Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Śledzie po cygańsku

Śledzie po cygańsku

(0)
2 godz 17 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • /
    Klasyczny
  • /
    Ukraiński

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
400  g
Śledź
4 
Ogórki marynowane
2 
Cebula
6  łyżek
Ketchup
4  łyżek
Oliwa z oliwek
1  łyżka
Musztarda
1  Płaska łyżka
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
19.04 g
Węglowodany
14.45 g
Tłuszcze
22.87 g
Wartość energetyczna
336.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Śledzie po cygańsku to potrawa, która przypadnie do gustu wszystkim fanom słodko ostrych smaków. To kreatywna forma dania z użyciem śledzi, które z powodzeniem może zastąpić inne ograne już potrawy na stole wigilijnym lub w trakcie imprezy rodzinnej. Koniec z nudnym śledziem w cebuli czy nudnym śledziem w śmietanie. W tym roku postaw na bardziej wyraziste smaki! Potrawę tę przygotujesz na bazie dwóch głównych składników — ketchupu i musztardy. Ważnymi dodatkami są również ogórki i cebulka.

To również danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wykonasz je już w kwadrans — a śledzie będą gotowe do spożycia w godzinę po przygotowaniu. Ważne jest pamiętanie o tym, aby śledzie odczekały w lodówce, zanim podasz je na stół. Dzięki temu „leżakowaniu” ryba złapie smak wszystkich składników, oferując twojemu podniebieniu prawdziwe fajerwerki.

Jak zrobić śledzie po cygańsku? To bardzo łatwe! Podstawą idealnego podania jest oczywiście śledź, czyli ryba często goszcząca na polskich stołach. Pierwszym krokiem jest umycie śledzi. Na cztery porcje wystarczy około pół kilograma śledzi. Rybę w misce zalewamy zimną wodą i tak przygotowaną zostawiamy na około godzinę, aby zmiękła. Gdy minie sześćdziesiąt minut wyjmujemy filety z wody i odsączamy dokładnie tak, aby ryba była sucha.

Następnym krokiem jest przygotowanie sosu. Tworzymy go z ogórków cebuli, przypraw oraz dwóch głównych składników – ketchupu i musztardy. Ogórki marynowane kroimy w paski — to samo robimy ze śledziami. Dwie średniej wielkości cebulę należy pokroić w kostkę i odstawić na bok. Teraz czas na przygotowanie sosu. Aby przygotować słynny cygański sos do śledzi, należy połączyć łyżkę musztardy, sześć łyżek ketchupu i cztery łyżki oliwy z oliwek (np. z pierwszego tłoczenia). Tak przygotowaną pastę przyprawiamy cukrem (wystarczy jedna płaska łyżka) i przyprawą w płynie MAGGI. Powstały sos łączymy z ogórkami i wcześniej pokrojoną cebulą. Przygotowanie sosu i pokrojenie śledzi nie powinno Ci zająć więcej niż piętnaście minut. Teraz wystarczy już tylko podać śledzia – na półmisku układamy paski śledzi, po czym przykrywamy je sosem. Gdy już wszystkie śledzie trafią na talerz, należy schłodzić je przez godzinę. Może być to lodówka lub inne chłodne miejsce, na przykład na kuchennym blacie. Po upływie sześćdziesięciu minut możesz delektować się tym pysznym daniem razem z rodziną i znajomymi. Gotowe!

Sprawdź przepis na śledzie po cygańsku WINIARY w formie listy "krok po kroku" - znajdziesz ją na dole strony. Inne pomysły na bajecznie smaczne ryby czekają na Ciebie na naszej stronie internetowej.

Przygotowanie

137 min
  • Krok 1

    60 min
    Śledzie umyj, zalej zimną wodą, pozostaw na 1 godzinę i odsącz.
  • Krok 2

    10 min
    Ogórki i śledzie pokrój w paski, cebulę w kostkę.
  • Krok 3

    5 min
    Ketchup, olej i musztardę połącz, dopraw Przyprawą w płynie i cukrem. Połącz z ogórkami i cebulą.
  • Krok 4

    2 min
    Paski śledzi ułóż na półmisku, następnie pokryj je sosem.
  • Krok 5

    60 min
    Podawaj godzinę po przygotowaniu.
Śledzie po cygańsku

Krok 1 z 5

Śledzie umyj, zalej zimną wodą, pozostaw na 1 godzinę i odsącz.

Śledzie po cygańsku

Krok 2 z 5

Ogórki i śledzie pokrój w paski, cebulę w kostkę.

Śledzie po cygańsku

Krok 3 z 5

Ketchup, olej i musztardę połącz, dopraw Przyprawą w płynie i cukrem. Połącz z ogórkami i cebulą.

Śledzie po cygańsku

Krok 4 z 5

Paski śledzi ułóż na półmisku, następnie pokryj je sosem.

Śledzie po cygańsku

Krok 5 z 5

Podawaj godzinę po przygotowaniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Kanapki
  • Warzywa
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Śledzie po kaszubsku

    Śledzie po kaszubsku

    4 godz Łatwy
  • Śledzie w occie

    Śledzie w occie

    49 godz 45 min Łatwy
  • Śledź w śmietanie z ogórkiem

    Śledź w śmietanie z ogórkiem

    1 godz 25 min Łatwy
  • Śledzie po japońsku

    Śledzie po japońsku

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu