Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Szpinak z mozzarellą
Dodaj do CookBook

Szpinak z mozzarellą

(11)
36 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest oktawia6
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Szpinak
250  g
Makaron Penne
125  g
Mozzarella
3  łyżek
Śmietana
3  ząbków
Czosnek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
106 g
Wartość energetyczna
725.1 kcal
Tłuszcze
21 g
Białko
39.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Danie doskonałe dla miłośników szpinaku i ciągnącego się sera. Makaron ze szpinakiem i mozzarellą to idealny pomysł na kolację we dwoje. Sprawdzi się też jako posiłek na lunch do pracy, który wystarczy spakować w pudełko i zabrać ze sobą. Przepis na to danie jest niezwykle prosty i poradzi sobie z nim nawet osoba, która niezbyt często gości w kuchni.

Mozzarella to włoski ser, który osiągnął już status kultowego. Na początku był wytwarzany z mleka owczego, jednak w XVI wieku upowszechniła się hodowla bawołów, co spowodowało, że mleko tych zwierząt chętniej wykorzystywano do produkcji sera. Zaczął on gościć na stołach w dworach królewskich, co zaczęło nadawać mu popularności. W XX wieku mozzarella podbiła cały świat, kiedy do jej wyrobu zaczęto używać wszechobecnego mleka krowiego. Ser mozzarella to produkt wartościowy, zawierający mniej tłuszczu niż ser żółty oraz stanowiący dobre źródło cynku i selenu.

Szpinak do jedno z najzdrowszych warzyw. Był znany już w starożytnej Persji, a w XI wieku naszej ery znalazł się na terytorium dzisiejszej Hiszpanii, skąd został rozpropagowany na inne części Europy. Szpinak zawiera cenne witaminy, sole mineralne i przeciwutleniacze. Azotany w nim zawarte pomagają w rozwoju masy mięśniowej. Jest bogatym źródłem magnezu. Poleca się go osobom narażonym na stres, ponieważ pierwiastek ten pomaga przywrócić równowagę i zapobiega bólom głowy. Często słyszymy, że osoby chcące stracić na wadze często jedzą szpinak. I słusznie, ponieważ jego liście mają bardzo mało kalorii, a zawarty w nich potas i witaminy z grupy B przyspieszają metabolizm, co jest niezwykle istotne w odchudzaniu.

Makaron penne ze szpinakiem i serem to jedno z najprostszych i najszybszych dań do przygotowania na obiad czy kolację. Możemy do niego użyć mrożonego lub świeżego szpinaku- należy jednak pamiętać, aby był bardzo rozdrobniony. Smażymy go na wolnym ogniu przez około 10 minut. W międzyczasie możemy ugotować makaron penne. Nie powinno to nam przysporzyć żadnych trudności, ponieważ pomogą nam w tym czytelne instrukcje umieszczone na opakowaniu. Do usmażonego szpinaku dodajemy śmietanę i dusimy razem przez około 5 minut. Nie możemy zapomnieć o czosnku, który nada całej potrawie niesamowitego aromatu. Na końcu na patelni umieszczamy pokrojony ser mozzarella i czekamy, aż całość się rozpuści. Przygotowanym sosem polewamy odcedzony wcześniej makaron. Do gotowego dania idealnie będzie pasować kieliszek białego wina lub orzeźwiająca lemoniada. Posiłek w sam raz na lato. Smacznego!

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    10 min
    Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu włożyć zamrożony (bądź świeży, bardzo rozdrobniony) szpinak. Smażyć go na wolnym ogniu ok. 10 minut.
  • Krok 2

    10 min
    Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  • Krok 3

    5 min
    Do szpinaku dodać 2- 3 łyżki śmietany. Razem poddusić ok. 5 minut, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony na ok 2- 3 cm kawałki ser mozzarella.
  • Krok 4

    10 min
    Poddusić wszystko razem aż do momentu, gdy ser się rozpuści.
  • Krok 5

    1 min
    Gotowym sosem polać odcedzony wcześniej makaron.
Szpinak z mozzarellą

Krok 1 z 5

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu włożyć zamrożony (bądź świeży, bardzo rozdrobniony) szpinak. Smażyć go na wolnym ogniu ok. 10 minut.

Szpinak z mozzarellą

Krok 2 z 5

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Szpinak z mozzarellą

Krok 3 z 5

Do szpinaku dodać 2- 3 łyżki śmietany. Razem poddusić ok. 5 minut, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony na ok 2- 3 cm kawałki ser mozzarella.

Szpinak z mozzarellą

Krok 4 z 5

Poddusić wszystko razem aż do momentu, gdy ser się rozpuści.

Szpinak z mozzarellą

Krok 5 z 5

Gotowym sosem polać odcedzony wcześniej makaron.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.9 z 5
4.9
Wszystkich ocen: 10
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
1010
99
11
00
00
00

Opinie

5

Kris

Ja dodaje jeszcze piers z kurczaka
Anonim (niezweryfikowany) 12/16/2023-11:52 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/19/2024-12:45 CET
Kris, kurczak to super dodatek do tego dania. A przy okazji sposób na wykorzystanie składników, które mamy pod ręką 😊
4

Alicja

Ja bym jeszcze dopisała zeby szpinak skropić sokiem z cytryny wtedy zachowa swoje wartości
Anonim (niezweryfikowany) 11/27/2021-05:46 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 11/30/2021-01:55 CET
Super wskazówka, dziękujemy! Z pewnością pomoże ona innym miłośnikom gotowania.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Makaron
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Z makaronem
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Makaron z ricottą, szpinakiem i czosnkiem

    Makaron z ricottą, szpinakiem i czosnkiem

    18 min Łatwy
  • Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem

    Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem

    46 min Łatwy
  • Sałatka z jabłkiem, serem pleśniowym, orzechami, szpinakiem i rukolą

    Sałatka z jabłkiem, serem pleśniowym, orzechami, szpinakiem i rukolą

    15 min Łatwy
  • Ciecierzyca ze szpinakiem i batatami tikka masala

    Ciecierzyca ze szpinakiem i batatami tikka masala

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu