MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Prawidłowy bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Roladki schabowe faszerowane
35 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
41 9.2g / 41%
8 4.5g / 8%
51 26.2g / 51%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Roladki schabowe faszerowane

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
300  g
Schab wieprzowy bez kości
80  g
Pieczarki
1 
Cebula
2 
Ogórek kiszony
2  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
1  łyżeczka
Pietruszka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
4.58 g
Wartość energetyczna
227.56 kcal
Tłuszcze
9.25 g
Białko
26.27 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Soczyste zawijańce ze schabu, nadziewane aromatycznym farszem z pieczarek podsmażonych z cebulką i z dodatkiem kiszonych ogórków, to znakomita propozycja na danie obiadowe na każdy dzień, ale też na specjalne okazje, takie jak święta czy przyjęcie urodzinowe. Nasz przepis na roladki schabowe został wzbogacony o Sos grzybowy WINIARY, w którym zapieka się mięso. Rolady faszerowane podawaj z puree ziemniaczanym lub ulubioną kaszą, kluskami oraz dowolną surówką.

Pomysł na roladki schabowe to jednocześnie sposób na szybki i sycący obiad. Całkowity czas przygotowania i pieczenia nie powinien przekroczyć godziny. Zacznij od rozprowadzenia sosu w 250 ml wody i zagotowania go. Pamiętaj, żeby ciągle go mieszać.

Schab pokrój na 8 części i rozbij cienko, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Pokrój drobno pieczarki, cebulę i ogórki kiszone. Podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj soli i pieprzu oraz posyp siekaną pietruszką.

Następnie zacznij formować roladki faszerowane: schab posmaruj pastą warzywną, następnie zwiń i zepnij wykałaczką. Podsmaż każdą roladkę na patelni, a następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem grzybowym. Piecz około pół godziny w temperaturze 200 stopni. Doskonale smakują na gorąco, podawane natychmiast po upieczeniu. Świetnie jednak sprawdzą się też jako obiad na dwa dni.

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    5 min
    Sos rozprowadź w 250 ml wody, zagotuj mieszając.
  • Krok 2

    5 min
    Schab pokrój na 8 części, następnie rozbij cienko, przypraw do smaku.
  • Krok 3

    10 min
    Pieczarki, cebulę i ogórki pokrój w cienkie paski i podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie. Dopraw do smaku i posyp pietruszką.
  • Krok 4

    5 min
    Schab posmaruj pastą warzywną, zwiń i zepnij wykałaczką.
  • Krok 5

    10 min
    Roladki podsmaż na patelni, ułóż w żaroodpornym naczyniu i zalej sosem grzybowym.
  • Krok 6

    0 min
    Piecz 30 min. w 200°C.
Roladki schabowe faszerowane

Krok 1 z 6

Sos rozprowadź w 250 ml wody, zagotuj mieszając.

Roladki schabowe faszerowane

Krok 2 z 6

Schab pokrój na 8 części, następnie rozbij cienko, przypraw do smaku.

Roladki schabowe faszerowane

Krok 3 z 6

Pieczarki, cebulę i ogórki pokrój w cienkie paski i podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie. Dopraw do smaku i posyp pietruszką.

Roladki schabowe faszerowane

Krok 4 z 6

Schab posmaruj pastą warzywną, zwiń i zepnij wykałaczką.

Roladki schabowe faszerowane

Krok 5 z 6

Roladki podsmaż na patelni, ułóż w żaroodpornym naczyniu i zalej sosem grzybowym.

Roladki schabowe faszerowane

Krok 6 z 6

Piecz 30 min. w 200°C.

Przepis w formacie PDF

lite