Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Roladki z bakłażana nadziewane kaszą pęczak

0
62 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 pęczek
Natka pietruszki
1 
Bakłażan
1 szklanka
Pęczak
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Słodka papryka
1 
Cytryna
1 łyżeczka
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
215.86 kcal
Węglowodany
38.48 g
Białko
6.69 g
Tłuszcze
5.33 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

62 min
Krok 1
10 min
Bakłażana pokrój wzdłuż na długie plasterki grubości około 0,5 cm. Posyp z obu stron solą i słodką papryką.
Krok 2
20 min
Ułóż na wysmarowanej masłem blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz, aż skórka i miąższ delikatnie zbrązowieją (około 20 minut). Odstaw do wystudzenia.
Krok 3
20 min
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją.
Krok 4
3 min
Posiekaj natkę pietruszki.
Krok 5
4 min
Zetrzyj skórkę z jednej cytryny, sparzywszy ją uprzednio wrzątkiem.
Krok 6
3 min
Wystudzoną kaszę wymieszaj z natką pietruszki i otartą skórką z cytryny. Dopraw sokiem z cytryny i łyżką majonezu WINIARY. Wymieszaj.
Krok 7
2 min
Układaj farsz na plasterkach bakłażana, zwijaj i spinaj wykałaczką.
Roladki z bakłażana nadziewane kaszą pęczak

Krok 1 z 7

Bakłażana pokrój wzdłuż na długie plasterki grubości około 0,5 cm. Posyp z obu stron solą i słodką papryką.

Roladki z bakłażana nadziewane kaszą pęczak

Krok 2 z 7

Ułóż na wysmarowanej masłem blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz, aż skórka i miąższ delikatnie zbrązowieją (około 20 minut). Odstaw do wystudzenia.

Roladki z bakłażana nadziewane kaszą pęczak

Krok 3 z 7

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją.

Roladki z bakłażana nadziewane kaszą pęczak

Krok 4 z 7

Posiekaj natkę pietruszki.

Roladki z bakłażana nadziewane kaszą pęczak

Krok 5 z 7

Zetrzyj skórkę z jednej cytryny, sparzywszy ją uprzednio wrzątkiem.

Roladki z bakłażana nadziewane kaszą pęczak

Krok 6 z 7

Wystudzoną kaszę wymieszaj z natką pietruszki i otartą skórką z cytryny. Dopraw sokiem z cytryny i łyżką majonezu WINIARY. Wymieszaj.

Roladki z bakłażana nadziewane kaszą pęczak

Krok 7 z 7

Układaj farsz na plasterkach bakłażana, zwijaj i spinaj wykałaczką.


Do przygotowania roladek z bakłażana nadziewanych kaszą pęczak potrzebujesz zarumienionych w piekarniku plastrów bakłażana oraz kaszy z dodatkiem startej skórki cytrynowej i świeżej natki.


Jeśli urządzasz przyjęcie dla rodziny lub spotkanie dla znajomych, warto przygotować roladki z bakłażana z kaszą pęczak jako przystawkę. To lekka, efektowna przekąska, która na pewno wywoła zachwyt Twoich gości!


Jeśli chcesz przygotować roladki z bakłażana nadziewane kaszą pęczak, ale nie masz bakłażana, nie martw się - możesz z powodzeniem zastąpić go cukinią. Jeśli natomiast jesteś amatorem serów, do farszu dodaj fetę lub oscypek.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika