Sos z kurek
25min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
4.24 g
Węglowodany
17.13 g
Tłuszcze
11.4 g
Wartość energetyczna
182.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
25 min
Krok 1
5 min
Kurki dokładnie umyć, większe przeciąć, blanszować.
Krok 2
5 min
Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać kurki, podsmażyć razem, podlać wodą, dodać ziele, liścia i przyprawić solą i pieprzem.
Krok 3
15 min
Dusić ok. 10 minut, zabielić śmietaną, doprawić.
Jesień to czas, kiedy do naszych kuchni powracają kurki. Wykorzystaj je do przyrządzenia śmietanowego sosu kurkowego przygotowanego na bazie podsmażanych na masełku grzybów. Sos z kurek dopraw aromatycznymi liściem laurowym i zielem angielskim, a podawaj - z ulubionym mięsem lub makaronem. Pychota!
Komentarze 0