Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką
40min
Łatwy
2
Ziemniaki
1
2
Ogórek kiszony
0.5
szklanka
Kukurydza marynowana
4
Rzodkiewka
0.5
szklanka
Ser żółty tarty
1
Cebula
1
łyżka
Posiekany szczypiorek
1
łyżka
Koperek posiekany
1
łyżka
Sok z cytryny
0.33
szklanka
Jogurt grecki
1
ząbek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Cukier
.
Wartości odżywcze
Białko
5.74 g
Węglowodany
13.92 g
Tłuszcze
4.01 g
Wartość energetyczna
111.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
20 min
Ziemniaki ugotować w mundurkach.
Krok 2
15 min
Ziemniaki odcedzić, ostudzić, obrać i razem z ogórkami pokroić w kostkę. Rzodkiewkę umyć, pokroić w pół krążki. Kukurydzę osączyć z zalewy. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Cebulę drobno posiekać.
Krok 3
3 min
Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odrobiną cukru, soli i pieprzu.
Krok 4
2 min
Wszystkie przygotowane składniki włożyć do salaterki, dodać zieleninę, ser, wymieszać z jogurtem.
Sałatka z ziemniaków z rzodkiewką jest lekka i smaczna. Jest to propozycja, która urozmaica klasyczną sałatkę ziemniaczaną. Zobacz, jak połączyć składniki, by szybko wyczarować apetyczną sałatkę ziemniaczaną z rzodkiewką. Sałatkę podawaj w salaterkach i udekoruj zieleniną, dzięki czemu zachwyci ona wszystkich domowników.
Komentarze 0