Śledzie po cygańsku
137min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
19.04 g
Węglowodany
14.45 g
Tłuszcze
22.87 g
Wartość energetyczna
336.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
137 min
Krok 1
60 min
Śledzie umyj, zalej zimną wodą, pozostaw na 1 godzinę i odsącz.
Krok 2
10 min
Ogórki i śledzie pokrój w paski, cebulę w kostkę.
Krok 3
5 min
Ketchup, olej i musztardę połącz, dopraw Przyprawą w płynie i cukrem. Połącz z ogórkami i cebulą.
Krok 4
2 min
Paski śledzi ułóż na półmisku, następnie pokryj je sosem.
Krok 5
60 min
Podawaj godzinę po przygotowaniu.
Wyraziste śledzie po cygańsku - dla miłośników ostrych smaków z lekką nutką słodyczy. Naprawdę smakowite: z ogórkiem konserwowym i cebulą w ostro-słodkim sosie. Ale uwaga - wymagają dwóch godzin moczenia i chłodzenia, więc nie będą gotowe od razu. Kto woli wersję łagodniejszą, może sparzyć posiekaną cebulę wrzątkiem na sitku. Sałatkę śledziową po cygańsku możesz przygotować na święta – idealnie nadają się na kolacje wigilijną, a podane z pieczywem będą pyszną przekąską jeszcze przed głównymi przysmakami, które znajdą się na Twoim bożonarodzeniowym stole.
Zobacz inne przepisy na Boże Narodzenie >>
Zobacz inne przepisy na Boże Narodzenie >>
Komentarze 0