Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do przygotowania roladek z bakłażana nadziewanych kaszą pęczak potrzebujesz zarumienionych w piekarniku plastrów bakłażana oraz kaszy z dodatkiem startej skórki cytrynowej i świeżej natki.
Jeśli urządzasz przyjęcie dla rodziny lub spotkanie dla znajomych, warto przygotować roladki z bakłażana z kaszą pęczak jako przystawkę. To lekka, efektowna przekąska, która na pewno wywoła zachwyt Twoich gości!
Jeśli chcesz przygotować roladki z bakłażana nadziewane kaszą pęczak, ale nie masz bakłażana, nie martw się - możesz z powodzeniem zastąpić go cukinią. Jeśli natomiast jesteś amatorem serów, do farszu dodaj fetę lub oscypek.
Przygotowanie
55 min
Krok 1
3 min
Bakłażana pokrój wzdłuż na długie plasterki grubości około 0,5 cm. Posyp z obu stron solą i słodką papryką.
Krok 2
20 min
Ułóż na wysmarowanej masłem blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz, aż skórka i miąższ delikatnie zbrązowieją (około 20 minut). Odstaw do wystudzenia.
Krok 3
20 min
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją.
Krok 4
3 min
Posiekaj natkę pietruszki.
Krok 5
4 min
Zetrzyj skórkę z jednej cytryny, sparzywszy ją uprzednio wrzątkiem.
Krok 6
3 min
Wystudzoną kaszę wymieszaj z natką pietruszki i otartą skórką z cytryny. Dopraw sokiem z cytryny i łyżką majonezu WINIARY. Wymieszaj.
Krok 7
2 min
Układaj farsz na plasterkach bakłażana, zwijaj i spinaj wykałaczką.
Krok 1
z
7
Bakłażana pokrój wzdłuż na długie plasterki grubości około 0,5 cm. Posyp z obu stron solą i słodką papryką.
Krok 2
z
7
Ułóż na wysmarowanej masłem blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz, aż skórka i miąższ delikatnie zbrązowieją (około 20 minut). Odstaw do wystudzenia.
Krok 3
z
7
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją.
Krok 4
z
7
Posiekaj natkę pietruszki.
Krok 5
z
7
Zetrzyj skórkę z jednej cytryny, sparzywszy ją uprzednio wrzątkiem.
Krok 6
z
7
Wystudzoną kaszę wymieszaj z natką pietruszki i otartą skórką z cytryny. Dopraw sokiem z cytryny i łyżką majonezu WINIARY. Wymieszaj.
Krok 7
z
7
Układaj farsz na plasterkach bakłażana, zwijaj i spinaj wykałaczką.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0