21g / 25%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Szpinak z mozzarellą

+

Szpinak z mozzarellą

Wróć

Szpinak z mozzarellą

(8)
36min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Natilka

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Szpinak
250  g
Makaron Penne
125  g
Mozzarella
3  łyżek
Śmietana
3  ząbków
Czosnek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
39.58 g
Węglowodany
106.02 g
Tłuszcze
21 g
Wartość energetyczna
725.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Danie doskonałe dla miłośników szpinaku i ciągnącego się sera. Makaron ze szpinakiem i mozzarellą to idealny pomysł na kolację we dwoje. Sprawdzi się też jako posiłek na lunch do pracy, który wystarczy spakować w pudełko i zabrać ze sobą. Przepis na to danie jest niezwykle prosty i poradzi sobie z nim nawet osoba, która niezbyt często gości w kuchni.

Mozzarella to włoski ser, który osiągnął już status kultowego. Na początku był wytwarzany z mleka owczego, jednak w XVI wieku upowszechniła się hodowla bawołów, co spowodowało, że mleko tych zwierząt chętniej wykorzystywano do produkcji sera. Zaczął on gościć na stołach w dworach królewskich, co zaczęło nadawać mu popularności. W XX wieku mozzarella podbiła cały świat, kiedy do jej wyrobu zaczęto używać wszechobecnego mleka krowiego. Ser mozzarella to produkt wartościowy, zawierający mniej tłuszczu niż ser żółty oraz stanowiący dobre źródło cynku i selenu.

Szpinak do jedno z najzdrowszych warzyw. Był znany już w starożytnej Persji, a w XI wieku naszej ery znalazł się na terytorium dzisiejszej Hiszpanii, skąd został rozpropagowany na inne części Europy. Szpinak zawiera cenne witaminy, sole mineralne i przeciwutleniacze. Azotany w nim zawarte pomagają w rozwoju masy mięśniowej. Jest bogatym źródłem magnezu. Poleca się go osobom narażonym na stres, ponieważ pierwiastek ten pomaga przywrócić równowagę i zapobiega bólom głowy. Często słyszymy, że osoby chcące stracić na wadze często jedzą szpinak. I słusznie, ponieważ jego liście mają bardzo mało kalorii, a zawarty w nich potas i witaminy z grupy B przyspieszają metabolizm, co jest niezwykle istotne w odchudzaniu.

Makaron penne ze szpinakiem i serem to jedno z najprostszych i najszybszych dań do przygotowania na obiad czy kolację. Możemy do niego użyć mrożonego lub świeżego szpinaku- należy jednak pamiętać, aby był bardzo rozdrobniony. Smażymy go na wolnym ogniu przez około 10 minut. W międzyczasie możemy ugotować makaron penne. Nie powinno to nam przysporzyć żadnych trudności, ponieważ pomogą nam w tym czytelne instrukcje umieszczone na opakowaniu. Do usmażonego szpinaku dodajemy śmietanę i dusimy razem przez około 5 minut. Nie możemy zapomnieć o czosnku, który nada całej potrawie niesamowitego aromatu. Na końcu na patelni umieszczamy pokrojony ser mozzarella i czekamy, aż całość się rozpuści. Przygotowanym sosem polewamy odcedzony wcześniej makaron. Do gotowego dania idealnie będzie pasować kieliszek białego wina lub orzeźwiająca lemoniada. Posiłek w sam raz na lato. Smacznego!

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    10 min
    Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu włożyć zamrożony (bądź świeży, bardzo rozdrobniony) szpinak. Smażyć go na wolnym ogniu ok. 10 minut.
  • Krok 2

    10 min
    Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  • Krok 3

    5 min
    Do szpinaku dodać 2- 3 łyżki śmietany. Razem poddusić ok. 5 minut, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony na ok 2- 3 cm kawałki ser mozzarella.
  • Krok 4

    10 min
    Poddusić wszystko razem aż do momentu, gdy ser się rozpuści.
  • Krok 5

    1 min
    Gotowym sosem polać odcedzony wcześniej makaron.
Szpinak z mozzarellą

Krok 1 z 5

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu włożyć zamrożony (bądź świeży, bardzo rozdrobniony) szpinak. Smażyć go na wolnym ogniu ok. 10 minut.

Szpinak z mozzarellą

Krok 2 z 5

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Szpinak z mozzarellą

Krok 3 z 5

Do szpinaku dodać 2- 3 łyżki śmietany. Razem poddusić ok. 5 minut, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony na ok 2- 3 cm kawałki ser mozzarella.

Szpinak z mozzarellą

Krok 4 z 5

Poddusić wszystko razem aż do momentu, gdy ser się rozpuści.

Szpinak z mozzarellą

Krok 5 z 5

Gotowym sosem polać odcedzony wcześniej makaron.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
A Alicja

Ja bym jeszcze dopisała zeby szpinak skropić sokiem z cytryny wtedy zachowa swoje wartości

Winiary
Expert

Super wskazówka, dziękujemy! Z pewnością pomoże ona innym miłośnikom gotowania.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Makaron
  • Obiad
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Z makaronem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Makaron z ricottą, szpinakiem i czosnkiem

    Makaron z ricottą, szpinakiem i czosnkiem

    41 min Łatwy
  • Łazanki z kapustą i boczkiem

    Łazanki z kapustą i boczkiem

    22 min Łatwy
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

    Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

    1 godz 10 min Łatwy
  • Tofu z pastą paprykową po azjatycku

    Tofu z pastą paprykową po azjatycku

    23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu