Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sałatka z bakłażana i kukurydzy

0
60 min
Łatwy

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Bakłażan
1 Płaska łyżka
Masło
1 
Cebula
0.5 szklanka
Zielony groszek
0.5 szklanka
Kukurydza Konserwowa
1 
Jabłka
2 ząbków
Czosnek
1 łyżeczka
Musztarda
2 
Jajko gotowane na twardo
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
9.29 g
Węglowodany
29.03 g
Tłuszcze
61.93 g
Wartość energetyczna
697 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
35 min
Bakłażana obrać ze skórki, pokroić w plastry, oprószyć solą. Po 30 minutach umyć, osuszyć na papierowym ręczniku.
Krok 2
10 min
Na patelni rozgrzać masło, włożyć pokrojonego w kostkę bakłażana i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Krok 3
5 min
Cebulę pokroić w kostkę, włożyć na patelnię i smażyć 1 minutę, wystudzić.
Krok 4
5 min
Dodać odsączony z zalewy groszek i kukurydzę, utarte na grubej tarce obrane jabłko oraz pokrojone w kostkę jajka.
Krok 5
5 min
Przyprawić do smaku solą, sokiem cytrynowym i cukrem. Zalać majonezem wymieszanym z musztardą i zmiażdżonym czosnkiem, wymieszać.
Sałatka z bakłażana i kukurydzy

Krok 1 z 5

Bakłażana obrać ze skórki, pokroić w plastry, oprószyć solą. Po 30 minutach umyć, osuszyć na papierowym ręczniku.

Sałatka z bakłażana i kukurydzy

Krok 2 z 5

Na patelni rozgrzać masło, włożyć pokrojonego w kostkę bakłażana i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.

Sałatka z bakłażana i kukurydzy

Krok 3 z 5

Cebulę pokroić w kostkę, włożyć na patelnię i smażyć 1 minutę, wystudzić.

Sałatka z bakłażana i kukurydzy

Krok 4 z 5

Dodać odsączony z zalewy groszek i kukurydzę, utarte na grubej tarce obrane jabłko oraz pokrojone w kostkę jajka.

Sałatka z bakłażana i kukurydzy

Krok 5 z 5

Przyprawić do smaku solą, sokiem cytrynowym i cukrem. Zalać majonezem wymieszanym z musztardą i zmiażdżonym czosnkiem, wymieszać.

Lekka, świeża i wiosenna propozycja na lunch. Bakłażan jest warzywem, które na dobre już zadomowiło się na naszych stołach. Nasza propozycja na jego wykorzystanie to sałatka, która wzbogacona między innymi o pomidory, jajka na twardo i czosnek, udekoruje talerz i zachęci do bliższego poznania. Ukoronowaniem jest majonez WINIARY, który wzbogaci smak dania.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika