Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Śledzie po cygańsku
Dodaj do CookBook

Śledzie po cygańsku

(0)
2 godz 17 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
400  g
Śledź
4 
Ogórki marynowane
2 
Cebula
6  łyżek
Ketchup
4  łyżek
Oliwa z oliwek
1  łyżka
Musztarda
1  Płaska łyżka
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.4 g
Wartość energetyczna
336.4 kcal
Tłuszcze
22.9 g
Białko
19 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Śledzie po cygańsku to potrawa, która przypadnie do gustu wszystkim fanom słodko ostrych smaków. To kreatywna forma dania z użyciem śledzi, które z powodzeniem może zastąpić inne ograne już potrawy na stole wigilijnym lub w trakcie imprezy rodzinnej. Koniec z nudnym śledziem w cebuli czy nudnym śledziem w śmietanie. W tym roku postaw na bardziej wyraziste smaki! Potrawę tę przygotujesz na bazie dwóch głównych składników — ketchupu i musztardy. Ważnymi dodatkami są również ogórki i cebulka.

To również danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wykonasz je już w kwadrans — a śledzie będą gotowe do spożycia w godzinę po przygotowaniu. Ważne jest pamiętanie o tym, aby śledzie odczekały w lodówce, zanim podasz je na stół. Dzięki temu „leżakowaniu” ryba złapie smak wszystkich składników, oferując twojemu podniebieniu prawdziwe fajerwerki.

Jak zrobić śledzie po cygańsku? To bardzo łatwe! Podstawą idealnego podania jest oczywiście śledź, czyli ryba często goszcząca na polskich stołach. Pierwszym krokiem jest umycie śledzi. Na cztery porcje wystarczy około pół kilograma śledzi. Rybę w misce zalewamy zimną wodą i tak przygotowaną zostawiamy na około godzinę, aby zmiękła. Gdy minie sześćdziesiąt minut wyjmujemy filety z wody i odsączamy dokładnie tak, aby ryba była sucha.

Następnym krokiem jest przygotowanie sosu. Tworzymy go z ogórków cebuli, przypraw oraz dwóch głównych składników – ketchupu i musztardy. Ogórki marynowane kroimy w paski — to samo robimy ze śledziami. Dwie średniej wielkości cebulę należy pokroić w kostkę i odstawić na bok. Teraz czas na przygotowanie sosu. Aby przygotować słynny cygański sos do śledzi, należy połączyć łyżkę musztardy, sześć łyżek ketchupu i cztery łyżki oliwy z oliwek (np. z pierwszego tłoczenia). Tak przygotowaną pastę przyprawiamy cukrem (wystarczy jedna płaska łyżka) i przyprawą w płynie MAGGI. Powstały sos łączymy z ogórkami i wcześniej pokrojoną cebulą. Przygotowanie sosu i pokrojenie śledzi nie powinno Ci zająć więcej niż piętnaście minut. Teraz wystarczy już tylko podać śledzia – na półmisku układamy paski śledzi, po czym przykrywamy je sosem. Gdy już wszystkie śledzie trafią na talerz, należy schłodzić je przez godzinę. Może być to lodówka lub inne chłodne miejsce, na przykład na kuchennym blacie. Po upływie sześćdziesięciu minut możesz delektować się tym pysznym daniem razem z rodziną i znajomymi. Gotowe!

Sprawdź przepis na śledzie po cygańsku WINIARY w formie listy "krok po kroku" - znajdziesz ją na dole strony. Inne pomysły na bajecznie smaczne ryby czekają na Ciebie na naszej stronie internetowej.

Przygotowanie

137 min
  • Krok 1

    60 min
    Śledzie umyj, zalej zimną wodą, pozostaw na 1 godzinę i odsącz.
  • Krok 2

    10 min
    Ogórki i śledzie pokrój w paski, cebulę w kostkę.
  • Krok 3

    5 min
    Ketchup, olej i musztardę połącz, dopraw Przyprawą w płynie i cukrem. Połącz z ogórkami i cebulą.
  • Krok 4

    2 min
    Paski śledzi ułóż na półmisku, następnie pokryj je sosem.
  • Krok 5

    60 min
    Podawaj godzinę po przygotowaniu.
Śledzie po cygańsku

Krok 1 z 5

Śledzie umyj, zalej zimną wodą, pozostaw na 1 godzinę i odsącz.

Śledzie po cygańsku

Krok 2 z 5

Ogórki i śledzie pokrój w paski, cebulę w kostkę.

Śledzie po cygańsku

Krok 3 z 5

Ketchup, olej i musztardę połącz, dopraw Przyprawą w płynie i cukrem. Połącz z ogórkami i cebulą.

Śledzie po cygańsku

Krok 4 z 5

Paski śledzi ułóż na półmisku, następnie pokryj je sosem.

Śledzie po cygańsku

Krok 5 z 5

Podawaj godzinę po przygotowaniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Dodatek
  • Kanapki
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Śledzie po japońsku

    Śledzie po japońsku

    1 godz 40 min Łatwy
  • Śledzie z buraczkami pod pierzynką

    Śledzie z buraczkami pod pierzynką

    1 godz 38 min Łatwy
  • Śledzie pod pierzynką

    Śledzie pod pierzynką

    1 godz 15 min Łatwy
  • Śledzie w śmietanie z czosnkiem

    Śledzie w śmietanie z czosnkiem

    1 godz 22 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu