Sałatka z ogórków i papryki
2 godz 45 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
2.27 g
Węglowodany
25.89 g
Tłuszcze
8.49 g
Wartość energetyczna
178.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
165 min
Krok 1
130 min
Ogórki umyć i razem z skórką pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać i pokroić w piórka, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski, marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce, czosnek pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa razem z zieloną pietruszką wymieszać z 1 łyżką soli i odstawić na 2 godziny.
Krok 2
10 min
Wszystkie składniki zalewy oprócz oleju zagotować i wystudzić.
Krok 3
5 min
Zimną zalewą i olejem zalać warzywa, wymieszać.
Krok 4
20 min
Napełnić warzywami słoiki i zalać zalewą. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 min.
Smaczna propozycja na sałatkę, która urozmaici pyszne obiady podczas zimowych dni. Wykonaj Sałatkę z ogórków i papryki. Proste wykonanie sprawi, że nie raz wrócisz do przepisu, aby urozmaicić główne dania. Sałatka znajdzie swoje zastosowanie do pieczonych, jak również smażonych mięs czy sama z dodatkiem chrupiącej, posmarowanej masłem kromki chleba.
Komentarze 0