MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Wstecz
37 11.9g / 37%
29 22g / 29%
34 24.7g / 34%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Świąteczny kurczak z bakaliami z sosem pieczeniowym

(0)
54 min
Łatwy
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mięso mielone z kurczaka
6 
Suszone morele
6 
Suszone śliwki
1  łyżka
Rodzynki
1  łyżka
Suszona żurawina
1 
Jajko
1  łyżka
Bułka tarta
trochę
Sól i pieprz do smaku
0.5  pęczek
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
22.04 g
Wartość energetyczna
290.02 kcal
Tłuszcze
11.99 g
Białko
24.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kurczak faszerowany to jedno z bardziej popularnych, świątecznych dań. Nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale też jak smakuje! My dziś mamy dla Ciebie przepis na kurczaka z bakaliami – w sam raz na nadchodzące święta, rodzinną imprezę albo niedzielny obiad dla całej gromadki. Jeśli Twoi bliscy lubią połączenie mięsa i bakalii – koniecznie wypróbuj ten przepis!

Jest wiele sposobów na przygotowanie faszerowanego kurczaka – można nadziewać go rozmaitymi dodatkami (mięsem, warzywami, owocami) i piec w całości lub wybrać łatwiejszą wersję i zrobić podobne danie w formie roladki. Oto nasz sposób na ułatwienie tego zadania – zamiast całego kurczaka, używamy tu mięsa mielonego, a następnie łączymy je z pozostałymi składnikami. Dzięki temu zrobienie efektownej potrawy nie sprawi trudności nawet początkującym fanom gotowania. Tak przygotowanego kurczaka z bakaliami wystarczy zawinąć w folię aluminiową, upiec i serwować z ulubionymi dodatkami. Do tej potrawy pasuje np. sos pieczeniowy przygotowany na bazie sosu WINIARY lub sos majonezowy. Uzupełnieniem całego posiłku mogą być sałatki oraz gotowane lub pieczone ziemniaki. I to wszystko. Zapowiada się pyszny, rodziny obiad!

Przygotowanie

54 min
  • Krok 1

    2 min
    Morele i śliwki pokrój w paski.
  • Krok 2

    1 min
    Do miski wrzuć mięso mielone oraz wszystkie bakalie.
  • Krok 3

    5 min
    Dodaj jajko, bulion drobiowy w słoiku WINIARY oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do mięsa. Dopraw solą, pieprzem i ponownie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodaj więcej bułki tartej.
  • Krok 4

    45 min
    Mięso uformuj w roladę (ok. 10 cm średnicy), a następnie zawiń w folię aluminiową (najlepiej dwukrotnie). Tak przygotowane mięso wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180°C i piecz ok. 40-45 min. Po upieczeniu chwilę przestudź.
  • Krok 5

    1 min
    Danie podawaj z sosem pieczeniowym WINIARY przygotowanym wg instrukcji na opakowaniu na ciepło albo na zimno z sosem majonezowym.
Świąteczny kurczak z bakaliami z sosem pieczeniowym

Krok 1 z 5

Morele i śliwki pokrój w paski.

Świąteczny kurczak z bakaliami z sosem pieczeniowym

Krok 2 z 5

Do miski wrzuć mięso mielone oraz wszystkie bakalie.

Świąteczny kurczak z bakaliami z sosem pieczeniowym

Krok 3 z 5

Dodaj jajko, bulion drobiowy w słoiku WINIARY oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do mięsa. Dopraw solą, pieprzem i ponownie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodaj więcej bułki tartej.

Świąteczny kurczak z bakaliami z sosem pieczeniowym

Krok 4 z 5

Mięso uformuj w roladę (ok. 10 cm średnicy), a następnie zawiń w folię aluminiową (najlepiej dwukrotnie). Tak przygotowane mięso wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180°C i piecz ok. 40-45 min. Po upieczeniu chwilę przestudź.

Świąteczny kurczak z bakaliami z sosem pieczeniowym

Krok 5 z 5

Danie podawaj z sosem pieczeniowym WINIARY przygotowanym wg instrukcji na opakowaniu na ciepło albo na zimno z sosem majonezowym.

Przepis w formacie PDF

lite