Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Roladki z bakłażana nadziewane kaszą pęczak

Roladki z bakłażana nadziewane kaszą pęczak

(0)
55min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
1  pęczek
Natka pietruszki
1 
Bakłażan
1  szklanka
Kasza Pęczak
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Słodka papryka
1 
Cytryna
1  łyżeczka
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.69 g
Węglowodany
38.48 g
Tłuszcze
5.22 g
Wartość energetyczna
214.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Do przygotowania roladek z bakłażana nadziewanych kaszą pęczak potrzebujesz zarumienionych w piekarniku plastrów bakłażana oraz kaszy z dodatkiem startej skórki cytrynowej i świeżej natki.

Jeśli urządzasz przyjęcie dla rodziny lub spotkanie dla znajomych, warto przygotować roladki z bakłażana z kaszą pęczak jako przystawkę. To lekka, efektowna przekąska, która na pewno wywoła zachwyt Twoich gości!

Jeśli chcesz przygotować roladki z bakłażana nadziewane kaszą pęczak, ale nie masz bakłażana, nie martw się - możesz z powodzeniem zastąpić go cukinią. Jeśli natomiast jesteś amatorem serów, do farszu dodaj fetę lub oscypek.

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    3 min
    Bakłażana pokrój wzdłuż na długie plasterki grubości około 0,5 cm. Posyp z obu stron solą i słodką papryką.
  • Krok 2

    20 min
    Ułóż na wysmarowanej masłem blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz, aż skórka i miąższ delikatnie zbrązowieją (około 20 minut). Odstaw do wystudzenia.
  • Krok 3

    20 min
    Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją.
  • Krok 4

    3 min
    Posiekaj natkę pietruszki.
  • Krok 5

    4 min
    Zetrzyj skórkę z jednej cytryny, sparzywszy ją uprzednio wrzątkiem.
  • Krok 6

    3 min
    Wystudzoną kaszę wymieszaj z natką pietruszki i otartą skórką z cytryny. Dopraw sokiem z cytryny i łyżką majonezu WINIARY. Wymieszaj.
  • Krok 7

    2 min
    Układaj farsz na plasterkach bakłażana, zwijaj i spinaj wykałaczką.
Roladki z bakłażana nadziewane kaszą pęczak

Krok 1 z 7

Bakłażana pokrój wzdłuż na długie plasterki grubości około 0,5 cm. Posyp z obu stron solą i słodką papryką.

Roladki z bakłażana nadziewane kaszą pęczak

Krok 2 z 7

Ułóż na wysmarowanej masłem blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz, aż skórka i miąższ delikatnie zbrązowieją (około 20 minut). Odstaw do wystudzenia.

Roladki z bakłażana nadziewane kaszą pęczak

Krok 3 z 7

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją.

Roladki z bakłażana nadziewane kaszą pęczak

Krok 4 z 7

Posiekaj natkę pietruszki.

Roladki z bakłażana nadziewane kaszą pęczak

Krok 5 z 7

Zetrzyj skórkę z jednej cytryny, sparzywszy ją uprzednio wrzątkiem.

Roladki z bakłażana nadziewane kaszą pęczak

Krok 6 z 7

Wystudzoną kaszę wymieszaj z natką pietruszki i otartą skórką z cytryny. Dopraw sokiem z cytryny i łyżką majonezu WINIARY. Wymieszaj.

Roladki z bakłażana nadziewane kaszą pęczak

Krok 7 z 7

Układaj farsz na plasterkach bakłażana, zwijaj i spinaj wykałaczką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Impreza
  • Karnawał
  • Kolacja
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Przekąski
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

    Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

    1 godz 20 min Łatwy
  • Ciasto dyniowe

    Ciasto dyniowe

    3 godz 47 min Łatwy
  • Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

    Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

    50 min
  • Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

    Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

    1 godz 55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu