Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Szparagi z sosem majonezowym z cytryną i parmezanem
Dodaj do CookBook

Szparagi z sosem majonezowym z cytryną i parmezanem

(0)
10 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Zielone szparagi
1  ząbek
Czosnek
trochę
Oliwa do smażenia
3  łyżek
Majonez z olejem awokado WINIARY
1  łyżka
Skórka z cytryny
1  łyżka
Sok z cytryny
30  g
Parmezan
1  ząbek
Czosnek
1  łyżka
Szczypiorek
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.2 g
Wartość energetyczna
225.4 kcal
Tłuszcze
18.6 g
Białko
7.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Szukasz przepisu na prostą, szybką przekąskę, którą zjesz, gdy niespodziewanie najdzie Cię ochota na coś dobrego? A możesz szukasz przepisu na małe co nieco dla niezapowiedzianych gości? Mamy przepis na szparagi z sosem majonezowym z cytryną i parmezanem, który świetnie sprawdzi się w obu przypadkach. To ekspresowy przepis dla fanów sezonowych produktów. Dziś w roli głównej szparagi. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy.


Szparagi na szybką przekąskę

Jeśli lubisz szparagi i chcesz w pełni skorzystać z sezonu na te pyszności, zobacz nasz przepis na szparagi z dodatkiem kremowego sosu na bazie majonezu z olejem awokado WINIARY. To zaskakujące połączenie, które skradnie Twoje serce i podniebienie.

Najpierw oczyść zielone szparagi i podsmaż je przez chwilę na oliwie z czosnkiem. Zdejmij szparagi z patelni i przygotuj sos z majonezu, czosnku, skórki i soku z cytryny, tartego parmezanu i posiekanego szczypiorku. Podsmażone szparagi podawaj z orzeźwiającym sosem cytrynowym. Do takiej przekąski pasują też grzanki, np. z czerstwego chleba lub garść zielonych liści, które świetnie połączą się z kremowym sosem. Smacznego!

Przygotowanie

10 min
  • Krok 1

    5 min
    Szparagi oczyść z niejadalnych części. Rozgrzej odrobinę oliwy na patelni. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i szparagi. Smaż całość ok. 2 min. Dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 2

    2 min
    Czosnek przeciśnij przez praskę. Szczypiorek posiekaj.
  • Krok 3

    2 min
    Majonez z olejem awokado WINIARY wymieszaj z przeciśniętym ząbkiem czosnku, skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Dodaj starty parmezan oraz posiekany szczypiorek. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  • Krok 4

    1 min
    Szparagi podawaj z dipem cytrynowym.
Szparagi z sosem majonezowym z cytryną i parmezanem

Krok 1 z 4

Szparagi oczyść z niejadalnych części. Rozgrzej odrobinę oliwy na patelni. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i szparagi. Smaż całość ok. 2 min. Dopraw solą i pieprzem.

Szparagi z sosem majonezowym z cytryną i parmezanem

Krok 2 z 4

Czosnek przeciśnij przez praskę. Szczypiorek posiekaj.

Szparagi z sosem majonezowym z cytryną i parmezanem

Krok 3 z 4

Majonez z olejem awokado WINIARY wymieszaj z przeciśniętym ząbkiem czosnku, skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Dodaj starty parmezan oraz posiekany szczypiorek. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Szparagi z sosem majonezowym z cytryną i parmezanem

Krok 4 z 4

Szparagi podawaj z dipem cytrynowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Dodatek
  • Entrant
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przekąska
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szparagi w boczku z grilla

    Szparagi w boczku z grilla

    26 min Łatwy
  • Szparagi z jajkami sadzonymi na grzankach

    Szparagi z jajkami sadzonymi na grzankach

    46 min Średni
  • Szparagi pieczone w cieście francuskim

    Szparagi pieczone w cieście francuskim

    1 godz 3 min Średni
  • Glazurowane szparagi z bułką tartą

    Glazurowane szparagi z bułką tartą

    24 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu