Sałatka z bakłażana i kukurydzy
1 godz
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
9.29 g
Węglowodany
29.03 g
Tłuszcze
61.93 g
Wartość energetyczna
697 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
60 min
Krok 1
35 min
Bakłażana obrać ze skórki, pokroić w plastry, oprószyć solą. Po 30 minutach umyć, osuszyć na papierowym ręczniku.
Krok 2
10 min
Na patelni rozgrzać masło, włożyć pokrojonego w kostkę bakłażana i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Krok 3
5 min
Cebulę pokroić w kostkę, włożyć na patelnię i smażyć 1 minutę, wystudzić.
Krok 4
5 min
Dodać odsączony z zalewy groszek i kukurydzę, utarte na grubej tarce obrane jabłko oraz pokrojone w kostkę jajka.
Krok 5
5 min
Przyprawić do smaku solą, sokiem cytrynowym i cukrem. Zalać majonezem wymieszanym z musztardą i zmiażdżonym czosnkiem, wymieszać.
Lekka, świeża i wiosenna propozycja na lunch. Bakłażan jest warzywem, które na dobre już zadomowiło się na naszych stołach. Nasza propozycja na jego wykorzystanie to sałatka, która wzbogacona między innymi o pomidory, jajka na twardo i czosnek, udekoruje talerz i zachęci do bliższego poznania. Ukoronowaniem jest majonez WINIARY, który wzbogaci smak dania.
Komentarze 0