Roladki z bakłażana nadziewane kaszą pęczak
55min
Łatwy
1 trochę
1 pęczek
Natka pietruszki
1
Bakłażan
1 szklanka
Kasza Pęczak
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Słodka papryka
1
Cytryna
1 łyżeczka
Masło
.
Wartości odżywcze
Białko
6.69 g
Węglowodany
38.48 g
Tłuszcze
5.33 g
Wartość energetyczna
215.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
3 min
Bakłażana pokrój wzdłuż na długie plasterki grubości około 0,5 cm. Posyp z obu stron solą i słodką papryką.
Krok 2
20 min
Ułóż na wysmarowanej masłem blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz, aż skórka i miąższ delikatnie zbrązowieją (około 20 minut). Odstaw do wystudzenia.
Krok 3
20 min
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją.
Krok 4
3 min
Posiekaj natkę pietruszki.
Krok 5
4 min
Zetrzyj skórkę z jednej cytryny, sparzywszy ją uprzednio wrzątkiem.
Krok 6
3 min
Wystudzoną kaszę wymieszaj z natką pietruszki i otartą skórką z cytryny. Dopraw sokiem z cytryny i łyżką majonezu WINIARY. Wymieszaj.
Krok 7
2 min
Układaj farsz na plasterkach bakłażana, zwijaj i spinaj wykałaczką.
Do przygotowania roladek z bakłażana nadziewanych kaszą pęczak potrzebujesz zarumienionych w piekarniku plastrów bakłażana oraz kaszy z dodatkiem startej skórki cytrynowej i świeżej natki.
Jeśli urządzasz przyjęcie dla rodziny lub spotkanie dla znajomych, warto przygotować roladki z bakłażana z kaszą pęczak jako przystawkę. To lekka, efektowna przekąska, która na pewno wywoła zachwyt Twoich gości!
Jeśli chcesz przygotować roladki z bakłażana nadziewane kaszą pęczak, ale nie masz bakłażana, nie martw się - możesz z powodzeniem zastąpić go cukinią. Jeśli natomiast jesteś amatorem serów, do farszu dodaj fetę lub oscypek.
Jeśli urządzasz przyjęcie dla rodziny lub spotkanie dla znajomych, warto przygotować roladki z bakłażana z kaszą pęczak jako przystawkę. To lekka, efektowna przekąska, która na pewno wywoła zachwyt Twoich gości!
Jeśli chcesz przygotować roladki z bakłażana nadziewane kaszą pęczak, ale nie masz bakłażana, nie martw się - możesz z powodzeniem zastąpić go cukinią. Jeśli natomiast jesteś amatorem serów, do farszu dodaj fetę lub oscypek.
Komentarze 0