Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Śledzie po cygańsku to potrawa, która przypadnie do gustu wszystkim fanom słodko ostrych smaków. To kreatywna forma dania z użyciem śledzi, które z powodzeniem może zastąpić inne ograne już potrawy na stole wigilijnym lub w trakcie imprezy rodzinnej. Koniec z nudnym śledziem w cebuli czy nudnym śledziem w śmietanie. W tym roku postaw na bardziej wyraziste smaki! Potrawę tę przygotujesz na bazie dwóch głównych składników — ketchupu i musztardy. Ważnymi dodatkami są również ogórki i cebulka.
To również danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wykonasz je już w kwadrans — a śledzie będą gotowe do spożycia w godzinę po przygotowaniu. Ważne jest pamiętanie o tym, aby śledzie odczekały w lodówce, zanim podasz je na stół. Dzięki temu „leżakowaniu” ryba złapie smak wszystkich składników, oferując twojemu podniebieniu prawdziwe fajerwerki.
Jak zrobić śledzie po cygańsku? To bardzo łatwe! Podstawą idealnego podania jest oczywiście śledź, czyli ryba często goszcząca na polskich stołach. Pierwszym krokiem jest umycie śledzi. Na cztery porcje wystarczy około pół kilograma śledzi. Rybę w misce zalewamy zimną wodą i tak przygotowaną zostawiamy na około godzinę, aby zmiękła. Gdy minie sześćdziesiąt minut wyjmujemy filety z wody i odsączamy dokładnie tak, aby ryba była sucha.
Następnym krokiem jest przygotowanie sosu. Tworzymy go z ogórków cebuli, przypraw oraz dwóch głównych składników – ketchupu i musztardy. Ogórki marynowane kroimy w paski — to samo robimy ze śledziami. Dwie średniej wielkości cebulę należy pokroić w kostkę i odstawić na bok. Teraz czas na przygotowanie sosu. Aby przygotować słynny cygański sos do śledzi, należy połączyć łyżkę musztardy, sześć łyżek ketchupu i cztery łyżki oliwy z oliwek (np. z pierwszego tłoczenia). Tak przygotowaną pastę przyprawiamy cukrem (wystarczy jedna płaska łyżka) i przyprawą w płynie MAGGI. Powstały sos łączymy z ogórkami i wcześniej pokrojoną cebulą. Przygotowanie sosu i pokrojenie śledzi nie powinno Ci zająć więcej niż piętnaście minut. Teraz wystarczy już tylko podać śledzia – na półmisku układamy paski śledzi, po czym przykrywamy je sosem. Gdy już wszystkie śledzie trafią na talerz, należy schłodzić je przez godzinę. Może być to lodówka lub inne chłodne miejsce, na przykład na kuchennym blacie. Po upływie sześćdziesięciu minut możesz delektować się tym pysznym daniem razem z rodziną i znajomymi. Gotowe!
Sprawdź przepis na śledzie po cygańsku WINIARY w formie listy "krok po kroku" - znajdziesz ją na dole strony. Inne pomysły na bajecznie smaczne ryby czekają na Ciebie na naszej stronie internetowej.
Przygotowanie
137 min
Krok 1
60 min
Śledzie umyj, zalej zimną wodą, pozostaw na 1 godzinę i odsącz.
Krok 2
10 min
Ogórki i śledzie pokrój w paski, cebulę w kostkę.
Krok 3
5 min
Ketchup, olej i musztardę połącz, dopraw Przyprawą w płynie i cukrem. Połącz z ogórkami i cebulą.
Krok 4
2 min
Paski śledzi ułóż na półmisku, następnie pokryj je sosem.
Krok 5
60 min
Podawaj godzinę po przygotowaniu.
Krok 1
z
5
Śledzie umyj, zalej zimną wodą, pozostaw na 1 godzinę i odsącz.
Krok 2
z
5
Ogórki i śledzie pokrój w paski, cebulę w kostkę.
Krok 3
z
5
Ketchup, olej i musztardę połącz, dopraw Przyprawą w płynie i cukrem. Połącz z ogórkami i cebulą.
Krok 4
z
5
Paski śledzi ułóż na półmisku, następnie pokryj je sosem.
Krok 5
z
5
Podawaj godzinę po przygotowaniu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0