Sałatka z bobem i jajkiem
45min
Łatwy
1
łyżka
250
g
Bób
3
Jajko
1
główka
Sałata lodowa
2
łyżek
Jogurt naturalny
1
ząbek
1
łyżka
Koperek
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
15.17 g
Węglowodany
24.09 g
Tłuszcze
12.64 g
Wartość energetyczna
265.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
45 min
Krok 1
5 min
Bób płuczę, przekładam do garnka i zalewam zimną wodą. Wody powinno być dwukrotnie więcej niż bobu. Dodaję po pół łyżeczki soli i cukru. Doprowadzam do zagotowania.
Krok 2
20 min
Młody bób gotuję ok. 15-20 minut, a starszy ok. 30 minut. Bób powinien być miękki, ale nie rozgotowany.
Krok 3
10 min
Jajka gotuję na twardo i po ostudzeniu obieram ze skorupek i kroję na ćwiartki. Ostudzony bób obieram.
Krok 4
3 min
Na półmisek wykładam pokrojoną sałatę, bób i jajka.
Krok 5
5 min
Sos: Majonez łączę z jogurtem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. doprawiam solą i pieprzem.
Krok 6
2 min
Gotowym sosem polewam sałatkę. Posypuję całość posiekanym koperkiem i od razu podaję.
Prosta, szybka i sycąca sałatka to doskonała propozycja na każdą porę roku, a zwłaszcza teraz - na upały - kiedy nie chce się stać w kuchni. Sałatkę można wzbogacić o dodatek pomidorków koktajlowych a sałatę zastąpić rukolą.
Komentarze 0