Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sałatka z ogórków i papryki

0
165 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 kg
Ogórek gruntowy
250 g
Cebula
250 g
Marchewka
2 
Papryka czerwona
5 ząbków
Czosnek
3 łyżek
Pietruszka
1 łyżka
Sól
0.5 szklanka
Ocet 10%
1.5 szklanek
Woda
0.5 szklanka
Cukier
0.5 szklanka
Olej
5 kulek
Ziele angielskie
5 kulek
Pieprz
3 
Goździki
3 liści
Liść laurowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
178.84 kcal
Węglowodany
25.89 g
Białko
2.27 g
Tłuszcze
8.49 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

165 min
Krok 1
130 min
Ogórki umyć i razem z skórką pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać i pokroić w piórka, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski, marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce, czosnek pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa razem z zieloną pietruszką wymieszać z 1 łyżką soli i odstawić na 2 godziny.
Krok 2
10 min
Wszystkie składniki zalewy oprócz oleju zagotować i wystudzić.
Krok 3
5 min
Zimną zalewą i olejem zalać warzywa, wymieszać.
Krok 4
20 min
Napełnić warzywami słoiki i zalać zalewą. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 min.
Sałatka z ogórków i papryki

Krok 1 z 4

Ogórki umyć i razem z skórką pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać i pokroić w piórka, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski, marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce, czosnek pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa razem z zieloną pietruszką wymieszać z 1 łyżką soli i odstawić na 2 godziny.

Sałatka z ogórków i papryki

Krok 2 z 4

Wszystkie składniki zalewy oprócz oleju zagotować i wystudzić.

Sałatka z ogórków i papryki

Krok 3 z 4

Zimną zalewą i olejem zalać warzywa, wymieszać.

Sałatka z ogórków i papryki

Krok 4 z 4

Napełnić warzywami słoiki i zalać zalewą. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 min.

Smaczna propozycja na sałatkę, która urozmaici pyszne obiady podczas zimowych dni. Wykonaj Sałatkę z ogórków i papryki. Proste wykonanie sprawi, że nie raz wrócisz do przepisu, aby urozmaicić główne dania. Sałatka znajdzie swoje zastosowanie do pieczonych, jak również smażonych mięs czy sama z dodatkiem chrupiącej, posmarowanej masłem kromki chleba.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika